В нелепо видеообръщение Гешев обяви, че ще се бори с мафията с политически средства и пак не каза нищо конкретно

В нелепо видеообръщение Гешев обяви, че ще се бори с мафията с политически средства и пак не каза нищо конкретно

Освободеният миналата седмица от поста главен прокурор Иван Гешев обяви във видеообръщение, че е подал оставка като прокурор и намекна, че ще се включи в политиката. "Няма да ви излъжа, няма да ви предам", заключи Гешев, повтаряйки буквално думите на Иван Костов от протестите срещу правителството на Жан Виденов през 1996 г.

Иван Гешев, който от един месец се заканва, че ще направи разкрития за престъпленията на политиците отново не каза нищо конкретно. Речта му бе украсена със заучени жестове на ръцете и изпълнена с клишета за политическата мафия. На видеото бившият главен прокурор изглежда видимо притеснен, прави нелогични натъртвания на отделни думи и ръкомаха без причина. Прави впечатление, че българското знаме, което се вижда зад гърба му е обърнато на обратно. Цялото видео прилича на опит на кандидат-студент в НАТФИЗ, който се опитва да изиграе главен прокурор.

Видеото е разпространено в ютюб от името на физическото лице Иван Гешев, а не в канала на прокуратурата.

В края на миналата седмица стана известно, че Гешев е подал молба да бъде назначен във Върховната касационна прокуратура, но в интервю вчера министърът на правосъдието Атанас Славов изказа мнение, че това е недопустимо, доколкото Гешев е отстранен заради уронване на престижа на съдебната власт.

Публикуваме текста на обръщението без редакторска намеса:

Братя и сестри българи,

През последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност Прокуратурата на Република България е подложена на безпрецедентен натиск и грубо незаконно вмешателство в работата на съдебната система. За да се овладее и този последен защитник на народа и да се използва за репресии. 

Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми формално да има двама главни прокурори. Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко. 

В опит да блокират работата ни по ключови и особено чувствителни за държавата дела, силите на мрака, както аз ги наричам, предприеха поредица от действия, характерни за авторитарните и мафиотски режими!

Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес.

Техният панически страх бе породен от моята и на прокуратурата решителност. Тази решителност ги накара да покажат своите истински лица и своето скрито до този момент взаимодействие.

И затова сега се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата. 

Защото ще направят всичко възможно делата да не влязат в съд и да няма справедливост за откраднатите народни пари.

На първо място главният прокурор трябваше да бъде отстранен чрез промяна в законите, направена изрично за мен. Под прикритието на уж европейски стандарти се целеше да се предотврати дългогодишната ни работа и разследвания по ключови дела с висок обществен интерес.

За мен е очевидно, че изтичането на информация от страна на осведомени по тези дела към пряко засегнатите е основната причина за бързата им и брутална реакция към мен.Методите им вече са публично известни. 

Те винаги, по правилата на мафията, започват с тих опит за подчинение и приемане на техните условия, които винаги са силно изкушаващи, но винаги свързани с предателство!И ако това не сработи, продължават с откровени заплахи включително и за човешки животи, и накрая с реализация на заплахите. Всичко това не само казах, че ще се случи, но то се случи и ще продължи да се случва пред очите ни. Безскрупулно и дори без опит за елементарно приличие.

Хората са различни. Повечето за моя радост избират морала и нравствеността, някои - предателството и позора! Аз не съм мислил и разсъждавал върху изкушенията, които ми предлагаха, защото не съм имал колебания и съмнения в избора си. Да, не съм безгрешен и съм грешал. Но пред проклятието и позора аз избрах истината и достойнството. Избрах примера на Левски и заветите му, а не позора на предателството.

Каква е днес реалността в Родината ни?

Намираме се на кръстопът, намираме се във време разделно.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите, загинали за свободата на националната държава България.

Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем  да се изправим.

Или ще защитим българските ценности и добродетели и националното ни и лично достойнство, или ще пожертваме бъдещето на страната ни  - бъдещето на децата и внуците ни.

Изборът е на всеки един от нас.

Мафията, независимо колко дълбоко е проникнала в обществено-политическия живот и с какви ресурси разполага - тя неизбежно греши тогава, когато е силно притисната от правото и закона.

Цялото ни общество днес е изправено пред избор.

Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта.

Днес говоря последно като  магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор.

Направих го със съзнанието, че никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика.

Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество.

Няма да ви предам!

Няма да ви излъжа!

Бог да пази България!


 

Коментари

  • Ланец

    19 Юни 2023 15:05ч.

    О-оо, Намесиха и думите на Командира - Чер Ваньо! Тук тематично е подходящо да напомним и за думите на Президентина Петьо: Кажи си, ... Иване! Че много окраде пусти му Иван едно време, чак Президентинът Петьо се задави от възмущение и страх докато успя да му произнесе името. Гешев, слагай пак евтините ризички и дебелия ланец и ... изчезни ... където ти видят очите! Като не можа да си кажеш ... Иване, хич не се опитвай да ми подсказваш, че политик щял си да ставаш. Който не може да си каже, политик няма да стане! Хайде, у лево!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    19 Юни 2023 15:18ч.

    Политиката е последното убежище на всеки пропаднал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав сте, така е!

    19 Юни 2023 22:13ч.

    "Всеки човек иска да бъде артист в живота. Този, който не успее другаде, най-после се хвърля в политиката и гледа да стане депутат. Да гърми в Парламента. Каквото и да си говорим депутатът е един бездарен, неуспял в живота актьор. Той е некадърен търговец, адвокат, писател, артист, демократ, социалист, комунист, анархист – все едно, - той не е способен за друго, за истинска работа. Опитал тук, опитал там, опитал навсякъде, но не успял и хоп – в политиката. Хоп – в Парламента. Оттам гледа все по-нагоре. Хвърля се и си чупи главата. Суетата погубва човека." - М. Топалов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естевственно

    20 Юни 2023 0:37ч.

    Юридически труп, ще се разлага на политическо ниво, за да не се разбира колко смърди (там и без друго така си мирише, една миризма повече хич няма да се усети).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала бала

    20 Юни 2023 0:38ч.

    С тез балалайки, Гешев не може да впечатли никого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Юни 2023 15:27ч.

    До Cicero 19 Юни 2023 12:18ч. Съгласна. Когото изритат, прави партия.... Що бе, нали имате професии, бачкайте на свободна практика. Готино е, сутрин от 6.00 пък докато имаш работа. А за Командира друг път, няма да те забравим, колко време ни загуби и какво ли не още.... Жив и здрав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ала бала ,Снежанка и останалите

    19 Юни 2023 15:35ч.

    Идеалите на Левски Ботев, Караджата отдавна са предадени и продадени. Днес сме евроатланти , дават ни пари срещу рИформи ! Имаме си евроценности и Одата на радостта. Нищо българско си нямаме ,внасяме си всичко.Искаме да идем в с.Шенген , а чичо Пешо да се казва вече с ново име - леля Ваня. И хич не ни е еня ,дали ще ни предадеш на осемте джуджета или ще се бориш с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Юни 2023 15:49ч.

    последно ти какъв си строит предприемач или прокурор кажи колко олигарси вкара в съда и имат вече присъди какво стана с имуществото им къде са картините на божков говори конкретно без празни приказки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ШРЕК 2 и 3 все по-зле

    19 Юни 2023 15:53ч.

    от анонса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    19 Юни 2023 16:05ч.

    Ще прави Патриоти за Отечеството, заедно със ВМРО, В. Симеонов, Атака, Расате, Янев, НДСВ, и ИТН. В следващият парламент ще прави коалиция с ГЕРБ, и ще взема гласове от Възраждане. Всички са с Бойко, той е подкупил всички, всички от ЦРУ и Сорос-хора. Гешев и Сарафов правят театър в полза на Бойко. Всички играят в театърът на Бойко, дори Възраждане партията на Тракторът. Кирил и Асен отдавна са купени от Бойко. Пропагандно за слухът на избирателите на ДБ-ПП, ГЕРБ се отказва от кметове, но те ще спечелят чрез другата партия на Бойко - водената от Гешев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Су-35

    19 Юни 2023 16:41ч.

    Използвай друг преводач следващият път гугъл не превежда добре!!! Кучко от козяк 16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    19 Юни 2023 16:51ч.

    Добре, че не каза кралицата!:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    19 Юни 2023 16:57ч.

    Поредния козяшки тъпанарски проект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТОЧНО!

    19 Юни 2023 19:53ч.

    Проект на същите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво друго да стори...

    19 Юни 2023 17:09ч.

    Няма значение майсторството му по реторика. Да прави каквото може, без да се кълне прекалено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти пък къде видя

    19 Юни 2023 23:34ч.

    майсторство в реториката у този смешник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    19 Юни 2023 17:10ч.

    Гешев имаше възможност да свърши нещо полезно за България, като възпрепятства узурпирането на властта от ПП/ДБ след самоиздънката им. Не го направи. Сниши се. Оттук нататъка "Няма да ви предам! Няма да ви излъжа!" звучи кухо. Щета вече е сторена. Декларациите му са след дъжд качулка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    19 Юни 2023 17:43ч.

    След дъжд, качулка! Иване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • странно

    19 Юни 2023 17:47ч.

    Напомня ми на това как Бареков уж се разсърди на ББ, че го нарече "ка*ут" на едни изтекли записи и си направи партия. Сега е на европейска хранилка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    19 Юни 2023 18:17ч.

    Защо не се бори, когато беше главен прокурор? Защо години наред играеше ролята на щит пред корумпираните, които днес нарича "политически боклуци"? Липсва последователност, затова никой не вярва на празни приказки и обещания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Юни 2023 20:20ч.

    Този човек е органически неприятен, къде мисли, че отива? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    19 Юни 2023 20:46ч.

    Дела трябват, а не думи. — до Л. Каравелов, 27.I.1872 г

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • демек - венсеремос, друзя

    19 Юни 2023 21:36ч.

    Ихууу! Айде още един на хорото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шефът

    19 Юни 2023 21:39ч.

    Човекът, който се обръщаше към Борисов с "шефе" ще бори Борисовата мафия. Човекът, който заедно с Борисов искаха да забранят "Възраждане", ще прави нов проамерикански проект за борба срещу "зловредното руско влияние" - цитат от Гешев. Всичко май е "прегрупиране" на мафията, част от която е и Гешев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гешев Иване

    20 Юни 2023 0:08ч.

    в Рила има много пещери. Направи като Свети Иван Рилски . Оттегли се там, мисли и се моли. Така ще помогнеш най-много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русофобия

    20 Юни 2023 1:25ч.

    Аман от патологична русофобия, каквато има Гешев. При 80 процента от населението, което не вижда заплаха от Русия и този ще прави русофобски проект. Вместо да отговаря за КТБ и прикриване на мафията, ще се скрие под русофобски проект, за да не го закачат американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    20 Юни 2023 3:35ч.

    , дпс сложи царчето, царчето сложи тиквата, тиквата синергетика, той про100те и .братните , а сега и на гешефта идва реда, ако преди това не арестува Путин…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соф

    20 Юни 2023 10:20ч.

    Гешката нема спиране......излага се непрекъснато....както са казали едни руски писатели если человек дурак ета надолго..........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видолов

    20 Юни 2023 10:38ч.

    С какво да те впечетли възпитаник на школата в Симеоново, човекът си го казва накрая "Бог да пази България ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    20 Юни 2023 14:04ч.

    Тури му вестник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи