В НАТО се отказаха от думите за възможността Украйна да се присъедини към алианса в замяна на територии

В НАТО се отказаха от думите за възможността Украйна да се присъедини към алианса в замяна на територии

Стиан Йенсен, представител на НАТО, по време на дебата в норвежкия град Арендал

Началникът на канцеларията на генералния секретар на НАТО Стиан Йенсен смята, че не е трябвало да говори за отстъпване на територията на Украйна на Русия в замяна на членство в НАТО. Това съобщава вестник Verdens Gang, предаде ТАСС.

"Моето изявление по този въпрос беше част от по-широка дискусия за възможни бъдещи сценарии в Украйна и не трябваше да го казвам. Беше погрешно", каза той. 

Изявлението беше направено на 15 август по време на дебат в норвежкия град Арендал. „Мисля, че решението може да бъде Украйна да се откаже от територия и в замяна да получи членство в НАТО“, каза Йенсен, цитиран от вестник Verdens Gang. - Важно е да обсъдим как да преминем през това“. Йенсен също повтори казаното по-рано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „Украйна трябва да реши кога и при какви условия иска да преговаря“.

Запитан от вестника дали НАТО смята, че Украйна трябва да отстъпи територия, за да постигне мир с Русия и бъдещо членство в НАТО, Йенсен отговори, че дискусиите за възможен статут след войната вече са в ход и че въпроси за отстъпване на територия на Русия се повдигат от други. "Не казвам, че трябва да бъде. Но може да е възможно решение", обясни той.

Източник: ТАСС

Коментари

  • nan

    16 Авг 2023 19:47ч.

    за който разбира е схванал, че имамше публичен пазарлък межди Столтенберг и Медведев. Първия предложи Русия да запази каквото има към момента, втория всичко от изток на Днепър до Киев включително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северин Х.

    16 Авг 2023 19:57ч.

    E, да де, пуска се вариантът в публичното пространство и се чакат реакции. Първата не закъсня; Д. Медведев поиска Киев и вдигна летвата високо. Укрите ще се опъват, но след още няколко десетки хиляди ковчези, “приятелите” им могат да ги изоставят, защото при толкова много жертви ще бъде безнадежно загубена и толкова хвалената им прецизна техника, а повече йок. При всички случаи скоро може да има някаква развръзка. “Уморените коне ги убиват, нали?”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба ми викаше на една плетка

    16 Авг 2023 22:46ч.

    Иди си-ела си. Та и този така, барабар с цялото нато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    17 Авг 2023 2:43ч.

    Колегите правилно са написали. Търсят някакъв пазарлък, но купувачът не им вярва защото много пъти са го лъгали. И иска сделка на своите условия. Да не говорим че през декември 2021 предложи много изгодни условия на сегашния продавач, но той се дръпна. А през януари 2015 в Минск уж се договориха, а след осем години се оказа че според сегашният продавач тогавашната сделка е била сключена при измама от негова страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи