В. „Ла Вангардия“: Новите санкции срещу Русия няма да засегнат ядрената индустрия и диамантите заради нежеланието на страни като България и Унгария

В. „Ла Вангардия“: Новите санкции срещу Русия няма да засегнат ядрената индустрия и диамантите заради нежеланието на страни като България и Унгария

Новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия няма да засегне ядрения сектор или забраната за внос на диаманти. Това съобщи испанският вестник La Vanguardia, предаде ТАСС. Според изданието възможността за предприемане на действия срещу руската ядрена индустрия или диамантения бизнес е посрещната с нежелание от страни като Унгария, Франция, България и Белгия. На свой ред балтийските страни, особено Литва, продължават кампанията в ЕС за налагане на санкции срещу "Росатом".

Според La Vanguardia новите ограничения върху търговията между ЕС и Русия може да засегнат около 50 електронни компонента за ракети, дронове и хеликоптери. Одобрението на санкции изисква съгласието на всички европейски държави. Основните пречки сега идват от Будапеща, уточнява вестникът. Той отбелязва, че унгарската делегация е поискала премахването на някои имена от новия санкционен списък, а също така се противопостави на предложението за удължаване на ограниченията веднъж годишно вместо на шест месеца.

"Ройтерс" съобщи вчера, че посланиците на ЕС не са успели да постигнат съгласие по десетия пакет от санкции срещу Русия, преговорите ще продължат днес следобед.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Точно така

    23 Фев 2023 11:39ч.

    заради държави като ... България, няма да наложат санкции засягащи диамантите... Браво на вестника, вероятно заработва добре с поръчкови материали като този! "Новите санкции срещу Русия няма да засегнат ядрената индустрия и диамантите заради нежеланието на страни като България и Унгария"... Ако някой се интересува от държавата И*раел, то вероятно му е известно, че един от нейните основни източници на приходи (наред с Internet /airport security и пр.) е обработката на ... диаманти. Дори думата "jew" (jewlery) означава скъпоценен (камък)... Така че, ако някой e реално заинтересован да няма санкции засягащи износа на диаманти от Русия, то със сигурност това НЕ Е България, а задкулисно ... друга сияйна държава, която дори не е член на ЕС...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Фев 2023 12:01ч.

    Мисля, че по отношение на диамантите, основният заинтересован в ЕС е Белгия. Антверпен е световен център на търговията с диаманти. Белгия е спомената в статията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАЙ-ПОСЛЕ МАЛКО ГРЪБНАК ДА СЕ ПОКАЖЕ И ОТ БЪЛГАРИЯ!

    23 Фев 2023 12:08ч.

    Ако ставаше дума за забрана на износ на портокали, лимони, зехтин и маслини - в това число щеше да е и Испания. Без евтини обвинения, Ла Вангардия! Концентрирайте се върху своя си бизнес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Паметник на егоизма

    23 Фев 2023 12:44ч.

    Въпросът за "скъсване на зависимост" от Росатом на Източна Европа е много тясно технологичен и професионален, та тук няма необходимост от тежки заявления, които само водят до това, че се дразним един друг. Привличам вниманието ви към следното - Балтийските страни, особено Литва, натискали! Литовците в конкретния случай могат гарантирано да бъдат разглеждани като "говорители" и на Полша. Поляците нямат необходимост да се крият - при всяко споменаване на Русия, те се хвърлят драматично на пода и започват ритуално и показно да се гърчат от омраза, но са решили тук да пуснат малкия партньор на първа писта. Малка подробност е, че Полша и Прибалтика нямат съветски ядрени технологии, естествено нямат и Руски (обаче, една Унгария и в момента доизгражда Пакш по руска технология). Какво се получава - имаме пореден случай на тържество и паметник на егоизма, користта и поредно доказателство, че отделни страни безалтернативно настояват политиката (евроатлантическа) да доминира драстично целите общества, без никакво съобразяване с конкретните особености и икономическите последици. Такъв "съюз" няма никакви перспективи във времето. Тези от Вилнюс продължават да имат видения от миналото и си представят, че живеят още във времената на Полско-литовската уния. По естествен начин и напълно безалтернативно противоречията в Съюза ще ескалират в бъдещ период и неизбежно ще се стигне до момент на разрив. В момента сащ принудително удържат нещата и това криво-ляво функционира. А периодът??, какъв ли ще е той? Без тайминг заявките нямат стойност. Неизбежно в бъдеще основната тежест на противопоставяне ще се пренесе в Азия, Тихия Океан, по оста Китай - САЩ. Въпрос на под 10 години е! Европа ще се превърне в изоставен заден двор, пълен с дрязги и омрази.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предпочитам Европа да се превърне в двор,

    23 Фев 2023 12:46ч.

    пълен с руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа многа се натиска пак да има словотворчество в столиците си

    23 Фев 2023 13:58ч.

    Нали знаете как във френския език се е появила думата "бистро" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мамут

    23 Фев 2023 14:29ч.

    при над40% световен дял на производство на обогатен уран, кви пет лева- какви санкции . Нали начело със САЩ ще останат без гориво за ядрените си централите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи