В Кония честват 749-та годишнина от смъртта на Руми

В Кония честват 749-та годишнина от смъртта на Руми

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нахиде Дениз специално за БТА

В турския град Кония започнаха традиционните церемонии по случай 749-та годишнина от смъртта на прочутия суфист и персийски поет Мевляна Джеляледдин Руми. В културния център на града "Мевляна" ще се изпълнява на живо мистичният танц на дервишите - Сема, синтез на философията на Руми, че музиката, поезията и танцът доближават до Бог.

Наричаните ”Шеб-и Арус“/Нощта на съединението с  Божественото/ церемонии, които продължават до 17 декември, събират хиляди почитатели на Руми от всички краища на страната и чужбина. Хора, изповядващи различни религии, представители на различни култури, последователи на учението на Мевляна.    Тазгодишните церемонии се провеждат под мотото „Време за приятелство“.

В програмата са включени изложби, концерти, театри, рецитали.

В културния център на града "Мевляна" ще се изпълнява на живо мистичният танц на дервишите - Сема. Въртенето на дервишите, което е основата на танца, представлява свещен ритуален танц, чиято мистична атмосфера и визуалност оставят трайни следи в съзнанието на хората. Синтез на философията на Руми, че музиката, поезията и танцът доближават до Бог.

В Кония се намира и гробницата-мавзолей на Мевляна Руми. Куполът на музея е покрит с емайлирани керемиди в тюркоазено зелено, чиито нежни сияния осветяват целия град. Под зеленото кубе е разположена гробницата на Учителя от Кония и семейството му. Застлана е с покривало, на което със златни букви са извезани стихове от Корана, свещената книга на мюсюлманите.

Музеят гробница на Мевляна в Кония е една от най-посещаваните забележителности на Турция, в която по всяко време на годината се стичат туристи от цял свят. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи