В Киев искат да забранят влизане на руснаци в Украйна за 50 години напред

В Киев искат да забранят влизане на руснаци в Украйна за 50 години напред

На сайта на украинския президент е публикувана петиция, в която се предлага да се забрани на всички руснаци да влизат в Украйна за десетилетия напред и която е събрала 25 000 подписа. Това означава, че президентът Зеленски ще трябва да разгледа това предложение.

Авторите на петицията напомнят, че войната с Русия продължава вече 8 години. "За съжаление, през тези 8 години властите не успяха да защитят Украйна от диверсанти, агенти и нагаждачи, които през цялото това време са пристигали в Украйна заради безвизовия режим с Русия. За това платихме цената на хиляди животи", се казва в обръщението до президента.

Авторите предлагат да се забрани влизането на всички руснаци в Украйна през следващите 50 години и да не се издават разрешителни за пребиваване на руснаци.

Изключение се предлага за тези, които са се сражавали на украинска страна в руско-украинската война.

Същевременно експерти от Института за изследване на войната на САЩ твърдят в нов доклад, че руските окупационни власти може би ускоряват подготовката на нелегитимни псевдореферендуми с цел анексиране на украинска територия.

Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров заяви преди ден, че съпротивата на украинските жители е принудила руските власти постоянно да променят плановете за провеждане на референдума.

Той заяви, че е имало планове за провеждане на "общ ден за гласуване", но сега се обмисля седемдневно "гласуване от вкъщи", по време на което въоръжени руски войници ще обикалят от врата на врата и ще "агитират" гражданите.


Съветникът на ръководителя на областната администрация на Херсон, Серхий Хлан, отбелязва, че окупационните власти не са подготвили напълно условията за референдума и ускоряват подготовката след триседмична пауза, която служителят обяснява с ударите на украинските HIMARS по руската логистика (днес такива удари отново бяха извършени по Андреевския мост над река Днепър в Херонска област. След последните украински обстрели мостът бе станал неизпозваем и там се провеждаха възстановителни работи, днес мостът бе уцелен четири пъти, като върху възстановеното пътно платно има нови пробойни, както е и унищожена строителна техника, работеща на съоръжението).

Окупационните власти могат също така да променят времето за провеждане на референдумите в отговор на променящите се реалности на място, включително украинската контраофанзива. Хлан заяви, че предварителната дата на референдума остава 11 септември.

Като премахват възможността за лично гласуване и преминават към гласуване от врата на врата, руските власти увеличават възможностите си за пряко сплашване на населението, което прави практически невъзможен какъвто и да е независим надзор на гласуването, твърдят експертите на института.

Сякаш, за да потвърди тезата на американските специалисти, бе съобщено, че ръководителят на назначената от руската страна администрация на Запорожие Евгений Балицки е подписал заповед за провеждане на референдум за присъединяването на региона към Русия.

Според друг представител на окупационните власти въпросът вече е решен. "Запорожката земя напуска Украйна завинаги. Запорожска област е поела курс към обединение с Русия и няма да има връщане назад", заяви по-рано Владимир Рогов, който е член на главния съвет в тази администрация. В същото време от Москва заявиха, че първо цялата територия на Запорожска област трябва да бъде под руски контрол.

Подготовката за този референдум отдавна тече в окупираната от Русия част на региона, която не включва регионалния център - град Запорожие.

На 23 юли те започнаха да сформират избирателна комисия за провеждането на референдума. За тази цел окупационните власти ще се обърнат за съдействие към руската Централна избирателна комисия.

Самият референдум трябва да се проведе през есента, но не се споменава конкретна дата.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че подобни референдуми ще означават край на всякакви преговори с Русия.

"Ако окупаторите се съгласят с тези псевдореферендуми, те ще затворят за себе си всякаква възможност за преговори с Украйна и свободния свят, от които руската страна определено ще има нужда в даден момент", заяви Зеленски, цитиран от информационната агенция УНИАН.

Междувременно стана известно, че руски танкист, който е стрелял по жилищни сгради в Чернигов, е бил осъден на 10 години затвор. Деснянският районен съд в Чернигов признава Михаил Куликов за виновен по член за нарушаване на законите и обичаите на войната.

В същото време Организацията за защита на правата на човека "Амнести интернешънъл" се извини за "болката и гнева", причинени от нейния доклад за Украйна.

В доклада се казва, че присъствието на украинските военни в жилищните райони на градовете застрашава цивилното население и нарушава правилата на войната.

"Приоритет на "Амнести Интернешънъл" в този и във всеки друг конфликт е да гарантира защитата на цивилното население. Това беше единствената ни цел при публикуването на последното ни разследване. Продължаваме да подкрепяме изцяло нашите констатации, но съжаляваме за причинената болка", се казва в изявлението.

Реакцията на доклада беше съвсем предвидима: възмущение и недоумение сред западните и украинските политици и положителни оценки в Русия.

Украйна е получила първите си три германски самоходни противовъздушни установки "Гепард" и ще ги използва, за да защитава важни инфраструктури съоръжения, съобщи днес Оперативно командване "Юг" на украинските въоръжение сили, цитирано от Ройтерс.

Системите за противовъздушна отбрана, които се управляват от тричленен екипаж и могат да поразяват цели на разстояние до 4 километра, са част от различните видове западно въоръжение, доставяно на Украйна, за да ѝ се помогне да се защити от руската инвазия, която започна на 24 февруари.

В съобщението си във "Фейсбук" украинските сили подчертават, че системите "Гепард" са сред най-добрите в своя клас. Оперативното командване отбелязва, че Украйна очаква да й бъдат доставени общо 30 такива системи, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Язък! Сега руските солдати и спецназ

    08 Авг 2022 17:11ч.

    упущиха Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    08 Авг 2022 17:15ч.

    То след 50 години цяла Гейропа няма да я има, тия клоуни за Усрайна се тревожат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    08 Авг 2022 17:23ч.

    не само в Украјна, трјабва да се въведе в цјала Европа. Нјама нужда от пијандета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    08 Авг 2022 17:38ч.

    Да не обиждаме маймуните, въпреки че не могат да пишат, имат повече здрав разум от промитомозъчните индивиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Нјама нужда от пијандета"

    08 Авг 2022 17:45ч.

    англичани и скандинавци први изгарят според твоя офчи аршин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    08 Авг 2022 18:19ч.

    половината фенове на Гласове се занимават единствено с обиди към форумците, които не сподјат тјахното мнение...поне да си перат зелените чорапи, че се вмириса форума

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    08 Авг 2022 20:45ч.

    Клише.Изказано от тъпак.Навсякъде пият....те българските говеда като теб малко пият сигурно.По 500 кила вино и 200 литра ракия...тъпанар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я па Я

    08 Авг 2022 17:30ч.

    Рашките заобикалят забраната, като се возят на танкове. Взели са си винетки за танковете за 100 години напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    08 Авг 2022 17:31ч.

    Шойгу знае ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    08 Авг 2022 17:39ч.

    С глас се смях на цялата статия. Така шеговито е неписана. Много ми хареса за танкиста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    08 Авг 2022 18:27ч.

    Аз пък се забавлявах на извинението на "Амнести интернешънъл". Извинявайте, скъпи украинци, че казахме, че вие сте виновни за цивилните жертви, но все пак ние сме загрижени за тях, и ако не кажем кой наистина е виновен, проблемът няма да се реши от само себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    08 Авг 2022 18:07ч.

    Скоро тази държава няма да я има в този формат и с това име. Така, че такива забрани са излишни! Фактичски и сто и хиляда години никой няма да влиза в държава с такова име! Стига глупости сте пускали от името на укро нацистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    08 Авг 2022 19:54ч.

    Сякаш управляващите в Киев се надпреварват кой от тях ще направи по-екстравагантно предложение. Вече очаквам най-неочакваното, но не кога и как ще престане месомелачката на съгражданите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    08 Авг 2022 20:35ч.

    Ми да бяхте въвели забраната преди 24 февруари, щяхте да си спестите доста главоболия. Ни един руски войник нямаше да посмее да влезе. Дотук с иронията, ако говорим сериозно - само някой с умственото ниво на средноинтелигентен филодендрон може да забранява влизането в страната на друг, чиято армия вече държи към 20% от територията му

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    08 Авг 2022 20:42ч.

    Тотални идиоти.Лика прилика с господарите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майтап бе, Уили!

    08 Авг 2022 22:04ч.

    Да вдигнем духа на бойците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много хубаво ще направят

    08 Авг 2022 23:39ч.

    Така трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи