В Израел разследват провал на "Мосад" заради атаката на "Хамас", при която загинаха над 100 души, а най-малко 700 са ранени

В Израел разследват провал на "Мосад" заради атаката на "Хамас", при която загинаха над 100 души, а най-малко 700 са ранени

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-малко 100 души бяха убити, а стотици ранени в Израел вследствие на атаката на "Хамас" по еврейската държава, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на израелските здравни власти. Това е най-смъртоносната атака от години в Израел, отбелязва АП.

Според АП ранените са най-малко 700, като агенцията се базира на броя на приетите в израелски болници. От тях най-малко 77 души са в критично състояние.

Според израелската медия Ен 12 нюз ранените от израелска страна са най-малко 740, предаде Ройтерс. А Франс прес съобщава за 779 ранени, като се позовава на израелското министерство на здравеопазването.

Кадри от нападението на "Хамас" срещу Израел

Разследват провала на "Мосад"

Представители на израелското правителство са съобщили пред ВВС, че започва голямо разследване за това как израелското разузнаване не е забелязало предстоящата масивна и добре координирана атака на "Хамас".

"Ще продължи с години", е коментирал един от източниците на британската медия.

Рано тази сутрин неизвестен брой бойци на палестинската групировка "Хамас" нахлуха през ивицата Газа на израелска територия и откриха огън. От "Хамас" твърдят, че са изстреляли най-малко 5000 ракети и поеха контрола над множество общности в Южен Израел.

"Палестинският народ има правото да се защитава срещу терора на заселниците и окупационните войски", заяви палестинският президент Махмуд Абас след безпрезедентното нападение.

В отговор израелската армия нанесе въздушни удари по ивицата Газа.

"Граждани на Израел, във война сме. Това не е операция или учение, а война. Тази сутрин "Хамас" започна убийствена, изненадваща атака срещу държавата Израел и гражданите ѝ. Наредих пълна мобилизация на запасняците. Врагът ще плати безпрецедентна цена", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху и обяви началото на операция "Железни мечове".

На свикано от него спешно заседание на съвета за сигурност Израел си постави три основни цели: "да прочистят всички атакувани области от вражески сили, да накарат врага да плати висока цена и да подсилят мерките за сигурност".

Десетки бойни самолети са участвали в удара, заяви говорителка на израелската армия. Под прицел са били взети 17 военни съоръжения и 4 командни центъра на "Хамас".

Ударите бяха извършени, след като изненадващо въоръженото крило на "Хамас" предприе атака срещу Израел. То изстреля хиляди ракети по израелската територия от ивицата Газа, а същевременно въоръжени бойци навлязоха в Израел и според израелски медии те са взели за заложници хора в няколко израелски градове.

Палестински медици в ивицата Газа съобщават за много убити и ранени вследствие на въздушните удари, предаде Ройтерс.

 "Хамас" държи заложници 

Както от "Хамас", така и от местния клон на джихадистката групировка "Ислямски джихад" твърдят, че са пленили неизвестен брой израелски войници.

Палестинската групировска съобщи, че са взели и цивилни заложници. Публикува видео, в което се виждат трима мъже с цивилни дрехи, държани в плен от въоръжени мъже, чиито лица нарочно са размити на кадрите. Във видеото твърди, че израелците са врагове, заловени по време на офанзивата срещу Израел.

"Новините за цивилни, които са взети за заложници в домовете им или в Газа са ужасяващи. Това противоречи на международното право. Заложниците трябва незабавно да бъдат освободени", каза европейският дипломат номер едно Жозеп Борел Борел в Екс.

Същевременно ДПА и Ройтерс, като се позоваха на израелски медии, съобщиха за жителки на израелски кибуци близо до ивицата Газа, които казват, или, че въоръжени мъже са нахлули в дома им и се опитват да стигнат и до бомбоубежището, в което се укриват, или, че въоръжени мъже обикалят по улиците на кибуца. 

Лидерите в Европейският съюз и Белият дом осъдиха безпрецедентнана атака на "Хамас" срещу Израел.

Лаконичен коментар дойде от Москва - зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че "ясно е, че Русия винаги призовава за деескалация".

Подкрепа за бойците на "Хамас" дойде от Иран.  "Поздравяваме палестинските бойци", заяви съветникът на иранския аятолах Али Хаменей - Рахим Сафавитой. "Заставаме до палестинските бойци, докато Палестина и Йерусалим не бъдат освободени", допълни иранският представител.

Ливанското движение "Хизбула" също поздрави "Хамас" "за героичната му и победоносна мащабна операция срещу Израел" и заяви, че масираният ракетен обстрел по Израел е решителен отговор на продължаващата израелска окупация на палестинските територии и послание към онези, които се стремят към нормализация на отношенията с Израел и поздрави "Хамас" за героичната му и победоносна мащабна операция срещу Израел, допълва Франс прес.

Саудитска Арабия призова за спиране на насилието между Израел и палестинците, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на саудитското министерство на външните работи.

"Следим безпрецедентните събития между известен брой палестински групировки и израелските окупационни сили, които доведоха до висока степен на насилие по редица фронтове", се казва в изявлението.

Атаката на "Хамас" бе извършена и в момент, в който се навършват петдесет години и един ден от началото на израело-арабската война през 1973 г., в която загинаха 2600 израелци и най-малко 9500 души бяха убити или изчезнаха от арабска страна за трите седмици на конфликт.

Каква представлява палестинското движение "Хамас"

Изненадваща атака срещу Израел на палестинското движение "Хамас" е една от най-сериозните ескалации на израелско-палестинския конфликт от години, се казва в материал на агенция Ройтерс, в който се дава справка за това какво представлява "Хамас".

"Хамас", или Движението за ислямска съпротива, е основано през 1987 г. по време на първата палестинска Интифада. То разполага с подкрепата на шиитски Иран, като споделя една и съща идеология с организацията "Мюсюлмански братя", създадена в Египет през 20-те години на миналия век.

"Хамас" управлява ивицата Газа от 2007 г., след кратка война със сили, лоялни на движението "Фатах", оглавявано от палестинския президент Махмуд Абас, който е базиран на Западния бряг и оглавява също Организацията за освобождение на Палестина. Взимането на властта в ивицата Газа бе предхождано от победата на "Хамас" на палестинските парламентарни избори през 2006 г. "Хамас" обвиниха Махмуд Абас, че заговорничи срещу движението, а Абас окачестви като преврат идването на Хамас на власт в ивицата Газа. Оттогава насетне има много сблъсъци с Израел, като Хамас изстрелва ракети от ивицата Газа по израелската територия, а Израел отвръща с въздушни удари по ивицата Газа.

"Хамас" не признава Държавата Израел и е против договореностите от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, постигнати в средата на 90-те години на миналия век.

Въоръженото крило на "Хамас" изпраща въоръжени нападатели и атентатори самоубийци на територията на Израел. Движението окачествява дейността на въоръженото си крило като "съпротива срещу израелската окупация".

"Хамас" фигурира в списъците с терористични организации на Израел, САЩ, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

"Хамас" е част от регионален съюз, в който участват още Иран, Сирия и шиитското движение "Хизбула" в Ливан.

Макар да е базирано в ивицата Газа, движението "Хамас" има симпатизанти във всички палестински територии, като лидерите му се намират на различни места из Близкия изток.

Източници: dnes.dir.bg, dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • old_beggar

    07 Окт 2023 17:29ч.

    ذوالفقار

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    07 Окт 2023 19:13ч.

    Зулфакр - свещвният за шиитите двуглав ятаган. може да го видите по знамената на Али или като бижута. Восток дело тонкое.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Окт 2023 18:08ч.

    сега иран ще ви оправи защото и убихте генерала и един учен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Варненка по рождение

    07 Окт 2023 22:38ч.

    Що ли ми намирисва на предварително подготвен акт? В който дейно участие е имал МОСАД? МОСАД никога не спи и не е възможно да не е знаело за подготовката на подобно мащабно настъпление. Извод: Някому е удобно точно сега и точно там да се завихри въоръжен конфликт. В който да въвлекат и Иран. За да се измести вниманието от загубата на НАТО и САЩ в Украйна и да се разклатят позициине на Нетаняху. А кой пръв е завладял земите на Палестина и се явява агресор, оставям на вашите познания по история и география.))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи