В Истанбул започват нови преговори за прекратяване на войната в Украйна

В Истанбул започват нови преговори за прекратяване на войната в Украйна

В Истанбул днес започва нов кръг от украинско-руските преговори за спиране на войната в Украйна, организирани с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщават осведомителните агенции.

Турските медии съобщиха, че преговорите за мир между делегациите на Русия и Украйна ще започнат в 10.30 часа в двореца Долмабахче. Руските преговарящи пристигнаха още вчера в Истанбул.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи на заседание на кабинета, че ще се срещне с делегациите на Русия и Украйна преди началото на преговорите, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. Ние сме страната, която полага най-много усилия за решаване на кризата по пътя на споразумение и диалог, посочи още Ердоган във връзка с конфликта между Русия и Украйна.

Той каза, че разговорите му с президента Владимир Путин и с украинския му колега Володимир Зеленски се развиват положително. Ердоган и Путин се договориха в телефонен разговор вчера следващият кръг от преки преговори между представители на Русия и Украйна да се проведе в Истанбул.

Анкара, която има ролята на посредник за разрешаване на кризата в Украйна, се надява преговорите в Истанбул да доведат до прекратяване на огъня.

Досегашните разговори не доведоха до съществен напредък. Един от важните въпроси е свързан, както каза в неделя президентът Володимир Зеленски, с гаранциите за сигурност, които иска да получи Украйна, нейния неутралитет и статут на държава без ядрените оръжия. Зеленски обвини руския президент Владимир Путин, че протака и бави преговорите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна липсата на напредък в досегашните разговори, охлаждайки очакванията за накакъв пробив.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви на сайта си, че Зеленски е дал много ясни указания на делегацията. "Не търгуваме с хора, територии или суверенитет", каза Кулеба. Според него минималната цел на започващите днес преговори е постигането на трайно спиране на огъня.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че засега пряка среща между Путин и Зеленски, каквато предлага украинският лидер, би била "контрапродуктивна".

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Мутра

    29 Март 2022 8:56ч.

    Войната продължава заради рекета на Путин за териториални придобивки за сметка на Украйна, всички други "искания" да удовлетворени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Yong

    18 Дек 2023 16:22ч.

    24porno

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преговорите са пунтамара

    29 Март 2022 9:02ч.

    Русия ще постигне своето. Войната е договорена между САЩ и Москва. Укро-нацитата са продадени, но те не го знаят и се опъват. Русия има цялото време на света и ще ги утилизира малко по малко. На края 3/4 от Украйна /Малорусия, Новорусия/ ще влезе в РФ , Галичина ще бъде автономна, по-късно може да се погълне от Полша. Но ако поляците се държат уважително с Русия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нищо няма да излезе

    29 Март 2022 10:18ч.

    Няма да се разберат за Крим и Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мирни преговори за мир

    29 Март 2022 10:39ч.

    Иначе искат да пратят байрактари на Украйна прелитайки над нас. Доста хитри са турците. Така са се измъкнали сухи от ВСВ. Нашите не са им позволили да прелетят от тук с доставката, което е от малкото свестни неща на правителството ако е вярно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи