В Иран избухнаха протести заради натровени през последните месеци ученички

В Иран избухнаха протести заради натровени през последните месеци ученички

Разтревожени родители протестираха вчера в иранската столица Техеран и други градове заради вълната от случаи на натравяне, засегнали ученички в десетки училища, съобщиха ирански новинарски агенции и социални медии, цитирани от Ройтерс.

Случаите през последните месеци, за които понастоящем няма обяснение, са засегнали стотици ученички. Иранските власти казват, че момичетата може да са били отровени и обвиняват за това враговете на Иран.

Здравният министър на Ислямската република каза, че става дума за случаи на "леко натравяне", а някои политици заявиха, че пострадалите може да са станали мишена на твърдолинейни ислямисти, които са против това момичетата да получават образование.

За почувствали се зле ученички днес се съобщава от над 30 училища в най-малко 10 от общо 31 ирански провинции. На видеоклипове в социалните медии се виждат родители, които прибират дъщерите си от училище, както и линейки и автобуси, които откарват пострадали момичета.

Родители се събраха днес пред сградата на министерството на образованието в Западен Техеран, за да протестират, а протестът прерасна в антиправителствена демонстрация, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Иран излезе

    05 Март 2023 9:42ч.

    По свободна страна от Русия. Там мрат като мухи на фронта и царя даже не им обяснява защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    05 Март 2023 9:50ч.

    ко? нье!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туй

    05 Март 2023 10:23ч.

    Деби%ите сте голяма работа. Направо си напишете опорката че властите в Техеран тровят населението си, за да предизвикат бунт срещу себе си. Идеално като за мозъка на чехълчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    05 Март 2023 9:56ч.

    Ей, няма да се спрат... То и на кьоравите е ясно. "Отравяния" едновременно в 30 провинции... Дали пък не било дело на религиозни фанатаци, дето не искали образовани жени.... Какви са тия глупости. Акопоискат моллите може в един момент да забранят образованието на жените.. Имам хиляди други начини... Но по некадърното изпълнение е ясно кой авторът...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    05 Март 2023 9:57ч.

    Има хиляди други начини. Аман от такива, дето постоянно ми казват, какво съм искал да кажа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    05 Март 2023 9:57ч.

    вчера случайно попаднах на Евронюз на "новина" за военните действия в Бахмут. заглавието на новината беше "Руснаците продължават да обстрелват малкия град" или нещо подобно. Идеята е как се опитват да внушат, че видиш ли руснаците не могат да се справят с малко и незначительно градче, което разбира се няма никаква стратегическа стойност за военните действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ройтерс е винаги там, където е предварително подготвена интрига или уйдурма

    05 Март 2023 10:23ч.

    Питате, защо в Израел например не стават такива масови натравяния? Защото там всичко неционистко е превантивно избито или претопено. И защото арианите не се занимават с черна магия, за разлика от едни други племена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    05 Март 2023 10:31ч.

    То и в Швеция посред бял ден беше промушкано два пъти 10 г. момиченце от джихадист, ама тук никой не мъцна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казаха, че няма отравяния, в организма на "пострадалите" не се установяват отрови!

    05 Март 2023 10:33ч.

    По чужда телевизия разказаха, че това е вид психоза, която създават няколко човека с голяма доза драматизъм, артистично, пускат някакъв миризлив газ и се почва истерията! ..... Помним същото беше в Сирия с "химическото" оръжие, когато заливаха деца и възрастни със студена вода и те крещяха ... ми кой няма да крещи, като те поливат със студена вода и срещу тебе крещят панически. .... Та и тук така, мъчат някаква "цветна" революция - ОТВЪТРЕ да превземат крепостта! ..... п.с. В България как "превзеха крепостта"?! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виц от самия преден край на задния Запад

    05 Март 2023 11:07ч.

    "Седи си един стар еврей и разсъждава: От всяка ситуация имаме два изхода, например, или ще има война, или няма да има. Ако няма да има - тогава всичко е просто, ако ще има - тогава имаме два изхода: ще ме вземат на фронта или няма да ме вземат. Ако не ме вземат - тогава всичко е просто, ако ме вземат - тогава, отново два изхода: ще ме убият или няма да ме убият. Ако не ме убият - тогава всичко е просто, ако ме убият - пак два изхода: ще попадна или в рая, или в ада. Ако попадна в рая - тогава всичко е просто, попадна ли в ада - остават ми два изхода: ще ме изяде дяволът или няма да ме изяде. Ако не ме изяде - всичко е просто, изяде ли ме обаче - тогава... Впрочем, в такъв случай изходът е само един...".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Библия, глава "Изход"

    05 Март 2023 12:06ч.

    Горките патриарси Моисей и Иисус Навин, хич не са били за завиждане при тия два изго... пардон, изхода...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    05 Март 2023 13:46ч.

    Каква щастлива случайност. Имаше опасност да отшумят слуховете по повод девойката, уж пребита в полицията за неносене на фередже. Има си хора вътре в Иран, които снимат клипчета. Има и кой да ги монтира и представя като натравяния. В Албания съществува цяла трол-ферма с привърженици на Шаха, издържана от американците. Цру-то и ми-6 издържаха и Белите каски в Сирия. Тъй че залагам 19:1 на подклаждана отвън психоза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кисел темерут

    05 Март 2023 14:08ч.

    Пробват се и там да ги майданосат, обачето няма да им се получи този път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи