В Хаити е обявено извънредно положение, след като хиляди криминални престъпници избягаха от затвор

В Хаити е обявено извънредно положение, след като хиляди криминални престъпници избягаха от затвор

Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в столицата Порт о пренс, се казва в изявление, след като няколко хиляди затворници избягаха от затвор, нападнат от въоръжени банди, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителството на Хаити "въвежда полицейски час в понеделник, вторник и сряда от 18 ч. до 5 сутринта, както и в неделя от 20:00 ч. до 05:00 ч. Решението е взето въз основа на публикуван вчера указ, с който се обявява извънредно положение на цялата територия на Западния окръг, в който се намира столицата Порт о пренс.

Извънредното положение е въведено за срок от 72 часа, с възможност за удължаване.

След нападението срещу националния затвор на Хаити, намиращ се в столицата, при което избягаха неизвестен брой затворници, в събота полицейският профсъюз отправи призив за спешна подкрепа, отбелязва АП. Извършваното от банди насилие в карибската страна отбеляза нов възход, след като временният президент Ариел Анри посети Кения, в опит да договори международна полицейска операция. Споразумението беше подписано в петък, като се очаква кенийското правителство да изпрати 1000 полицаи в Хаити, за да помогне за прекратяването на насилието.

В отсъствието на президента бандите парализираха обществения живот в части от хаитянската столица. Според правителството са били убити няколко полицаи.

Вестник "Маями Хералд" съобщи, че в препълнения затвор са били задържани няколко лидери на банди, както и заподозрени във връзка с убийството на хаитянския президент Жовенел Моиз, убит с дванадесет изстрела в резиденцията си през нощта на 7 юли 2021 г. Според разследването около 20 колумбийски наемници са извършили престъплението от името на няколко организатори. Смята се, че първоначалният план на заговорниците е бил да отвлекат Моисе и да го заменят като държавен глава, но обстоятелствата на убийството все още не са напълно изяснени.

След убийството на Моиз ситуацията със сигурността в Хаити се влоши драстично. Според оценки на ООН бандите, използващи насилие, контролират около 80% от хаитянската столица и все повече разширяват сферата си на влияние в други части на страната. Насилието изостря несигурната ситуация с доставките, като по данни на ООН почти половината от 11-те милиона жители на Хаити страдат от глад.

 

Коментари

  • рукола Z

    04 Март 2024 10:43ч.

    Хаитянина Кенчо Мъртв: след мен и потоп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гошо

    04 Март 2024 16:58ч.

    Ние пък сме спокойни , нашите криминали ги заключихме в Народното събрание и сме им раздали близалки .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • www

    04 Март 2024 17:45ч.

    ФАЩ се готвят да нападанат, отдавна си търсят поводи... Корабите им са там от известно време, решили са се вече явно ... трябваше са очистят президента - убийците си ги прибраха във флорида обратно....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    04 Март 2024 18:36ч.

    Весело си живеят там ....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се притеснява Мартенчо от Лозенец!

    04 Март 2024 10:45ч.

    Колко ли хаитяни са били вътре защото са пречели на некой си западен айдук! Нашия вожд Мартенчо от базата в Лозенец може и да сети за някой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    04 Март 2024 10:45ч.

    Сега като свободни хора е нормално да заминат за САЩ! В т.нар. либерални щати, ще ги приемат, подслонят и нахранят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Географ Колонизатор

    04 Март 2024 10:47ч.

    Хаити е държава, която заема западната 1/3 от големия остров Доминикана. Другите 2/3 се заемат от Доминиканската република. Исторически Хаити е била зоната, която е отхвърлила "колониализма" и се е обявила за независима държава. Източната част е останала испанска колония, по-късно е окупирана от Хаити, но след въстание се е освободила и провъзгласила за Република Доминикана. По-късно попадат под влияние на САЩ, и даже през 60-те години за кратко има американска военна интервенция, която прекратява гражданските размирици. Така Хаити - "Свободната страна" става пример за изостаналост и мизерия. А Доминикана - страна с по-дълга колониална история и по-късна зависимост от "белите" , става значително по-малко зле от Хаити. Така е и днес , в Доминикана става за туризъм, става за живеене. В Хаити за нищо не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    04 Март 2024 11:07ч.

    От това не трябва да се генерализира, защото не можеш по индуктивен път да си направиш неправилния извод, че свободата, независимостта, суверенитетът, достойнството поначало не са ценности сами по себе си. Не бъркай ценност с предмет. Ценностите не подлежат на опредметяване, само че според добрата стара англоамериканска утилитарна традиция, се правят опити именно да бъдат стоково опредметени или сведени до цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не можеш по индуктивен път да си направиш неправилния извод, че свободата, независимостта, суверенитетът, достойнството поначало не са ценности сами по себе си.

    04 Март 2024 11:17ч.

    Разбира се че са ценности. Въпросът му е в чии ръце попадат ценностите. Не се хвърлят бисери на прасетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Попадат под влиянието на ФАЩ = ОКУПАЦИЯ

    04 Март 2024 11:37ч.

    Независимост – обявена – призната от Франция 1 януари 1804 г. 17 април 1825 г. Първа империя 22 септември 1804 г. Кралство Хаити 28 март 1811 г. Втора империя 26 август 1849 г. Република 15 януари 1859 г. Щатска окупация 1915 – 1934 г. Конституция 29 март 1987 г. Послепис. Където стъпи американски ботуш е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Селянин

    04 Март 2024 18:13ч.

    Да се освободиш от колониализма има смисъл ако поемеш по твой път, Хаити си прогонват френските власти, но вместо да си сложат цар дето коли и беси и да си устроят обществото както им подобава на природата, те се опитват да подражават на белите - демокрация, корумпирани съдилища, корумпирана полиция. Ако ще се правиш на бял, по-добре се остави на истинските бели да те водят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    04 Март 2024 11:17ч.

    Резултатите от управлението на кенетчо - сегашният краварски посланик в България! И тук ще стане така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЛАЧ

    04 Март 2024 11:42ч.

    В дългосрочен план това е политиката на ФАЩ за всички. Кой както се пребори за мястото си под слънцето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    04 Март 2024 11:20ч.

    Явно в неделя бандите ходят или на църква или в кръчма, че полицейският час може да е от 20 часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    04 Март 2024 11:51ч.

    Да попитат Кенет,защо убиха президента на Хаити.Той беше там тогава.Май хаитянския президент се противопостави на ковид истерията,отказа ваксинация и глътна вода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    04 Март 2024 12:07ч.

    В БГ тези елементи са на свобода, при това във властта....! Ха-ха-ха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остров Еспаньола

    04 Март 2024 14:52ч.

    Хаити и Доминиканската република са разположени на най-красивия остров в Карибския басейн. Поне някога е бил най-красив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как така неизвестен брой?

    04 Март 2024 20:20ч.

    Преброени са. Били са хиляди. Какво повече искате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СТАЛИНКА

    04 Март 2024 21:08ч.

    Един от Хаитянските престъпници се е укрил на ул. Козяк в София

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи