В Германия всяка година човек ще може да избира пола си

В Германия всяка година човек ще може да избира пола си

Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според който всеки ще може да посочи в службата по вписванията името и пола си.

"Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите вече не трябва да търсят правата си в съда". Така реагира германският депутат Теса Ганзерер на новия законопроект за самоопределението, представен от министъра на правосъдието Марко Бушман и министъра на семейството Лиза Паус.

Гензерер, политик от Зелените в Бавария и един от първите транссексуални депутати в германския парламент, знае какво означава да искаш да промениш "личния си статус" в Германия. Родена е като Маркус Ганзерер, но 45-годишната жена никога не се е чувствала като момче. Освобождението идва през 2009 г., когато Маркус Ганзерер става Теса Ганзерер.

Но Ганзерер не успява да изтрие първото си име от официалните документи – в тях тя все още фигурира като мъж. Това е така, защото според действащия в момента Закон за транссексуалните лица първото име и полът трябва да бъдат променени в акта за раждане. Това обаче изисква две психиатрични експертизи за съдебно решение, което много от засегнатите лица смятат за унизително поради многото интимни въпроси, включително тези за сексуалните практики.

„Настоящият закон третира засегнатите лица като болни хора. Няма оправдание за това“, подчерта министърът на правосъдието Бушман. Според Министерството на семейството в 99% от случаите съдилищата така или иначе решават в интерес на жалбоподателите. В момента обикновено отнема месеци, за да се вземе решение, като трябва да се платят средно 1800 евро.

За непълнолетни лица до 14-годишна възраст законните настойници трябва да подадат декларация за промяна в службата по вписванията. Предвижда се непълнолетните навършили 14 години да могат сами да подават декларация със съгласието на настойниците си.

"За да се защитят личните права на младите хора, семейните съдилища следва да могат да заменят решението на родителите по молба на непълнолетния в случаите, когато настойниците не са съгласни, въз основа на висшия интерес на детето, както при други констелации в семейното право", се посочва в документа, цитиран от австрийския „Der Standart”.

Както Паус, така и Бушман подчертават, че Законът за самоопределението се отнася изключително до промяната на вписването на пола и на имената. Ако освен промяна на гражданското състояние лицето иска и мерки за физическа промяна на пола, това ще се решава въз основа на специализирани медицински правила, както е било досега.

"Критиката дойде от страна на Християнсоциалния съюз. Федералното правителство надминава целта с "радикалното си предложение", смята Андреа Линдхолц, заместник-председател на парламентарната група в Бундестага.

През 2012 г. Аржентина става първата държава в света, която улеснява смяната на пола. Междувременно в Малта, Дания, Люксембург, Белгия, Ирландия, Португалия, Исландия, Нова Зеландия, Норвегия, Уругвай и Швейцария са въведени разпоредби, подобни на тези, които сега се планират в Германия. 

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

Коментари

 • Нов пирон в ковчега на Путлер!

  06 Юли 2022 14:18ч.

  Работайте, братя и швестери! После обаче да не се чудите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  06 Юли 2022 14:19ч.

  Може ли да избера да съм папрат и да се размножавам със семена или спори? Ако това не ми го позволят, значи никаква демокрацията и толерантност няма в Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  06 Юли 2022 14:20ч.

  И подлежат задължително на военна мобилизация, да не се пропуска като право.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Настоящият закон третира засегнатите лица като болни хора. Няма оправдание за това“, подчерта министърът на правосъдието Бушман.

  06 Юли 2022 14:23ч.

  всички тези изрдощини не се случват за първи път в човешката история. Упадъкът на нравите прдшества пълния упадък и изчезване на обществото, което ги толерира, но трагедията е, че оздравяването и изчистването на ненормалщината винаги е ставало с много кръв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дано новата промяна в закона да се наложи да бъде приложена...

  06 Юли 2022 14:28ч.

  ...за наследниците на фон дер Лайнен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАРЛУКОВО ЗОВЕ

  06 Юли 2022 14:28ч.

  Работата в тези прекрасни страни започва от детската градина в иги и закачки се предлага велика радост - да си смениш пола ,името и играчките. Родителите нямат думата! Кой го прави ли- вижте ги нашите харвардари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  06 Юли 2022 14:29ч.

  Шизофреници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  06 Юли 2022 14:29ч.

  https://trafficnews.bg/sviat/parviiat-transdzhendar-deputat-germaniia-snimki-129315/ Жена е откъдето и да погледнеш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  06 Юли 2022 15:58ч.

  Абе не го/я гледал отвсякъде, но си е като мъж с перука. Все пак трябва да се признае че изглежда по-добре от американския адмирал , трансджендър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  06 Юли 2022 14:37ч.

  Възможно най-скоро трябва да излизаме от тоя ЕС! Това е някакво сборище на изроди!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много станахме хората на земята,

  06 Юли 2022 14:40ч.

  затова и измислиха тези десетки пола, за да намалят човечеството. Същото се отнася и за ковида. Но това не се отнася за управниците, те са го измислили за останалите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  06 Юли 2022 15:53ч.

  Пълното подлудяване на населението е чудесна предпоставка за анихилирането му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  06 Юли 2022 15:59ч.

  Направо е време за Армагедон , щото Содом и Гомор са навсякъде .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  06 Юли 2022 16:34ч.

  СОДОМ И ГОМОР. Страшна гледка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, наъ ма трийти. Начи, боляжката не таз мома/момък

  06 Юли 2022 16:18ч.

  си имъ ими полувъ дисфориа и туй ими са мъдри из сички списъци и книшки пу психахоатриа. И ко прайм ся? Кът сас судумитити да звадим имиту ут списака и книшкити и да кажим мчи нурмални са? Ма то ни иска ноу ралта. Сабират са на кунгрес 10001 психахоатри и кажуват - да бъди светлина за тез ништасни дискриманипулатури. Нурмални са!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  06 Юли 2022 16:41ч.

  Къде са тук гръмките думи и обиди от бандеровците и западните хвалители? Къде е тяхното "чувство за справедливост"? Може ли хора и държави напълно проядени от извратеност и содомия да бъдат носители на добро? Осъзнайте се братя, да бъдем първо Истинофили, после Българофили а другото е от лукавия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама разбира се!

  06 Юли 2022 17:51ч.

  Маркус Гаснерер с точно тази си безлична автобиография има нула шансове да влезе в парламент. Виж, като Теса Гансерер е друга работа. Така и Томас Нойвирт да спечели Евровизия. Виж, като Кончита Вурст става! Е, не се чудете, че светът се отврати от т.н. колективен запад, дето се има за целия свят и се разчекна от всякакви кретении!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой се минал - минал!

  06 Юли 2022 17:53ч.

  Веднаж излъгал се да си смени пола хирургически - край, безвъзвратно! Късно е, чадо...Хора, родители, мислете! Тези, които ви агитират, имат полза от тази агитация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи