В Г-7 готвят правила за всички в ЕС за окончателно спиране на износа за Русия

В Г-7 готвят правила за всички в ЕС за окончателно спиране на износа за Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Някои от ключовите съюзници на Украйна, включително САЩ, обмислят да се доближат до категорична забрана на по-голямата част от износа за Русия, което е потенциално значително засилване на икономическия натиск върху президента Владимир Путин заради неговата война, съобщи Блумбърг.

Според запознати официални представители на Г-7 идеята се обсъжда преди срещата на върха на лидерите в Япония през май, а целта е в натиска да се включат и държавите членки на Европейския съюз. Предложението все още се обсъжда и може да се промени, твърдят източниците.

Подходът, който се обсъжда от дипломатическите представители, ще обърне съществуващия режим на санкции, като целият износ ще бъде забранен, освен ако няма изключения. Съгласно настоящите критерии целият износ е разрешен, освен ако не е подложен на санкции.

Ако лидерите на Г-7 одобрят този ход на срещата на върха, ще трябва да се договори какво точно ще бъде изключено, като е много вероятно лекарствата и селскостопанските продукти - включително храните - да останат изключени.

Но съществуват потенциални сериозни пречки пред реализацията на подобен план. За да влязат в сила в ЕС, новите критерии ще трябва да бъдат приети от всички членове, а това ще предизвика ожесточени дебати предвид вероятната реакция на компаниите, които все още изнасят стоки за Русия, както и риска от ответни мерки от страна на Москва.

Ако бъде наложено почти пълно ембарго върху износа, голяма част от оставащите търговски потоци от тези страни с Русия ще се изпарят. Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ отказа да коментира перспективата за подобен ход.

Досега санкциите са намалили почти наполовина стойността на износа на ЕС и Г-7 за Русия, като са въведени ограничения за всичко - от електроника до луксозни стоки. Според базираната в Женева организация Trade Data Monitor това все още оставя стоки на стойност 66 млрд. долара от Европа, САЩ, Канада и Япония.

Членовете на Г-7 се опасяват, че това е твърде голяма полза за военната икономика на Путин, особено след като Москва намира начини да заобиколи санкциите, за да внася стоки през трети страни. Г-7 и ЕС наложиха няколко кръга санкции, някои от които включваха гратисен период, преди да влязат в сила.

Русия отговори на санкциите, като наложи собствени забрани за износ и периодично намалява енергийните доставки за Европа. ЕС ще бъде особено уязвим от ограниченията върху стоки като медта. Почти пълна забрана на износа за Русия може да приближи Москва още повече към Китай, който търси алтернативи на санкционираните стоки.

Европейските държави все още изнасят стоки за милиарди в Русия

Москва е спряла да публикува данни за вноса, но няколко международни наблюдатели и правителства следят износа си за Русия и митническите данни.

Германия, Италия и Полша остават трите най-големи европейски износители на стоки за Русия, сочат данните на Trade Data Monitor. В рамките на Г-7 нелекарствените и неселскостопанските продукти, които биха могли да бъдат най-силно засегнати, включват автомобили, шоколад, бира, обувки, цветя и гримове.

Дори и при съществуващите ограничения Русия е успяла да внесе някои от санкционираните американски и европейски компоненти чрез трети страни. Това поставя все по-голямо внимание от страна на Г-7 и ЕС върху борбата със заобикалянето на санкциите, особено върху засилването на мониторинга на т.нар. стоки с двойна употреба, които могат да служат както за военни, така и за граждански цели.

В същото време европейските държави търсят от Москва някои стоки, включително паладий, мед, желязо и никел.

ЕС може би е достигнал дъното на бъчвата

След десет пакета санкции срещу Русия, откакто тя започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари миналата година, ЕС може би е достигнал дъното на бъчвата, пише в. "Файненшъл Таймс".

ЕС наложи на Москва санкции, с които забрани двустранните търговски потоци на стойност над 135 млрд. евро. Това включва почти целия внос на петрол от Русия и износа на много технологии, машини и електронни стоки. Замразени са активи на стойност 21,5 млрд. евро, принадлежащи на физически и юридически лица, на които са наложени санкции, както и парични средства на Кремъл на стойност 300 млрд. евро.

Според длъжностни лица, работещи по бъдещите санкции на блока, допълнителните действия вероятно ще се ограничат до разширяване на списъка на лицата, подлежащи на замразяване на активи и забрана за пътуване (в момента това са почти 1500 души и над 200 юридически лица), както и до стъпки за затягане на съществуващите мерки чрез отстраняване на пропуски.

Предстоят изслушванията - срещи между Еврокомисията и официални представители на държавите членки за неофициално представяне на предложения за санкции - за предполагаемия 11-и пакет.

Повечето официални лица признават, че единствените части от руската икономика, които остават без санкции, са части, без които една или повече държави - членки на ЕС, не могат да живеят, и следователно мерките, насочени към тях, ще бъдат обект на вето.

"Приключихме", каза един от тях. "Ако въведем още санкции, ще има повече изключения, отколкото мерки."

И все пак... Икономиката на Русия - засега - все още ще расте през тази година, а промишлеността ѝ все още функционира. (Макар че има най-различни мнения за това колко дълго може да продължи това.)

Някои държави от ЕС ще повторят исканията си за забрана на износа на ядрено гориво и обслужване от Русия - искане, което през последните дни набра скорост с подкрепата на Германия.

Но тъй като Франция, Унгария и други страни са против, те вероятно ще трябва да се задоволят с индивидуални санкции срещу ръководителите на контролираната от Кремъл корпорация "Росатом", както и срещу руски длъжностни лица, участвали в завземането на украинската Запорожка АЕЦ и отвличането на украински деца, пише "Файненшъл Таймс".

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Митето

    20 Апр 2023 19:33ч.

    Г-7 - клуб на кретените,дегенератите и сатанистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    20 Апр 2023 19:49ч.

    Такова робство не сме имали и по турско. Вече директно ни заповядват какво да правим и нямаме право на избор. Добре дошли в новото европейско робство. МА‘РЯЛЪТ живее все по-зле, но няма да има правото да се бунтува и да се освободи от игото на ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз !!! Защото позицията на пасивен педераст е много подходяща за страни с демокрация като в нашата кочина Булгаристан !!! Друг взема решението, друг получава удоволствието, а ти стоиш, чакаш, губиш, обслужваш, все едно си в дамски ръце !!! Одървен и зависещ от друг…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро

    20 Апр 2023 19:54ч.

    Много точен пост, браво. Такава ангария не сме имали и в Османската империя. Трябва да се приключи с всичкото това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се разбира:

    20 Апр 2023 20:47ч.

    Някои от ключовите съюзници на Украйна, включително САЩ, обмислят да се доближат до категорична забрана на по-голямата част от износа за Русия, което е потенциално значително засилване на икономическия натиск върху ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 20 Апр 2023 19:33ч. Г-7 - клуб на кретените,дегенератите и сатанистите!

    20 Апр 2023 20:53ч.

    Онова, което виждаме на снимката се състои от 50% женици и едно със объркана сексуалност, за останалите 50% ситуацията хайли лайкли е подобна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сами си го набутват

    20 Апр 2023 19:34ч.

    Стават все по-неадекватни и отчаяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предателство на либерални ценности

    20 Апр 2023 19:40ч.

    Ужас - да спрат износа на гримове за Русия! Абе нали Западът беше загрижен за ЛГБТК+ - какво ще правят горките руски джендъри сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега и джендърите намразиха Г-7

    20 Апр 2023 19:50ч.

    Вече и сбърканяците на Навални ще гласуват за Путин :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо

    20 Апр 2023 20:18ч.

    Гримовете не са за джендърите.Спират ги за да не могат руснаците да гримират Иранските дронове и ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не можа да кажеш

    20 Апр 2023 20:30ч.

    Абе по малоумие ли ви сортират в "Америка затри България"!? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грим с двойна употреба

    20 Апр 2023 19:41ч.

    И откъде-накъде Г7 ще налага каквото и да е на ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Апр 2023 19:52ч.

    Г 7 да си приемат правила за тех си... за нас да не се грижат, щот нищо ни не дават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С. Корея има

    20 Апр 2023 19:54ч.

    Вече по либерален режим в търговията със Запада. Так держать тов. Путин. Чакаме след теб тов. Пригожин да въведе Непа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • залюхано ам.дженди

    20 Апр 2023 19:59ч.

    На невярна нагла и крадлива женска като западащата - оттук нататък само руски камшик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кифлеци

    20 Апр 2023 19:57ч.

    Европа може и без икономика, ще реже 10-20 години каквото има за скрап. Ние както винаги ще им помогнем, защото знаем как...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    20 Апр 2023 20:01ч.

    La maldad no necesita razón alguna.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    20 Апр 2023 20:23ч.

    В качеството на какви Г-7 ще диктуват. Каква е тяхната юрисдикция, признати ли са от единствената легитимна организация ООН за колективен орган, който може да налага на други държави, какво трябва и какво не?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • включват автомобили, шоколад, бира, обувки, цветя и гримове

    20 Апр 2023 20:30ч.

    ТОВА ли е износът на високоразвита Европа за Русия?!? Мисля, че без цветя и грим руснаците много бързо ще спретнат една революция на Путин! А за шоколада и бирата направо не ми се мисли какви катаклизми и разпадане чакат Русия! Последното наказание на цивилизованата Европа - забранява вноса на руска тоалетна хартия! Не е майтап! Проверете. .............. Дебили, сър! ................ западни дебили..............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дебили, сър! ................ западни дебили..............

    20 Апр 2023 20:34ч.

    https://obektivno.bg/es-priklyuchi-sas-sankcziite-sreshtu-rusiya-fajnenshal-tajms/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълен разгром на Европата

    20 Апр 2023 20:34ч.

    И тия били цивилизация, откачена и жалка работа! Оня виц за Вуте и ..., не е важното на мен да ми е добре, важното е на съседа да у е зло! ............... Логика, брато!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ТОЗИ "СЪЮЗ"

    20 Апр 2023 20:42ч.

    Всеки ден има по нещо, което ме мотивира да поискам страната ми да напусне тази клетка за луди хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    20 Апр 2023 20:58ч.

    За пореден път "Гласове" ни предлагат снимка от залата на хотел Цуруя рьокан в Каруизава, където вече три дни заседават палавите Г-7 козлета. Любопитен факт е, че точно там, където Бербок от седнало положение спира износа за Русия, се е състояло едно паметно събитие. То става на 23 май, вторник, 1905 г., няколко дни преди да започне историческата битка при Цушима. По това време в хотела е отседнал Сайсей Муро, японски майстор на кратката поезия. Всяка пролет той редовно посещава Каруизава за да се преклони пред красотата на цъфтящата сакура. По обед на 23-ти май прогърмява - три кратки гръмотевици с присветване, последвани от две дълги тътнещи, като търкалящи се по калдаръм бъчви, както е записал поетът в своя дневник. Руква проливен пролетен дъжд. В 13.43 облаците се изваляват, а Сайсей Муро завършва новото си хайку. То и до днес се изучава в японските гимназии: "Юки е наки, /ари но сумай я. / Гогецу аме." (Къде да се скрият бездомните мравки от майския дъжд. - превод, доц. Карачибук). Поетът, безмълвен и унесен, потъва в състояние на сатори. Така го заварва пленителна красота се разказват легенди. Според една от тях моряците от американския миноносец "Сълзите на Свети Унуфри" своеволно отклоняват кораба от курса, хвърлят котва впристанището Йокохама, а после пешком през планината се добират до Каруизава - само и само да зърнат неземната хубост на Комацу Нана. Но нека се върнем отново към изпадналия в сатори Сайсей Муро. До него е неусетно се доближива Комацу Нана. Изящната й като порцеланова чаша ръка гали умната глава на поета. И точно в това дивно красиво мигновение, събрало в едно поет, великолепно хайку, опиеняваща женска хубост, цъфтящи сакури, ухание на колендро и мокра земя става нещо ужасно. Гейшата неволно пръцва. Съвсем тихо, пианисимо, но Муро я чува и побеснява. Обхваща го неподозиран гняв. Грубо тръшва гейшата върху масата, повдига кимоното й, изважда кожения си самурайски меч и брутално я обладава анално. Този акт е бил извършен точно върху мястото, където на снимката е Аналина Бербок. Свидетели на сцената са 21 американски моряци. 11 от тях успяват да се завърнат живи в Сан Франциско и разказват за случилото се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    20 Апр 2023 21:42ч.

    Звън,много яко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук - поправка

    20 Апр 2023 22:33ч.

    Изречението започващо с "Така го заварва ..." да се чете: "Така го заварва пленително красивата гейша Комацу Нана, за чиято красота се разказват легенди."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някои държави от ЕС ще повторят исканията си за забрана на износа на ядрено гориво и обслужване от Русия

    20 Апр 2023 21:00ч.

    Айде разберете се кой изнася и кой внася, че ви е пълна каша в главата и ставате смешни, дописниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много тъпо е да си тъп

    20 Апр 2023 21:02ч.

    Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла. А тия ми изглеждат двойно наказани. По-зле от мухи без глави. Те така и не схванаха, че с идиотските си напъни да "накажат" Русия си бият автогол след автогол. Да бяха мирно сидели, такава грандиозна инфлация не биха видели. Всичко дойде от втъпясаните опити да изолират Русия от "света". "Техния" свят. Ама светът е доста по-голям от "техния" свят. Тепърва ще го научат по трудния начин. След като предизвикаха и Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жълтопаветен анилингвистик облизвач

    20 Апр 2023 22:03ч.

    Моля да ни разясните срочно чий ... трябва да лижем приоритетно ? Брюкселски, Вашингтонски или .... на Г 7 ? Щото станахме разногледи ! Уважавайте труда ни на лизачи ! Не можем да лижем три .... с един език , не сме змия и половина !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    21 Апр 2023 7:29ч.

    България членува ли в тази групировка г-7, че да изпълнява техните ДИРЕКТИВИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очертава се Чу Чхе...

    21 Апр 2023 9:18ч.

    Г 7 ще спира целия си износ към Русия, която сигурно няма свои ресурси да замени целия този внос ? Но се появява въпрос. Констатира се че Русия заобикаляла санкциите с внос от трети страни. Без съмнение под "трети страни" разбираме страните от БРИКС , най-голямата икономическа общност в света , с най-големия БВП , част от която е Русия. Тогава логично Г 7 трябва да спре целия си износ към БРИКС и други "трети страни", тъй като иначе санкциите спрямо Русия са напълно безсмислени ! Но ако Г 7 спрят износа си към Китай, Индия, Южна Африка, Бразилия, Иран, Турция, Египет, Саудитска Арабия, Аржентина... и т.н. то те спират износа си към целия свят ! Преминават към затворена икономика тип КНДР ! Другари атлантици, докарахте ни до Чу Чхе ... 감사합니다

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи