В. "Евениментул зилей": Кьовеши удари върха на българската политика

В. "Евениментул зилей": Кьовеши удари върха на българската политика

Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори предприеха действия. Бившият премиер Бойко Борисов бе задържан заедно с други политици. Това пише в заглавие румънският вестник „Евениментул зилей“ в публикация от късно снощи, съобщава БТА.

Бившият премиер на България Бойко Борисов е задържан по дело за корупция, образувано от Европейската прокуратура, един ден след посещението на Кьовеши в София, посочва в заглавие и в. „Адевърул“. Подобно е заглавието по темата и на в. „Гъндул“. Частната информационна телевизия Диджи 24 също съобщава за задържането на Борисов и на други политици от бившата управляваща партия ГЕРБ. Новината е отразена и от други водещи румънски медии.

„Евениментул зилей“ пише, че бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ е първият задържан бивш официален представител, като това става само един ден след съобщението на европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, че е получила рекорден брой сигнали и че е започнала разследвания по над 120 случая в региона. Вестникът допълва, че заедно с Борисов са задържани и други политици.

Главна дирекция Национална полиция в България тръгна по нишката, след като Европейската прокуратура е започнала разследвания по над 120 дела след срещата между европейския главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши и българския премиер Кирил Петков, пише „Евениментул зилей“ снощи, докато обиските и акцията на българската полиция все още не бяха приключили. „Първият в черния списък на българските власти е бившият премиер Бойко Борисов“, посочва изданието и отбелязва, че прокуратурата в София не е разполагала снощи с данни за разследването. Вестникът информира и за посещението на Кьовеши в София и извежда като акцент думите й, че е важно в България да няма монопол на властите, които могат да изпращат сигнали към Европейската прокуратура.

Румънските медии информират, че разследванията касаят злоупотреба с европейски фондове. Няколко други български политици също са разследвани и в домовете им бяха извършени обиски, допълва „Адевърул“ и посочва, че става дума за бившия финансов министър Владислав Горанов и няколко други.

„Адевърул“ отбелязва, че премиерът Кирил Петков е реагирал във Фейсбук на случващото се с думите: „Никой не е над закона“.

Вестникът съобщава и за реакцията на представители на партия ГЕРБ, които се бяха събрали снощи пред дома на Борисов и определиха случващото се като „политическа репресия срещу опозицията“.

„Адевърул“ посочва, че основните телевизионни канали в България са прекъснали снощи програмата си, за да излъчат извънредни новини по темата. Ден по-рано Лаура Кьовеши заяви, че Европейската прокуратура е получила данни за над 120 случая на злоупотреби с европейски фондове в България. 

В. „Гъндул“ също пише, че протичащата голяма операция е свързана със 120 дела на Европейската прокуратура. И това издание отбелязва, че задържането на българските политици е станало един ден след посещението на Кьовеши в София. В сряда тя приветства решимостта на премиера Кирил Петков да се бори с практиките от миналото в своята страна, която е най-корумпираната в ЕС, пише „Гъндул“.

Вестникът припомня, че през юни 2021 г. по време на друго посещение в България Кьовеши предупреди, че прокуратурата няма да се поколебае да разследва „силни и богати“ лица.

„Гъндул“ припомня, че Бойко Борисов бе на власт от 2009 г. почти без прекъсване. През лятото на 2020 г. той бе изправен пред вълна от демонстрации срещу корупцията и срещу предполагаемите му връзки с олигархията. Парламентарните избори от пролетта на 2021 г. подпечатаха падането му от власт. След период на политическа нестабилност се появи реформистко правителство, оглавявано от 41-годишния Кирил Петков - предприемач, завършил Харвард, пише вестникът.

 

 

Коментари

  • helleborus

    18 Март 2022 11:19ч.

    Би звучало логично, че Кьовеши има подобни права, ако Божков първо е усвоил неправомерно евросредства и е дал въпросните евросредства за подкуп на Борисов или ако Борисов лично е правил фалшив бизнес, кандидатствайки за евросредства. Остава Кьовеши да отговори защо позволява да се спряга името й, след като няма как да е работила по това, а ако беше, защо е работила заедно с издирван от закона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Март 2022 11:22ч.

    Лаура е разликата в стандарта на живот между България и Румъния! Моника Маковей някога каза формулата за държавно оздравяване и борба с корупцията, а Кьовеши я приложи в Румъния...Кьовеши би бил достоен и истински председател на Европейската Комисия, само върховенството на закона може да остане на европейците и това не е малко, защото сега е загубено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    18 Март 2022 14:51ч.

    в голяма заблуда си!! Просто не си наясно че в Румъния е изградена ПРО система на САЩ и НАТО! Допълнително има фирми западни които дупчат Румъния и за да несе създава голямо напрежение в държавата е разрешено тия дето въртят далаверите да бъдат наказвани!! Хехеххе, а бе те и тук се знаят кои са корумпетата ама нещо Козяк се прави на улав!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 11:31ч.

    Кьовеши е човек на соросоидната световна мрежа за влияние и контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Март 2022 11:35ч.

    Аз това не знам, знам че в Румъния живеят два пъти по добре като стандарт за всички, и маса министри и президент бяха в затвора (това не е почерка на Сорос, той разлага!!!) Който не вярва да види статистиката за пенсиите, заплатите и стандарта на живот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    18 Март 2022 14:52ч.

    в Румъния има изградени системи на ПРО на САЩ и НАТО и за тва е цялата работа!! Иначе там дето се пие боза кенефите са едни и същи!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 11:33ч.

    Не помните ли, че жената, която я издигна в Румъния, Моника Маковей, беше едното от лицата в списъка на Сорос, на негови политици, на които плаща. Самият списък беше публикуван в Гласове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Март 2022 11:38ч.

    Това е така, но не пречи тези двете да са честни и съвестно да са си вършили работа срещу корупцията, България и Румъния са в друга времева зона, но изведнъж се получи голяма разлика, на единия бряг на Дунава, държава, на другия зоо парк и бананова диктатура!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    18 Март 2022 14:53ч.

    о боже, блаженни са верващите че демокрацията я има

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинското знаме на ревера на Кьовеши

    18 Март 2022 11:37ч.

    е ясен сигнал в кой отбор играе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 11:42ч.

    Викторе, няма „съвестно“ служене на световен кукловод със собствени цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Март 2022 11:45ч.

    Ама той не може да контролира на всякъде всичко.... все някъде ще пропусне някой да му се изплъзне :) Примерно в Америка разлага тотално и разгражда закона! Просто трябва да се отчита и посочва когато има нещо добро, при толкова все лоши новини! Кьовеши е голяма работа, Благодаря й!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 11:53ч.

    Той не контролира всичко, контролира своята мрежа, обаче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 11:55ч.

    А когато от работата на някой лош, се получи добър ефект, заслугата не е негова, тя е на Провидението. Той си остава лош.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Март 2022 12:00ч.

    Това е точно така! Но при толкова много лошотии малко добро направо се вижда като голямо, тази Мадама Лаура е направила за маса бедни и обикновени хора в Румъния много добро, от перспективата на времето, а вчера ми стопли вечерта, символично...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубавото в цялата ситуация е,

    18 Март 2022 12:06ч.

    че еничарите почнаха да се самоизяждат.. Който и да загуби в предстоящата битка все е от полза за страната..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Март 2022 12:08ч.

    Точно така, трябва да се помисли за бедните и угнетените, тези на които не им се е усмихнал "късмета" на корупцията, и се чудят как да оцеляват, обикновените хора, и героите на работническата класа, които плащат цената на всичко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    18 Март 2022 12:06ч.

    1. Мнозинството от българите безусловно са за едно сериозно разследване на Б.Б., тъй като корупцията и беззаконието по негово време достигна небивали висини. 2. Обаче- това си е чиста димка, за да се замаже очакваното нагъ%ване на правителството пред пристигащото Черно слънце . Така че - много хора които иначе биха подкрепили такъв арест, в този случай ще са с доста смесени чувства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Март 2022 12:11ч.

    Айде стига сте му стряскали на тоз, Остин. Тука са идвали къде къде по важни представители на "елитите" Никакви ракети няма да даваме, те са за да си защитаваме страната и енергетиката!!! Толкова е просто, всеки се е фиксирал, а той може да иска и други неща....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 12:11ч.

    Викторе, европейската прокуратура не е участвала, Борисов не е разследван за евросредства. Той е разследван за Божков, Кьовеши няма връзка и заслуга никаква. А опитът на Петков да се позове на нея е правен нонсенс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Март 2022 12:13ч.

    Аз гледам на нещата символично... То от 2020, всичко е правен нон сенс, не съм тотален идиот... Но все пак, вчера беше впечатляващо, предвид ужасяващата угроза от тотална ядрена война!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    18 Март 2022 14:58ч.

    бе каква угроза ти е в главата ?? По-точно е заплаха от ядрена война и никой няма да я води! Малък си и не си наясно какви ефекти има дори и от една малка бомба като хвърлена в Япония! Вземи успокой троленето!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 12:12ч.

    Божков стоеше зад протестите, вероятно е участвал и в реденето на кабинети, както искаше, сега, ако чрез Кьовеши се върне като „спасител“ от корупцията, значи европейската прокуратура е наистина голяма работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стратегическа грешка на Борисов, беше опитът да рекетира Божков..

    18 Март 2022 12:20ч.

    сега ще му излезе през носа..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Март 2022 12:24ч.

    Стратегическата грешка е на българския народ, че подкрепиха мутрите на прехода на бъдат талибаните на промяната и да придобият власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде да не наричаме сценария на Козяк

    18 Март 2022 12:33ч.

    народна подкрепа, а? Народът недолюбва еднакво и едните и другите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    18 Март 2022 16:50ч.

    соросоидката ша ни спасява от тиквоча, пази боже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи