В Бразилия 30% от ръководните длъжности в администрацията ще се пазят за чернокожи и метиси

В Бразилия 30% от ръководните длъжности в администрацията ще се пазят за чернокожи и метиси

Най-малко 30 процента от ръководните длъжности в държавната администрация на Бразилия ще бъдат запазени за чернокожи и метиси, съгласно указ, подписан вчера от президента Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Франс прес.

"Расизмът е в основата на неравенството и затова трябва да се борим с него като с паразити в плантация", заяви левият президент в столицата Бразилия, където подписа указа. Той беше придружен от своята министърка по въпросите на расовото равенство Аниел Франко, която е икона в борбата срещу расизма и полицейското насилие.

С цел "да се насърчи присъствието на чернокожите на ръководни и управленски постове", в указа се посочва, че 30 на от тези постове в държавната администрация ще бъдат запазени за тях. Тази цел трябва да бъде постигната до края на 2025 г., се казва в бележка на правителството.

Лула, който през януари започна третия си мандат начело на тази 213-милионна страна, обеща, че неговото правителство ще отразява "лицето на бразилското общество", което в голямата си част е чернокожо и смесено.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ретранслатора

    22 Март 2023 7:52ч.

    Хм, минали сме го тоя път. По времето на соца имаше специална бройка за студенти от т.нар. малцинства, като много от тях бяха приемани с доста по-нисък бал за сметка на отлични представили се кандидат-студенти, но българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • либерастът си е либераст

    22 Март 2023 8:01ч.

    Местата в администрацията не трябва да се запазват по расов признак, а по ценз и компетентност ! Ако 100 % от компетентните кандидати са черни, трябват да бъдат назначени те ! Ако 100 % от компетентните кандидати са бели, трябват да бъдат назначени те !!! Квотният принцип е узаконяване на посредствеността. Ако Лула иска преодоляване на расизма - да инвестира в образование и да осигурява РАВЕН ШАНС за бразилчетата. А после кой-каквото покаже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шаренко либерастче

    22 Март 2023 8:03ч.

    а за шаренки либерастчета като мен ще има ли квоти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми убуу, ама нещо за професионални качества на ЧОВЕКА, ъ?

    22 Март 2023 10:26ч.

    Ами онези от 22-рият пол, ъ? Расисти такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи