В Белгия създадоха нов вид човешка клетка за изследователски цели

В Белгия създадоха нов вид човешка клетка за изследователски цели

Белгийски учени успяха да създадат в лабораторни условия нов вид човешка клетка с помощта на стволови клетки, съобщи електронното издание Юрикалърт.  Специалистите, работещи под ръководството на професор Венсан Паск, са от Католическия университет в град Льовен. Новите клетки много приличат на естествените си двойници при човешки ембриони в ранен етап от развитието им. Така изследователите по-добре могат да проучат какво се случва веднага след като ембрионът се имплантира в утробата, съобщава БТА.

Когато всичко е наред, това става около седем дни след оплождането. В този момент ембрионът става недостъпен за изследване заради технически и етични ограничения. Това накара учените да се заемат с разработване на модели на различни видове ембрионални и извънембрионални клетки, за да изследват човешкото развитие в епруветка.

Екипът от Льовен създаде първия модел на извънембрионални мезодермални клетки. "Те генерират кръвта при ембрион, помагат за прикрепването му към бъдещата плацента и играят роля при формирането на примитивната пъпна връв. При хората този вид клетки се появяват на по-ранен етап от развитието, отколкото при ембриони на мишки, а може да има и други важни разлики между видовете. Това прави нашия модел особено важен: изследванията при мишки може да не ни дадат отговори, които да се отнасят и за хората", обяснява ръководителят на проучването Венсан Паск. 

Той споделя: "Много сме развълнувани, защото сега можем да изучаваме процеси, които обикновено остават недостъпни по време на развитието". 

Белгийските учени се надяват, че в по-дългосрочен план откритието им ще помогне да се хвърли повече светлина върху медицински предизвикателства като проблеми с плодовитостта, спонтанни аборти и нарушения в развитието.

Разработката е публикувана в специализираното издание "Сел стем сел". 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • За какви цели?

    02 Sep 2022 10:11ч.

    Я пак?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рога, сяра и копита

    02 Sep 2022 10:16ч.

    За чии цели няма ли да питаш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аксолотловите резервоари на Бене Тлейлакс мъждукат на хоризонта

    02 Sep 2022 10:21ч.

    Обаче първо диктатура на мислещите машини и бунт срещу тях ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БОГОБОРЦИ АНТИХРИСТИ

    02 Sep 2022 12:44ч.

    Страната, в която убиват тинейджъри, изпаднали в депресия, пожелали евтаназия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи