В България, Гърция и Словакия е най-слаба подкрепата за помощта на ЕС за Украйна

В България, Гърция и Словакия е най-слаба подкрепата за помощта на ЕС за Украйна

В държавите от ЕС мнозинството подкрепя оказването на помощ за Украйна, сочи проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент. Докато подкрепата в Швеция е 97 на сто, във Финландия - 96 на сто, в Холандия и Португалия - 95 на сто, в България е 54 на сто, а в Словакия и Гърция е 51 на сто.

У нас и в Чехия подкрепата на ЕС среща неодобрението на 39 на сто, в Гърция неподкрепящите европейската помощ са 46 на сто, а в Словакия - 44 на сто. Неодобрението е широко разпространено в страните от Югоизточна Европа, се отчита в изследването, извършено през март.

Над половината от гражданите на ЕС (54 на сто) и 46 на сто у нас подкрепят външната политика на ЕС. Мнозинството от българите (57 на сто) изразява незаинтересованост от предстоящите през юни догодина избори за евродепутати.

Над половината (56 на сто) от гражданите на ЕС са изразили удовлетворение от начина, по който демокрацията действа в тяхната страна. За сравнение удовлетворение по същия въпрос изразяват едва 35 на сто от българите, докато 62 на сто са неудовлетворени.

Общо 60 на сто от българите и 70 на сто от останалите в ЕС са доволни от свободата на словото, но 52 на сто у нас не са удовлетворени от свободата и честността на изборите. У нас 56 на сто са недоволни от върховенството на закона, а 62 на сто - от политическите партии. Над половината от българите (53 на сто) са недоволни от борбата с дезинформацията, а 60 на сто - от действията срещу корупцията.

Изследването показва, че европейците не са доволни от мерките на национално и на европейско равнище за справяне с поскъпването на живота. В ЕС средно недоволството от действията на правителствата по тези въпроси е 65 на сто, а у нас - 81 на сто. Над половината (57 на сто в ЕС и 61 на сто у нас) са недоволни от мерките, предприемани на равнището на ЕС.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • nan

    06 Юни 2023 18:44ч.

    таратанци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @nan 06 Юни 2023 15:44ч.

    06 Юни 2023 18:48ч.

    в смисъл цифрите меко казано неверни. кой ви ги даде? Рубин? има тотална липса на подкрепа за "помощта" на ЕС за Украйна, а за "външната политика" на ЕС (разбирай САЩ) въобще няма какво да говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    07 Юни 2023 11:07ч.

    ДА ,НО КОГАТО ТЕ УПРАВЛЯВАТ РОБИ НА РОБИТЕ,ТЕЗИ СЪЩИТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ВСЪЩНОСТ СА КОЛОНИАЗАТОРИ -ПОДЛЕЦИ ПОДЛОГИ И ПРЕДАТЕЛИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    06 Юни 2023 18:56ч.

    защото искаме преговори и мир не на воината не на оръжията финансов одит на украина къде са траншовете и оръжието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чепига

    06 Юни 2023 19:16ч.

    Абе Дачков, няма нищо за взривения язовир на ВЕЦ Каховка! Митрофанова не ти ли спусна вече опорките?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чукча писател, не читател

    06 Юни 2023 19:40ч.

    https://glasove.com/novini/vzrivena-e-chast-ot-yazovirnata-stena-na-kahovskata-vets-v-hersonska-oblast-rusiya-i-ukrayna-s-vzaimni-obvineniya-za-intsidenta

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българите няма как да застанат срещу своята тройна освободителка Русия

    06 Юни 2023 20:20ч.

    Няма какво да си чудят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    06 Юни 2023 21:42ч.

    Аз не съм оптимист. 33 години телевизиите ни промиват мозъците. Възрастните хора имат някакъв спомен за ролята на Русия в българската история. Но за младите се съмнявам дали въобще знаят нещо за руско-турската война 1877-78 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се научат

    06 Юни 2023 23:11ч.

    И даже ще декламират. Дъртите реститутки ще са най-ентусиазирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един неподкрепящ помощта за Украйна

    06 Юни 2023 23:16ч.

    Интересно е какъв е бил въпросът, поставен на респодентите. Това има значение, ако ще се прави сравнение къде има и къде няма подкрепа.Един и същи въпрос ли е задаван на българите, португалците, шведите и т.н? Само един въпрос, ли?Имало ли е уточняващ въпрос и при двата възможни отговора: "подкрепям, защото..", "не подкрепям, защото". Тако поднесено е като да се създаде впечатление, че на три народа им липсва емпатия, а останалите, готините, се спукват да им харесва да плащат чужди сметки с мисълта, че така спасяват себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    07 Юни 2023 11:36ч.

    Естествено. Дяволът е в детайлите, т.е. във въпросите. При друга формулировка "подкрепящите" в България ще са не повече от онези 7-10% (т.нар. интелектуалци), които гласуват реално за ПП-ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала Бала

    06 Юни 2023 23:18ч.

    "...в България е 54 на сто подкрепяли"?!?! Ало! Рубен-е, брат! Видиш ли как на дезинформират. И така всеки ден, по всички масмедии и по секакви теми. Сега, кат ни инсталираха м@г@реев ли, м@г@ре ли беше, може и да обърнем процента, ама само на високо ниво. Гражданите - йок, ша знаеш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи