В Англия и Уелс християните са вече под 50%

В Англия и Уелс християните са вече под 50%

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Две от съставните области на Великобритания - Англия и Уелс - регистрират продължаващ спад в дела на населението си, идентифициращо се като "бяло", а по-малко от половината от хората там се самоопределят като християни, показват най-новите данни от миналогодишното британско преброяване на населението, цитирани от Ройтерс.

Делът на хората в двете области, които са отговорили, че са бели през 2021 г., е спаднал до 81,7 на сто в сравнение с 86 на сто при предишното преброяване - през 2011 г. Същевременно британците от Англия и Уелс, описали етническата си принадлежност като азиатска, азиатско-британска или азиатско-уелска, са се повишили до 9,3 на сто спрямо 7,5 на сто през 2011 година.

За същия период населението на двете британски области, описващо се като "черни, черни британци, черни уелсци, карибци или африканци", се е увеличило до 4 на сто, при дял от 3,3 на сто отговорили по подобен начин преди десетилетие.

Британската Национална статистическа служба заяви, че промените в етническия състав отразяват "различни модели на остаряване, раждаемост, смъртност и миграция" и вероятно промени в начина, по който хората се самоопределят.

Също така данните сочат, че за периода 2011–2022 г. е имало особено рязък спад на дела на населението на Англия и Уелс, които се опитват като християни, съответно от 59,3 на сто до 46,2 на сто.

Голямо увеличение също е отбелязал и делът на хората, които не изповядват никоя религия - от 25,2 на сто през 2011 г. до 37,2 на сто през 2021 година.

След християнството (46,2 на сто) втората най-разпространена религия в Англия и Уелс е била ислямът (6,5 на сто, или с 1,6 процентни пункта повече от 2011 г.), следвана от хиндуизма (1,7 на сто), сикхската религия (0,9 на сто) и юдаизма (0,5 на сто).

От хората, които са се определили като "бели", тези, които също са заявили, че са "англичанин, уелсец, шотландец, северноирландец или британец", са намалели до 74,4 на сто през миналата година, докато преди десетилетие са достигали 80,5 на сто. 

Сред хората с азиатски етнически произход броят на индийците, пакистанците или бангладешците е нараснал между 2011 и 2021 г., докато делът на хората с китайски произход е останал стабилен. По-малко чернокожи описват себе си като хора с карибско потекло, докато най-много от тях са казали, че имат нигерийски, сомалийски и ганайски произход.

Лондон остава най-етнически разнообразният регион в Англия и Уелс. Едва 36,8 на сто от жителите на столицата се описват като "бели: англичани, уелсци, шотландци, северноирландци или британци", докато през 2011 г. този дял бе 44,9 на сто.

Данните от преброяването на Великобритания не са налични, тъй като правителството на Шотландия отложи преброяването с една година заради пандемията от коронавирус.

 

Източници: Ройтерс, "Банкеръ"

 

 

 

Коментари

  • malart

    29 Ное 2022 20:50ч.

    Те и християнството там го разбират като англиканство, което е твърде далече от истинското

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    29 Ное 2022 21:18ч.

    A колко от останалите бели се определят като ЛГБТ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    29 Ное 2022 21:44ч.

    ма какво ми пука, че микробритания става мюсулманска....дайте да си гледаме рОдината...че май пак сме от страната на ...булката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Iviviv

    29 Ное 2022 21:57ч.

    Наглия е донесла най много беди на България, след освобождението от турско робство. Кръвосмешението им се е отразило на мозъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой изненадан ли е?

    29 Ное 2022 21:56ч.

    Не би трябвало, след като знае, че министър-председател е индиец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой изненадан ли е? 29 Ное 2022 21:56ч. Не би трябвало, след като знае, че министър-председател е индиец.

    30 Ное 2022 9:28ч.

    А кметът на Лондон пакистанец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    29 Ное 2022 22:08ч.

    Залюханите наследници на бившите велики европейски нации предадоха континента без нито един изстрел и скоро той ще е една голяма Сирия, в която туземците ще са топ аутсайдерите, изключая само част от младите туземки, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Ное 2022 23:42ч.

    А какво ни пука за католиците?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За протестантите още по-малко ни пука

    29 Ное 2022 23:52ч.

    Особено за тия от тази измишльотина англиканството, което само на думи е християнство, както правилно се отбелязва по-горе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има стихотворение от Тютчев на темата

    29 Ное 2022 23:59ч.

    Я лютеран люблю богослуженье, Обряд их строгий, важный и простой - Сих голых стен, сей храмины пустой Понятно мне высокое ученье. Не видите ль? Собравшися в дорогу, В последний раз вам вера предстоит: Еще она не перешла порогу, Но дом ее уж пуст и гол стоит,- Еще она не перешла порогу, Еще за ней не затворилась дверь... Но час настал, пробил... Молитесь богу, В последний раз вы молитесь теперь.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    30 Ное 2022 9:40ч.

    Всичко случващо се там идва и тук след известно време, така че е важно да се следи - ние провеждаме същите политики като тях. Освен това никой днес не може да оцелее като „остров“, освен временно, докато водиш войната и навън, идеята за оцеляване в изолация е илюзия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    30 Ное 2022 21:15ч.

    Над 300 години морско и сухопътно разбойничество по целия свят. Господ ги наказва чрез самоубийство, да не Му пречим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи