В Африка създават съюз на необвързаните страни заради натиска на Запада срещу Русия

В Африка създават съюз на необвързаните страни заради натиска на Запада срещу Русия

FP: Африканските страни решиха да създадат движение на необвързаните държави заради натиска на Запада върху Русия

Африканските страни решиха да създадат движение на необвързаните държави поради натиска на Запада по въпроса за санкциите срещу Русия. Това съобщава колумнистът на Foreign Policy (FP ) Роби Грамър.

В статията се отбелязва, че САЩ и Европейският съюз (ЕС) искат да изолират Москва и да привлекат колкото се може повече държави към своята коалиция, но в Африка подобна политика се сблъсква със стена от неразбиране.

Според журналиста подобна реторика от страна на Запада вече е съживила дискусиите в африканските политически кръгове за необходимостта от възстановяване на движението на необвързаните страни, съществувало по време на Студената война. Така ще се избегне въвличането в конфронтация между двата лагера, добавя Грамър.

По-рано през май посланикът на Русия в Ангола Владимир Тараров обвини западните страни, че оказват силен натиск върху африканските държави да осъдят действията на Русия в Украйна. 

Тараров подчерта, че Западът понякога прибягва до заплахи и изнудване в исканията си, което е неморално. Посланикът обърна внимание на факта, че при гласуването на антируската резолюция в Общото събрание на ООН почти всички африкански държави са гласували неутрално, т.е. въздържали са се. "Но те не посмяха да гласуват против, защото натискът беше много силен", заключи той.

В началото на април в. "Банкок пост" съобщи, че много африкански държави подкрепят специалната военна операция на Русия в Украйна. Авторите на статията посочват, че 16 африкански държави не са подкрепили (отказали са да гласуват или са гласували против) официалното осъждане на военните действия в Украйна от страна на ООН. Руската операция в Украйна беше одобрена от африкански държави като Мали, Уганда и Еритрея. Освен това действията на Кремъл се подкрепят в Централноафриканската република, Бенин и Южна Африка.

В публикацията се отбелязва, че причините за това са две. Първо, през последните години Русия активно предоставя военна и икономическа помощ на много африкански държави. Много страни поддържат близки отношения с Русия като наследник на Съветския съюз. Документът припомня, че Съветският съюз активно е помагал на африканските страни в борбата им срещу европейския империализъм.

Източник: lenta-ru

 

 

 

Коментари

  • Вестник "Банкок пост" съобщил

    09 Май 2022 9:16ч.

    Братските африкански народи в единен фронт срещу империалистическите планове на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Азия е против

    09 Май 2022 9:25ч.

    сега и Африка... Южна Америка наполовина е против.... Какво остана - острова-затвор Австралия и морално разядената Европа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврейския съюз и британската кралица изтърваха питомното и се хвърлиха да гонят дивото! Ама на найци...

    09 Май 2022 9:28ч.

    Честито на либералните прости люде. Получиха пълен отказ от наркотика си. В цял свят! Да живее свободния свят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Май 2022 9:37ч.

    Eдна стотинка не дали в подкрепа на хората от Африка, ама ги занатискали да са с тях в санкциите. Забравили са и за ваксините, дето предпочетоха да ги изхвърлят, вместо да им ги предоставят в срок ! Какво безумно ДЕБЕЛОКОЖИЕ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    09 Май 2022 9:39ч.

    " Документът припомня, че Съветският съюз активно е помагал на африканските страни в борбата им срещу европейския империализъм." --- Наистина доста пари загроби СССР по света, за да прави комунизъм. Нищо не излезе разбира се. А в много от бившите колонии още съжалят загдето колонизаторите са си тръгнали толкова рано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    09 Май 2022 10:05ч.

    да бе точно е така съжаляват че колонизаторите са си тръгнали!! Те в Африка отдавна са разбрали че колонизаторите от сегашния Запад им докараха проблемите и им попречиха в развитието им!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    09 Май 2022 10:46ч.

    Нищо не е толкова просто, колкото го представят актуалните политически интереси. В една Африка колкото по-сериозно е било колониалното присъствие, толкова по-развита е днес. Сравнете ЮАР с Либерия, която не е била колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    09 Май 2022 10:48ч.

    А ако не бяха испанските конкистадори с известната им жестокост, дали в Латинска Америка нямаше все още да има човешки жертвоприношения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-големи жертвоприношения

    09 Май 2022 13:29ч.

    От католическата църква никой не е еизвършвал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хихи

    09 Май 2022 9:43ч.

    Я, то се оказало, че имало и други страни и континенти, освен васалите на США...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    09 Май 2022 9:45ч.

    Ще стане така, че за Африка ще има ляп, а в Европа ще се мре от глад и скъпотия - хляб и олио ще се намират само на черна борса, а купонните доставки няма да стигат доникъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Май 2022 10:00ч.

    африканските страни векове са ограбвани и избивани от запада след 1950 г сив започна да помага прибраха младежите и ги изучиха построиха язовири болници летища напоителни канали ами колко инженери и лекари имаше само от българия това не трябва да се забравя и сега трябва да се помогне на русия защото не се знае утре какво може да стане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    09 Май 2022 10:06ч.

    ти сега на еврощепселите не им припомняй историята че ще вземат газ да пуснат и нефт да припикаят !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поувлякъл се

    09 Май 2022 11:03ч.

    Чета, че английският външен министър заплашва Китай. Със заплахи на целия свят няма да им стигне населението на англосаксите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    09 Май 2022 11:33ч.

    Имаше проект на закон срещу фейка на ЕС. Ако се приложи от сайтчето на дачков няма да остане нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оказа се, че целия свят

    09 Май 2022 13:32ч.

    всъщност е къмто 1/4 от него

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи