Утре тленните останки на цар Фердинанд пристигат в България

Утре тленните останки на цар Фердинанд пристигат в България

Следвайте "Гласове" в Телеграм

С траурна церемония на 29 май тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана". Така българският цар Фердинанд I, създателят на модерната българска държава, се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега се изпълнява последното му желание - да бъде погребан на българска земя.

Фердиданд издъхва на 10 септември 1948 г. в Кобург. Последните му думи са отправени към адютанта му - генерал Петър Ганчев: "Кога заминаваме за България?". И сега, десетилетия по-късно, монархът се завръща.

В понеделник Кобург, градът, където той живее 30 години в изгнание, го изпрати с тържествена служба в църквата „Свети Августин“. Там присъства посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов, а слово произнесе кметът Доминик Зауертайг.

„Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг.

В Кобург Фердинанд спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града. И не случайно е обявен за почетен гражданин на Кобург.

Във вторник сутринта катафалката с ковчега на Фердиданд I пристига на правителствения VIP на Летище София, откъдето ще бъде транспортирана до двореца „Врана“.

В любимия му дворец тленните останки на българския монарх ще бъдат пренесени от входа на парка до фоайето на "Врана" от градейци и под звуците на първия български химн "Шуми Марица".

Цар Симеон II, царица Маргарита, митрополит Антоний и архиепископ Лучано Суриани, апостолически нунций в България, членове и близки на семейството ще посрещнат процесията пред двореца.

  Поклонението пред тленните останки на цар Фердиданд I ще бъде в централното фоайе на двореца "Враца" на 29 май.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

  • Христо

    28 Май 2024 15:25ч.

    Нямам думи. Те продадоха България. Доводите ми против приемането на тленните му останки са много/достатъчно се писа за тях от други хора/Обаче ,такова волско търпение от нас българите ме отчайва напълно. Никой не протестира или не се чува за това. Държава отдавна няма.Ако има обаче още българи-съвземете се / не е достатъчно само писане по сайтовете/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    28 Май 2024 15:48ч.

    Като нямаш думи, защо щракаш по копчетата? Фердинанд е БЪЛГАРСКИ ЦАР и толкова!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    28 Май 2024 16:12ч.

    До г-н Димитров. Българските царе са с друг произход и родословие. Този категорично не е български, а цар го направиха други държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ferdinand von Saxe-Coburg und Gotha

    28 Май 2024 19:06ч.

    Какво звучно българско име !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • херодот

    29 Май 2024 9:19ч.

    фердинанд към Борис III - Народът е като едно добиче ­колкото по го удряш, толкова по-бързо върви към целта, към която ти го водиш. Народът е като истеричните жени — за да се усмирят, тям трябва бой. Колкото повече се показвах презрителен и високомерен пред народа, толкоз повече той показваше страхопочитание към мен. Презирай народа и не отдавай на никоя работа повече значение, отколкото тя има. От всичките неща в твоето царство народът е най-маловажното.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е момента да бъдат изгорени

    28 Май 2024 15:33ч.

    макар, че ще е най-добре да бъдат потопени в септичната яма на някой свинарник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Май 2024 18:43ч.

    Анатема за юд ей кия им род !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    28 Май 2024 15:34ч.

    Къде ти война и национална катастрофа без швестера Фери, идва си точно на време за старта на третата световна, на тази клета и проклета територия...Надежда всяка тука оставете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Май 2024 15:34ч.

    Все ми е тая. Само да не се забравя че родният му син и негов наследник Борис III му е забранил да стъпва в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    28 Май 2024 15:41ч.

    Идеално, тъкмо на време за поредната национална катастрофа с негово присъствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България е република

    28 Май 2024 15:42ч.

    Винаги ме дразни, когато наричат Симеон Сакскобурготски цар. Авторът е Епицентър на Валерия Велева, която вероятно знае, че България е република изразът "Цар Симеон II, царица Маргарита" е неправилен. Ако беше цар на България, Симеон Сакскобурготски нямаше да иска да му възстановяват държавните имоти като на редови гражданин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    28 Май 2024 15:45ч.

    КОРОНОВАН е за ЦАР! И такъв ще остане в историята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бившият цар

    28 Май 2024 16:42ч.

    Дори да е коронован, смятам, че е по-правилно е да се напише бившият цар, който като малолетен царува до произнасянето на българите на референдума, проведен на 8 септември 1946 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е коронован за нищо!!!

    28 Май 2024 20:01ч.

    Всъщност и баща му Борис не е никакъв цар, а максимум регент. Прочети търновската конституция, в която е описан ясно механизмът на интронизация ва българският монарх, който не е наследствен а се утвърждава от ВНС. А относно мършата на Фердинанд българо-продавец, нейното място си е там където беше, при тези на които продаваше животът на българските войници за по 1000 марки на глава, а ако и те не го искат, в крематориум и после да им го върнат под эормата на пепел за наторяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    28 Май 2024 21:48ч.

    България е република, но за съжаление са оставили съществото Симеон да дърпа конците в тази държава, за когото Пророкът от народа Дядо Влайчо предсказва: “ Нито ще е царствен, нито ще царува.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предизборно зла поличба

    28 Май 2024 15:50ч.

    Все ще консолидира някой-друг глас в повече откъм средите на несъстоялата се народопродажна буржоазия и дъртите сини реститути.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво ни чака

    28 Май 2024 15:50ч.

    Виновникът за две национални катастрофи - лоша поличба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    28 Май 2024 16:07ч.

    Той не е взимал сам решенията, без да се допитва до българските военни, нима не знаеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обратно броене

    28 Май 2024 16:00ч.

    София стана дом на асамблеята "Знаме на войната", ще приюти останките на Фердинанд, символ на национална катастрофа, БПЦ може скоро да обезсмисли Българския Великден на 3 април 1860г и борбата за българска църковна независимост... Какво следва? ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. д-р Пърмаков

    28 Май 2024 16:01ч.

    А в другиден пристигат тленните останки на султан Мурад и на великия везир Али паша. Маш аллах кератлар, ашколсун!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реален проблем

    28 Май 2024 16:01ч.

    В текста става дума за посмъртно желание, но това по никакъв начин не ангажира българската държава. Лицето е детронирано и изгонено от България, без право да пристъпва приживе на наша територия. Нещо се е случило и кръгът на споменатите в текста лица, подсказва някакви отговори. По линия на соросоидство, глобализма, либерастията, педерастията, а да не забравяме и напъните за ликвидация на източното православие, икуменическата дивотия и др. разни?? Нашата съдебна власт съвсем наскоро нещо пак обиди Симеон по имотна линия и дъртият негодник вероятно сега си го връща на българите. Той много добре знае, че този акт е неприемлив, скандален, чертае дълбоки разделителни линии и е категорично нежелан от огромното мнозинство на населението, но лукаво, двулично и хазартно е подработил и подготвил процеса. Привижда ми се и дългата ръка на Николай Пловдивски. Завършвам с най-важното. Починалият няма право и дееспособност. Промяната в отношението на България задължително е било "ознаменувано" с подписването на някакъв документ! Какъв е този документ! Чии са подписите и кой в какво качество е подписвал? Поеманите ангажименти? А гаранции? Това, че сега идва е неприятно, но не би било фатално, ако утре можем да го върнем на изпращача. Не съм сигурен, че би било възможно. А това вече е реален проблем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И за какви "заслуги" го влачат тук?!

    28 Май 2024 16:17ч.

    Синът му не го пуска да стъпи в България, тия парвенюта ще го погребват на българска земя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    28 Май 2024 16:45ч.

    Само нема да се пуашите. Симо Рулетката ще продаде тленните останки на дядо си както преди години продаде ордените му. Бизнесът си е бизнес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заслугите на монархията

    28 Май 2024 16:49ч.

    Българският народ се е произнасъл за приноса на монархията, включително и за Фердинанд, чиито "заслуги" за премахване на монархията на 8 септември 1948 г. е най-голям . Тогава дори лидерът на опозицията в България Никола Петков заявява: "Референдумът за Република се проведе при пълна свобода, защото целият народ бе единодушен за премахването на монархическия режим, който докара на България само нещастия и катастрофи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    28 Май 2024 16:57ч.

    За някои добър, за други лош - това се лични мнения без никакво значение. Важното е, че е бил цар, държавен глава на България и само заради това заслужава да почива в българска земя! Колкото до заслугите му - само заради това, че е наредил да бъде ликвидиран извергът Стамболов, който предлагал на султана да върне България под турско робство; само заради това заслужава да се постави букет на гроба му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    28 Май 2024 21:44ч.

    Просвещавай се. Учи история.1912-1918.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    28 Май 2024 17:02ч.

    Важното е,че Бойко угоди на Мони. Това какво мислим ние - баш ги брига. Изключително зле написан ПР материал и се учудвам,че "Гласове" го препечатват. И преди съм избягвал "Врана", а сега имам основателен повод за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    28 Май 2024 17:30ч.

    Кой взе решение и кой ще плати това преместване? Кому е нужен още един повод за разделение на хората?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поличба е това

    28 Май 2024 17:31ч.

    Прокобата на катастрофалната война отново се завръща с кокалите на кобурга....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    28 Май 2024 17:34ч.

    Поклон истински владетелю! Мир на праха ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анатема

    28 Май 2024 17:44ч.

    Един велик българин беше казал преди много години от трибуната на Парламента: "Не народ, а мърша.Туй ще кажа и ще свърша." Как мислите, не е ли актуално това сега, след като трябва да понесем и това унижение - да приемем тленните останки на доказал се българофоб, предател и виновник за две национални катастрофи довели да смъртта на хиляди българи и изрязваме от живата плът на България повече от една трета от територията и !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    28 Май 2024 21:41ч.

    …включително Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    28 Май 2024 18:35ч.

    Редакцията, има грешка при изписването на гвардейци. По темата, историческата наука се е произнесла. При това при две различни форми на управление на Държавата. Никакви лични церемонии и илюминатски хайп няма да променят фактите. Жалко е само отношението към тленните останки на цар Борис III. Тук може да се помисли по същество. Може би новият Патриарх ще поправи тази ситуация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    28 Май 2024 21:38ч.

    Хич не ни трябват тленните останки на този предател ! Слушайте спомените на Александър Балан и Народният Лечител Петър Димков и ще разберете защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    28 Май 2024 22:51ч.

    Срам и позор!!! Боклукът донесеъл толквоа войни и териториални загуби, ще бъде върнат, там къде е мразен и нежелан!!!! СРАМ И ПОЗОР!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hristo

    29 Май 2024 9:21ч.

    А т.н. политици мълчат като наакани ду.ета.Другарко Нинова, Копейкин, Каракачанката - ЩО МЪЛЧИТЕ, БЕ ,ГНИДИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи