Урсула Фон дер Лайен е на балканска обиколка

Урсула Фон дер Лайен е на балканска обиколка

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Урсула Фон дер Лайен е на официално посещение в Република Северна Македониия в рамките на балканската й обиколка. Днес председателката на Европейската комисия ще бъде в Тирана. След това ще продължи обиколката си в Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, а на 29 октомври ще бъде в Черна гора, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. 

Една от темите в срещата на Урсула фон дер Лайен и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е била промяната в конституцията на страната, за да бъдат вписани българите в преамбюла ѝ, стана ясно на пресконференция след двустранните срещи и подписването на договора на Република Северна Македония с Фронтекс.  

"Сигурна съм, че в Северна Македония ще бъде постигнато мнозинство и ще се гласува положително за промените в конституцията. Вие постигнахте много, успяхте да продължите напред и съм сигурна, че ще намерите убедителни аргументи, за да осъзнае всеки, че е отворен да допринесе за това страната да върви напред. Призовавам всички политици да реализират мечтата на младите хора в Северна Македония, които искат да бъдат част от ЕС", каза Фон дер Лайен.

Председателката на Европейската комисия представи пакет с подкрепа за справяне с енергийната криза на Западни Балкани. Грант от 80 милиона евро е предвиден като спешна бюджетна подкрепа за Северна Македония. 

"Това ще помогне за справяне с високата цена на енергията за вашите граждани и компании. Ще го финализираме до края на годината, така че да получите средствата още през януари. Разбира се, ще дойдат още средства. Например, има предвидени 500 милиона евро безвъзмездни средства за целия регион, които да инвестираме в това, което е необходимо сега, за да получим нашата енергийна независимост - за инвестиране в енергийна свързаност, в енергийна ефективност и, разбира се, във възобновяема енергия", каза Фон дер Лайен.  

"Няма човек в тази държава, който да не иска да има западни стандарти и европейски ценности. Те знаят, че няма да водим преговорите сами. Ще го направим заедно като държавници. Смятам, че скринингът ще приключи за 14 месеца и това е задача на всички заинтересовани страни в страната. Призовавам опозицията да се обедини. Не трябва да допускаме информация, че опозицията блокира европейските закони в парламента. Днес е голям ден, днес подписахме договора с Фронтекс на македонски език, без бележки под линия, без добавки и без звездички. Това е обещанието, което дадох и изпълних", каза на съвместната пресконференция премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски. 

Започвайки от Северна Македония, където пристигна днес, в следващите дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети страните от Западните Балкани. В столицата на Република Северна Македония председателят на Европейската комисия беше придружена от комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Заедно с Ковачевски тя присъства на подписването на договора с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, който бе подписан от комисар Йохансон и посланика на Чехия в Северна Македония, като представител на чешкото председателство в Съвета на ЕС от името на Европейския съюз и от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски от името на Република Северна Македония.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Сега е момента за някой транспортен инцидент

    27 Окт 2022 10:41ч.

    Момента е подходящ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепям

    27 Окт 2022 10:45ч.

    Време й е

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария

    27 Окт 2022 11:25ч.

    Дай Боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Окт 2022 10:50ч.

    Европейският фон Хитлер, да вземе да провери готовността на бомбоубежищата и да въведе нова програма за целта , и траншовете да идват по-бързо, а не след дъжд-качулка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както пише поп Минчо

    27 Окт 2022 11:03ч.

    "ухили се и се озъби, раче ли цяло л....о ще лапне. И ми вика - керата пезевенк вахтъхдъна дюшенейдин. И докато го изрече, станахме на кълбо, натиснах го хубав и изяде много юмруци по главата и врата..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    27 Окт 2022 11:16ч.

    „да бъдат вписани българите в преамбюла ѝ“ Това първи от всички го поиска и изговори предателя Радев. Това е фактическо отричане от българския произход на македонците. За каква история обща ще говорим след това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    27 Окт 2022 20:06ч.

    Урсула фон дер Лайен е на балкОнска обиколка. Върти се в кръг по балкона, с капаци на очите. В синхрон с нея се върти и целият ЕС, стеснявайки хоризонта си на възприятия. Докога ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи