Управляващите оптимисти за Шенген, но преговорите продължават (видео)

Управляващите оптимисти за Шенген, но преговорите продължават (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преговорите за Шенген продължават, окончателното решение ще се вземе от Европейския съвет, това стана ясно след спешна среща в Народното събрание между председателя на Комисията по външна политика и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и премиера Николай Денков, вицепремиера и външен министър Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев. Основна тема на разговора беше присъединяването на България към Шенген и Еврозоната. 

„Днес беше представена информация, все още продължават преговорите, но има концептуално съгласие по основните елементи на споразумението тази година. Това, което направихме в тази среща сега, е да видим какви са следващите стъпки”, посочи Денков. 

Повече от час продължи работната среща, която проведоха в парламена председателят на Комисията по външна политика Бойко Борисов и министъра на финансите Асен Василев. Лидерът на ГЕРБ и съпредседателят на "Продължаваме промяната" обсъдиха присъединяването на България към Шенген и Еврозоната.

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков обяви, че Австрия е готова да отмени ветото си за влизането ни във "въздушния Шенген". Времевият хоризонт за това е март 2024 година. На срещата бяха и Денков, вицепремиерът Мария Габриел и вътрешният министър Калин Стоянов.

Информацията, че Румъния и България са се договорили с Австрия се появи снощи на сайта на румънското вътрешно министерство, а за нея първо обяви изданието "Адеварул". Досега България настояваше Виена да се обвърже с конкретна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша. От днешното изявление на премиера Денков обаче стана ясно, че България е направила отстъпка и е готова присъединяването ни да стане поетапно.

Днес бе приет много важен законопроелт за БНБ, който ще бъде внесен в НС в пурвите дни след НГ и е свързан с подготовката за еврото, доволни са в (не)коалицията.

"Изпълняването на бюджета върви съгласно най-добрите очквания. Нямаме проблем и за подготовката за еврозоната", заяви премиерът Николай Денков. Срещата потвърдила, че присъединяването към Шенген не е самоцел, заяви Габриел.

"Преговорите не са завършени. Искам да благодаря на колегите в Австрия, продължаваме в конструктивен дух да изчистваме и последните детайли", добави тя по темата Шенген.

Бойко Борисов призова към оптимизъм. „Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават и ние няма да се откажем от тях. Използването на шенгенската информационна система означава доверие към България. Страната ни изглежда по-различен начин в момента заради тези 7-8 месеца, в които работим заедно”, заяви той.

За нас присъединяването към Шенген е устойчив, дългосрочен ангажимент на България да продължи, както е казано в доклада на Европейската комисия, да охранява надеждно външните граници на Европейския съюз и да има стабилна система за управление на границите. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след срещата в Народното събрание.

Тя допълни, че преговорите не са завършили, преговорният процес е деликатен. „Аз искам и в този момент да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли, защото всички смятаме, че имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили, а именно – присъединяването към Шенгенското пространство, да го отчитат и в следващите си стъпки и съвместна работа не само с колегите от Австрия, но и с колегите от всички страни членки от Шенгенското пространство“, допълни Габриел.

"По предварителни данни дефицитът ще е по-нисък от заложения - 2,5%. Ще остане и един милиард, който да използваме, за да си помогнем за общинските проекти за догодина. Това опровергава всички черни сценарии, че държавата ще фалира. Това ни дава пълно основание да кажем, че за еврозоната този критерий е покрит. Единствено остава критерият за инфлацията. Тя до голяма степен е внос у нас", каза министър Асен Василев.

Според него цените са започнали да падат, а юни-юли догодина очаква да покрием и този критерий. Василев е доволен, че НС е приело много ключови закони. Последното, което остава за ЕРМ 2 е законът за БНБ, който са подготвили." Това за Шенген, след като вратата бе затворена дълги години, е добра новина, пълният капацитет е да се отворят и сухопътните граници. България ще следва изключително твърдо тази цел", закани се той.

Източници: "24 часа", dariknews.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Галя

    28 Дек 2023 18:48ч.

    Погледнете тези мутри на снимката. Каква гавра с държавността на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от тоя Шенген бе! Малко са милион паразити в София,

    28 Дек 2023 18:49ч.

    малко са нашите цигани дето 50% са пенсионери по болест, дайте сега и по линия Шенген да ни връщат "мигрантите", които са влезли през България. Засега поне с бедността си ги отблъскваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За България ще е убийствена позиция...

    28 Дек 2023 19:03ч.

    ... да се съгласим на Шенген срещи афганистаии сирийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    28 Дек 2023 18:51ч.

    И Ланфонтен не се е сетил за такава басня - Чекмедже, Теляк и Жираф. Най-смешното е, че Чекмеджето май е по-умен от другите двама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 28 Дек 2023 18:51ч. Най-смешното е, че Чекмеджето май е по-умен от другите двама.

    28 Дек 2023 19:06ч.

    Това е очевидно!! Баце за разлика от двете карикатури до него е наясно какво ни чака, ако кандисат на пазарлъка с Австрийците. Ще завиждаме на българите от Шишмановото време... Борисов щф остане завинаги в Историята ни, ако удари по масата и откаже йезуитските предложения на Хабсбургите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Герб

    28 Дек 2023 18:56ч.

    На бойко са му избили чевиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цура

    28 Дек 2023 19:08ч.

    Борисов ги е събрал да им набива канчето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    28 Дек 2023 19:27ч.

    Освен Верила явно и друг кораб е доставял кока, инак няма обяснение за тоя оптимизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжата Шенген! От кога отстъплението от националните позиции е празник, Денков?

    28 Дек 2023 19:31ч.

    Премиерът Николай Денков успа цялото народонаселение с уж новината, че днес имаме повод за празник – влизаме в Шенген по въздух и вода. Той подчерта, че след 12 години без особен напредък по темата Шенген, днес можело „да се поздравим с този безспорен успех на българската държава“. Фукните на премиера на сглобката, обаче, са въздух под налягане. Или простичко казано – лъжа! Първо, новината за „безспорния успех“ идва ден след като румънските власти съобщиха, че България и Румъния влизат в Шенген, но само по въздух и вода. Т.е. сухопътните превози на стоки ще продължават да стават чрез дълги опашки от тирове по границите, а българските туристи също ще бъдат проверявани както и досега – със съмнения и като хора „втора ръка“. Второ, за разлика от Румъния, където властите изразяват своето недоволство, нашият Академик се хвали с някакви невидими успехи и дума не отронва, че всъщност постигнатата договореност е отстъпление от позициите на България, която настояваше Австрия да се обвърже с конкретна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша. Тази позорна отстъпка от позициите Денков нелепо обяснява с намаляване притока на мигранти, а всъщност ни запращат да чакаме отваряне на сухопътните граници неясно кога, заедно с някаква бъдеща подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на ЕС със Сърбия и Турция. И вместо днес премиерът да напомни на „западните партньори“, че като пълноправни членове на ЕС е логично да сме и пълноправни членове на Шенген, той ни успива с някакъв си празник. Празник на какво, Денков? На изгубеното национално достойнство ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    28 Дек 2023 19:49ч.

    Естествено че продължават, трябва да е ясно колко пущуни и "сирийци" ще се набълбукаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • председателя на Комисията по външна политика и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

    28 Дек 2023 19:55ч.

    Гениалният Алеко и неговият БАЙ ГАНЮ отново са актуални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    28 Дек 2023 20:00ч.

    Запомнете физиономиите и делата им!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отврат

    28 Дек 2023 21:25ч.

    Гледам ги тези родоотстъпници и все повече се отвращавам от подигравката с народа, заради постовете, които заемат: Мутрата Борисов - председател на Комисията по външна политика, самопровъзгласил се т. нар. академик Денков - Сапунджийски, Мария Габриелжирафова - министър на външните работи. Хора, които никога не са се докосвали до дипломация се опитват да замажат гафа и с това замазване ще ни докарат стотина хиляди афганистанци и сирийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    28 Дек 2023 22:07ч.

    Говори ГЕРБ и клонингите на ГЕРБ! Всички са гербави, даже и БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фоки

    28 Дек 2023 22:48ч.

    Такава измет работи по въпроса за Шенген, такива са резултатите.Тапунгер до тапунгера.На тия резултатите са като тях... Жалки и нищожни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи