Управителят на БНБ предупреди за възможен провал за еврозоната при провеждане на референдум

Управителят на БНБ предупреди за възможен провал за еврозоната при провеждане на референдум

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За сериозни неблагоприятни последици при евентуално провеждане на референдум срещу еврото предупреди управителят на БНБ Димитър Радев. Той участва в заседанието на парламентарната правна комисия днес следобеда, на което се обсъжда предложението да се проведе допитване дали да се запази левът като национална валута до 2043 г., инициирано от „Възраждане“. На практика подобно решение цели да блокира въвеждането на еврото в България през следващите 20 години.

Според Радев налице е противоречие между предложението и договорите, които сме подписали с ЕС, а също и със собственото ни националното законодателство. Той напомни, че в българските закони няма правен термин „официална валута“, какъвто се употребява в предложението; още повече, че действащият валутен закон позволява неограничена обмяна на лева срешу евро, а въвеждането на лева като единствена валута ще елиминира това.

Радев посочи, че България вече е постигнала много сериозен напредък при присъединяването към еврозоната. Нашата страна е част от европейския валутен механизъм, наричан „чакалнята на еврозоната“, което е най-важното условие за членство във валутния съюз. Управителят на БНБ смята, че блокирането на процеса на този последен етап ще има сериозни неблагоприятни последици. По-конкретно, той посочи, че нарушаването на подписаните от страната ни договори „по един йезуитски начин“, както се изрази Радев, ще подкопае доверието в България и може да направи по-трудно получаването на финансиране от чужбина. Дори самият акт на организиране на подобен референдум може да подрие консенсусът сред останалите страни-членки, че България може да се присъедини към еврозоната, смята Радев. Като пример колко близко е страната ни до целта, гуверньорът даде факта, че сме подписали меморандум с Европейската комисия за отсичане на български евромонети.

Обсъждането в правната комисия все още продължава. Миналата седмица обсъждането на допитването претърпя провал в парламентарната бюджетна комисия. Причината беше, че депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС бойкотираха заседанието. Тогава националистите се заканиха, че директно ще вкарат предложението си в пленарната зала на Народното събрание. Днес имаха такава възможност, но не се възползваха от нея. Вместо това се примириха с предложението на другите парламентарни групи – референдумът да се обсъди в залата в петък. А преди това – в правната комисия днес, както и в комисията за прякото участие на гражданите и в комисията по въпросите на ЕС утре.

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • old_beggar

    05 Юли 2023 20:24ч.

    виж го ти, мръсника! глас народен - глас - божи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българи от чужбина

    05 Юли 2023 20:26ч.

    Да живее българския ЛЕВ ? ! BULEXIT ! Европа - на народите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа - на бунището на историята! Свобода на народите!

    05 Юли 2023 21:19ч.

    Няма и не може да има никаква обединена "Европа" по друг начин, освен като робовладение на глобалистите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай сиктир!

    05 Юли 2023 20:29ч.

    Не ви щем Еврозоната, не ви щем еврото, не ви щем Европейския съюз и НАТО. Събирайте си партакешите и марш в любимата Украйна, на фронтовата линия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    05 Юли 2023 20:30ч.

    Демек: майната му народа, никакъв референдум, гувернантката решава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страх ли ви е от гласа на Суверена, а?

    05 Юли 2023 20:31ч.

    Страх ви е и още как. Дьонмета ойроатлантически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    05 Юли 2023 21:10ч.

    Безродници! Сещам се за много други определения, но няма да ги напиша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кога е уместно да се направи волеизявление??

    05 Юли 2023 20:32ч.

    Или е рано, или вече сме в неоспорими обвързаности с еврозоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно!

    05 Юли 2023 20:36ч.

    Референдум няма да има! Противоконституционен е. Гаранциите против евентуално връщане назад в процеса на евроатлантическата интеграция бяха създадени с изменението на Конституцията от 2005 г. Вижте новия текст на чл. 85, ал. 1, т. 9, ал. 2 и ал. 3. За отказ от еврото или за Булекзит трябва 2/3 мнозинство в парламента. Дори Възраждане или други евроскептици да съберат такава подкрепа, което е много-много малко вероятно, ще се намеси КС. Да не забравяме, че БГ не е UK, и че това, което позволиха на британците на нас няма да ни позволят. В Държавния департамент вече знаят колко лесно се прави Майдан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "нямам нужда аз от право, а от правда"

    05 Юли 2023 21:10ч.

    Конституиращият принцип е инициатива откъм субекта (суверена), а не с оглед на основополагащия документ. (Конституция не е просто име, а произхожда от субектова инициатива и действие по конфигуриране и удържане на емпирична реалност.) Суверенът може да оспори еквилибристиките на документа, подменящи прекия вот чрез съмнителна представителност и затормозяващи правни процедури. Обратното обаче вече мирише на антидемокрация. Не може тъпо да се изхожда от право, без преучредяващи критически операции откъм философия на правото, отговарящи на въпроса за текущата императивност на овластяване чрез принуда изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диян

    05 Юли 2023 22:13ч.

    Говориш глупости. Дори референдумът да беше противоконституционен, това в България не значи, че не може да стане, Кирчо как беше премиер? Само че тук става дума за нещо законно. Неслучайно инициативният комитет и Възраждане се консултираха с много юристи, вкл. конституционни съдии, за да бъде всичко наред от правна гледна точка (в миналото легитимни по принцип референдуми не са били провеждани заради юридически неиздържано поставен въпрос). Алинеите от Конституцията, които си цитирал, се отнасят до ратифицирането и денонсирането на договорите, сключени с ЕС. Само че тук не гоорим за денонсиране на договор, защото относно влизането в еврозоната не е посочен срок в документите. Неслучайно въпросът в референдума е поставен по този начин - отлагане до 2043г. Противоконституционно би било, ако въпросът би бил например нещо като: "Съгласни ли сте България да не въвежда еврото като официална валута?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предостатъчен

    05 Юли 2023 20:42ч.

    довод да няма референдум, а иначе русофилистиците нека си чешат езиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиото????

    05 Юли 2023 20:45ч.

    Баце???????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледаш в огледалото

    05 Юли 2023 20:53ч.

    докато постваш, нали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с тая Русия, знаем че много те е страх от нея

    06 Юли 2023 0:17ч.

    но сега става дума кой е левофил, кой не. Затова е нужен референдума и е незаконно да бъде отказван, включително и от НС. Всъщност какво ти "Народно събрание" може да бъде това, което отказва на народа правото на законен референдум?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврозоната ви е обречена,

    05 Юли 2023 20:45ч.

    както и целият ЕС. Ще оцелеят само силните национални държави (цитирам знаете кого). За съжаление, нашата е до такава степен обезкървена, че не може да оцелее сама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям зор да

    05 Юли 2023 20:54ч.

    се качим на "Титаник" точно преди срещата му с айсберг...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • енчо

    05 Юли 2023 20:56ч.

    АУТ!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагарев Номер 2

    05 Юли 2023 20:56ч.

    Тоя е лика-прилика с Тагарев. Кой е казал какъв ще бъде изхода от референдума? Знаят, и то знаят много добре какъв ще бъде този изход, там е проблема им. Значи искат просто такъв референдум да не се случи. Този да обясни какво ще стане с хората като влезем там, а не само да плямпа за разни заеми. За заеми ли влизаме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Юли 2023 20:56ч.

    Провал за Еврозоната! Дай, Боже! Чичко гуверньор май е искал друго да каже, ама нали са толкоз грамотни....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банкерската мафия срещу референдума

    05 Юли 2023 20:58ч.

    Естествено, че банкерската мафия ще реве срещу референдума. Впрочем, защо банкерската мафия реве? Нали референдумът не е предопределен? "За" или "против" Еврозоната - това ще реши българският Народ! Глас Народен - глас Божий! А банкерът Радев отдавна е с изтекъл мандат в БНБ и със заплатата си от 40 000 лв/месечно яко се е нагушил. Не му ли стигат парите или събира за задгробния си живот?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подлога

    05 Юли 2023 21:04ч.

    На посолствата е сегашния ни управител. Защо си почнал да печаташ монети без да е минал референдума!?!?!? … да се подмазваш на ЕЦБ нали ти са шефове. Това че българския народ ще духа супата, а ти ще получаваш комисионни от осигурените кредити на частните компании и правителството е морално за теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горда българка

    05 Юли 2023 21:05ч.

    Този същият Димитър Радев го́рко се проклина, че сам предостави на "Възраждане" ИСТИНСКИЯ ДОКЛАД за недостатъците на еврозоната и катастрофалните последици за България, ако приеме еврото. Сега е добре финансово мотивиран да говори обратното. Толкова много боклуци на едно място замърсяват атмосферата и не е ясно какво може да я прочисти. А може би е ясно, но покрай идиотите ще изгорят невинни хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    05 Юли 2023 21:07ч.

    Така някога е имало и много хитри индианци, които защитавали нещо си, докато изведнъж 80млн. изчезнали, а останалите, начело с хитрите отишли в резерватите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    05 Юли 2023 21:07ч.

    Румъния, с която влязохме в пакет в ЕС, отложи приемането на еврото, въпреки че са по-добре от нас икономически, но ние, най-бедните в ЕС се натискаме да го приемем незбавно... Тия експерти, защитаващи приемането на еврото като абсолютна благодат, защо никога не дават пример с "функционално неграмотното (по Хампарцунянски) простолюдие" на Швеция и Дания, които с референдуми са отхвърлили еврото? И защо не обяснят колко са закъсали икономически и житейски тез "пропаднали" държави, след като са отказали да приемат еврото? И защо тези две страни са в "Топ 10 на Най-добрите държави" в света: https://www.economic.bg/bg/a/view/te-strani-s-naj-visok-standart-na-zhivot-64781

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой е злоупотребил

    05 Юли 2023 21:07ч.

    със служебното си положение и е подписал меморандум (паметна бележка без юридическа обвързаност) с Европейската комисия, преди да се е произнесъл Българския Народ? Този ли одиозен банкер на снимката? С какви правомощия!? Кой му е дал това право да предпоставя ликвидацията на българската валута - българският лев (лъв)? Какво означава това да се убие българският лев/лъв? Това не е ли заключителният етап от ликвидацията на българската държавност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прасета в космоса

    05 Юли 2023 21:08ч.

    Бързаха с меморандума за отсичане на български евромонети, сакън да не вземе нещо да се обърка. Преди не ни искаха, сега такъв натиск да отсечем безвъзвратно дори теоретична възможност да кривнем от предначертания път на потъваща дългово Европа. Неслучайно Чаушеску беше убит, след като докара Румъния до нулев външен дълг, Русия към момента е с нечуваните 16 процента дълг спрямо БВП, ание летим нагоре към светли задължения, летим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев

    05 Юли 2023 21:08ч.

    Как ще обясниш това:https://www.globalresearch.ca/global-planned-financial-tsunami-has-just-begun/5784217?fbclid=IwAR0r844kTxjzYtW_d9mGu3yeSJcppa8qkMJJ7NYViEND_jQ7pOJx4Cts9uU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    05 Юли 2023 21:10ч.

    Това да се допиташ до народа се оказва много страшно за нашия т.н. елит. Нали уж референдума е висша проява на демокрация. Или тя вече не важи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо Румъния не си премахва националната валута?

    05 Юли 2023 21:16ч.

    Защо Полша, Чехия, Унгария, Дания не си премахват националните валути? Защо Швеция си запази шведската крона? - Това злепоставя ли тези държави пред държавите членки на еврозоната? Това прави ли достъпа на тези държави до кредити по-труден? Защо Великобритания предпочете да напусле ЕС, отколкото да се откаже от собствената си валута? Защо има така наречените държави "PIGS" (прасета) - Portugal, Italy, Greek, Spain? Какво означава да сме солидарни с непосилната задлъжнялост на горните държави + Франция? Защо банкерската мафия натиска да ни направи солидарен длъжник с фактически фалиралите държави PIGS? Ние самоубийци ли сме?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много точни въпроси!

    06 Юли 2023 3:18ч.

    и аргументи също така. Но как да стифнат до продажните подлоги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Одата на радостта

    05 Юли 2023 21:20ч.

    Влизането в т.н. еврозона е същото като България по времето на Живков да стане република от СССР. Тогава това не е станало.но днес ако България влезе в т.н Еврозона - сбогом държавност. Защо е така ли,защото ЕЦБ ще бъде господар на вашите пари. БНБ ще се обезмисли още повече от това което е сега. Приемането на еврото е със същия ефект.При Живков руската рубла не стана национална валута,но сега при децата на неговите другари еврото ще стане национална валута, а споменът за българския лев ще остане във историята. С това и българската национална независимост. България ще бъде регион, съгласно . германския проект от 1943год. за следвоенното устройство на Европа. Европа на регионите. Марионетните правителства просто ще изпълняват решенията на еврокомисарите и европарламента. В последния на всеки депутат се падат не повече от 5 минути за изказване ,ако му се удаде възможност. Но заплатите и привилегийте са огромни и до живот. Българската бивша червена номенклатура и наследници днес станала яростен демократ ще направи всичко възможно за собственото си обогатяване. Това е сигурна гаранция за лошото което предстои за българската народност. Лъжа ,заблуда и мит е,че тези хора се интересуват от благополучието на българите. Пари срещу реформи. Зад тази цинична формула прозира озъбеното лице на дявола. За пари ,всяка реформа поискана от инсталираните еврокомисари ще бъде осъществена от подчинените им компрадорски управления на съответния евро регион. Това е бъдещето с лицемерната ода на радостта. Засега .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де,

    05 Юли 2023 21:40ч.

    но българската червена номенклатура не вкара НР България в СССР, а днес бългаската кафяв-синя номенклатура вкарва Р. България в клозета на еврозоната... Клозетът на еврозоната замислен като германски проект през 1943 г.?..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • европейските комисари са по добри от съветските комисари

    05 Юли 2023 22:34ч.

    Не я вкараха, защото СССР не пожела, за да има отделен глас в ООН. Ако тогавашните съветски комисари в СССР бяха казали Да , България щеше да бъде република от СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де,

    05 Юли 2023 22:48ч.

    ако го нямаше Руски паметник, трамваите нямаше да завиват. Впрочем, много свободно съчинение си сътворил с едно изречение. Можеш ли да обясниш, защо нямаше НР България да бъде член на ООН, ако беше станала 16-а република на СССР, при положение, че вече беше член на ООН? Белорусия и Украйна бяха членки на ООН, но не бяха част от СССР, така ли? Но след като Р. България стана безправна република на ЕС, всичко е наред, нали!? :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    05 Юли 2023 21:35ч.

    Не може да се влиза някъде на загуба и при съществуващите тенденции на международната обстановка. Загубата е от курса, който е спекулативен - като те поканват някъде да ти подменят валутата, би трябвало да не ти предлагат такъв курс спрямо твоята собствена валута. Фактически ни предлагат да се пожертваме с двойно обедняване в лицето на спестявания и номинал на заплатите. Ами не сме такива доброволци, особено след като събитията демаскираха тия мошеници и даже децата разбраха, че такова изнудване не сме имали и при соц-а. Така че - откажете се сами да ни предлагате тая глупава еврозона, ако искате да не си натресете такова отмъщение от страна на горкия ни беден народец, при което и адът ще ви се види тесен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Графа

    05 Юли 2023 21:43ч.

    Добре, ама кога е бил конкурсът за дизайна на монетите? Доста странно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    05 Юли 2023 21:45ч.

    "противоречие между предложението и договорите, които сме подписали с ЕС" - Противоречие има между постъпките на предателското управление и волята на хората. Къде ви беше ума, когато вземахте решения от името на народа без да сте го питали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Управителят на БНБ предупреди за възможен провал за еврозоната при провеждане на референдум

    05 Юли 2023 21:57ч.

    Няма такова нещо! Ще бъдат публикувани направените доклади на БНБ и на БАН за последиците от въвеждането на еврото, в които ще стане ясно, че еврозоната е от огромна полза за България, без практически негативни ефекти. Също така ще бъдат организирани седмични дебати между защитници и противници на еврозоната, при което последните ще бъдат разбити с аргументи и факти. И в резултат ще имаме информиран народ, способен да направи правилен избор, след което се втурваме към светлото еврозонално бъдеще! Нали бе, пАртнери? И в никакъв случай няма да се опитвате да пробутате това решение тихичко, в периферията на полезрението на суверена, с тайни договори, договорки, меморандуми и меморандумчета, и с тъпи опорки като любимата ми "задължени сме по договор". Как, по дяволите, сме задължени само и единствено НИЕ и никой друг? Втората ми любима опорка е оксиморона "незаконен референдум".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • искат са усвоят резервите

    05 Юли 2023 22:13ч.

    Дано не стане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абсурдистан

    05 Юли 2023 22:33ч.

    Кого представляват депутатите и в чий интерес управлява сглобката, след като не искат и да чуят гласа на народа? Интересно как ще реагират избранниците на тези майкопродавци, които не искат да чуят волята на суверена и работят против неговите интереси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    05 Юли 2023 22:44ч.

    Какво означава, че някой си с изтекъл мандат, дето ни бута в пропастта, смятал нещо си. Има закон и той трябва да бъде спазен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    05 Юли 2023 22:51ч.

    Стига с тази еврозона, че ставате банални! Кой си купува фабрика на 8 септември?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има, има...

    05 Юли 2023 23:38ч.

    Ама най-вече има такива, които държат да я продадат точно тогава и си намират начин, со кротце, со благо, со малце кьотек, да убедят други да я купят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    05 Юли 2023 22:51ч.

    Стига с тази еврозона, че ставате банални! Кой си купува фабрика на 8 септември?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    05 Юли 2023 23:18ч.

    Агентът на Сорос бърза да предостави 20 -те млрд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    05 Юли 2023 23:28ч.

    да не ровя, ама кой и защо го избра това нещо, тиквоча ;и го назначи, асан, кирчо? как точно ецб оптрделя въвеждането на поредният гомот, само и само да спасяваме пигс+сошуа, гртманистан и прочие франции?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    06 Юли 2023 0:47ч.

    Всички знаем, защо така яростно, като обезумели, ни бутат в еврозоната. Планът е дълговете на държавите в нея да се разпределят по равно, защото докато ние мизерувахме и се свивахме, за да не затънем в дългове, други държави живееха нашироко, трупаха такива и вече са реално фалирали. Сега се опитват да ни тропосат част от техните дългове, та да ги плащаме ние, щото сме много богати !!! Референдумът е напълно законен и не противоречи на конституцията. Напротив - незаконни са опитите той да бъде бламиран, защото петицията е подкрепена от над 400 000 български граждани. Така че радев - налягайте си парцалите, защото ние, честните Бългъри сме готови на решителни действия за да защитим държавата си и националната си валута, дори ако се наложи да вдигнем революция и да обeсим мерзавците като тебе !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На пук

    06 Юли 2023 1:01ч.

    Отмъщението на копчето би било да не ходим на работа и да сме по площадите, докато не приемат референдума. Ако се направи масово само.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възмутен

    06 Юли 2023 1:06ч.

    Дааа Радев не зачита българския гражданин. За него той е дойна крава, която трябва да му осигурява доход, за да може той и ала бала поддържниците му , да изнасят, колкото може повече евро в чужбина! Затова са му нужни кредити от Ецб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • една

    06 Юли 2023 1:08ч.

    Никакво евро, защото по-просташко от приемането на тая токсична напаст е само изпращането на синовете ни на фронта. Няма по-уродлива напаст от инициативния глупак в политиката, упражняващ властта за лично облагодетелстване и оказал се продажник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • договорите, които сме подписали с ЕС

    06 Юли 2023 1:58ч.

    както и всички други договори не са константна величина - могат да се променят, радев. Хората ще кажат какво искат, но май много добре се сещата какъв ще е резултата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудя се

    06 Юли 2023 3:13ч.

    Кой от участниците в прехода, кой от всички тези хитри хамелеони, ще изкара най-щастливи старини, и дали ще е в България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такова

    06 Юли 2023 3:24ч.

    нещо като щастливи старини където и да е, ако това си прави сметка някой от назначените за управители на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • договорите, които сме подписали с ЕС

    06 Юли 2023 11:31ч.

    Къде в договорите има фиксирана дата за приемане на еврото ? Къде сме подписали че трябва да се случи през 2023 ? Защо е това бързане на пожар - сега и веднага ! Къде ги стяга чепика колониалните наместници ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи