Управителят и подуправителят на НЗОК подават оставки

Управителят и подуправителят на НЗОК подават оставки

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Само няколко часа, след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за регламент при избора на държавните регулатори и рестарт на процедурата за избор на ново ръководство на Националната здравноосигурителна каса, а ДПС ги подкрепи, управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров са депозирали оставките си в деловодството на Народното събрание.

Оставките на двамата бяха поискани по-рано днес от партиите, които подкрепят правителството. Бойко Борисов и Христо Иванов заедно с Асен Василев си стиснаха ръцете и обявиха решението заедно пред медиите в парламента. Борисов обясни, че всички правят крачка назад.

"За избора на Здравната каса, на управителя, за случилото се вчера с неподкрепата за подуправителя: нашата логика на разсъждение ви я казах - когато и здравен министър, управител, финансов министър, това не е проблем, но всички решихме да направим крачка назад, да помолим да подадат оставка, и заедно с целия пакет регламент - как ще се избират оттук-нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме", коментира Борисов.

"С оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководство на НЗОК, ще отправим молба към управителя на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителя Момчил Мавров да направят крачка назад и да подадат оставки, без това да е свързано с укор към тях. Това означава оставка, за да можем да стартираме процедурата на чисто по този регламент", обясни и Христо Иванов.

Най-големият противник на избора на Мавров за подуправител вчера, Кирил Петков, обаче не беше на срещата и не участва в общото изявление.

Мавров е подуправител само от ден, след като бе избран със скандал между партньорите от некоалицията, тъй като от ПП-ДБ отказаха да го подкрепи заради доклад на службите в секретното деловодство, от който ставало ясно за негови нарушения. Разправията вчера подпали буквално пленарната зала, а Кирил Петков и Делян Пеевски заедно с Йордан Цонев от място водиха яростна словесна престрелка. От ПП-ДБ обвиниха опозицията, че е дала рамо с поведението си на избора, а тя пък им отвърна, че не могат да си поделят с ГЕРБ парите за здраве в размер на 8 милиарда. Ще делите на две, каза и днес в залата Гроздан Караджов от ИТН, тъй като управителят на Касата беше избор на ПП-ДБ, а подуправителят е номинация на ГЕРБ.

Решението на партньорите в управлението пък бе определено от соцлидерката Корнелия Нинова като "лицемерие".

"Вчера се избиха за подуправителя на НЗОК, казаха си думи, които са нечувани, и днес се прегърнаха и вкупом ще ги молят и двамата да си подадат оставките. Лицемерие, дъно в държавното управление, не може да се управлява така държавата - 10 души се гаврят със седем милиона", коментира Нинова.

"Днешното примирие е временно преди следващия взрив, той ще е до края на декември и се казва "Конституция", защото ще се избият как да си разделят съдебната власт, предрече още Нинова.

Източници: Агенция "Фокус", "24 часа", dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Мира

    01 Дек 2023 17:11ч.

    Жалки боклуци. А за думите "политически боклук" си отиде Гешев. Разбира се причините бяха други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    01 Дек 2023 18:04ч.

    Още по-големи буклуци са тези дето са ги номинирали. Разберете го! Простотията е порок!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 666

    01 Дек 2023 20:13ч.

    Не е само простотия - и голяма лакомия е :О

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Дек 2023 21:11ч.

    Не си вярват, а кинтите са колосални !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    02 Дек 2023 9:49ч.

    Наистина са боклуци искат на хляба мекото и на работата лекото и затова си подлагат задниците, как ще кажат на децата си аз подадох оставка защото ПАРТИЯТА МАЙКА ми я поиска, а аз съм дащен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    01 Дек 2023 17:34ч.

    Другата седмица дали няма да ги номинират същите и да си ги изберат отново

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще, ще ама

    01 Дек 2023 22:09ч.

    що за човек трябва да бъда лице, с което някакви политбоклуци да се гаврят? Оставкаджиите ЯВНО са долни хора без достойнството и чест готови да крадат покрай крадците, техни покровители, които ги поставят. Не е за вярване, че такива хора съществуват. Колко е прав д-р Мирослав Ненков като каза: „Живеем в условия на морален срив, а в здравеопазването има хора, които са се впили като кърлежи в системата. Тези хора са много влиятелни, не се спират пред нищо и нямат морал.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Шамаров

    01 Дек 2023 17:47ч.

    Явно ще се закупуват ваксини в милионни бройки, тези дето Полша ги отказа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отбор,

    01 Дек 2023 18:52ч.

    Убийци на Българи, са " психо десните и либералите", в сглобката. Начело с "победителят" Борисов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Дек 2023 18:57ч.

    Ха ха. Галя им е нашокала тиквите снощи и днес Баце и Шиши са се събудили с нов акъл противоположен на вчерашния. Ега ти и смешниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    01 Дек 2023 19:00ч.

    Е, защо ги ручахме жабЕтата? Колко народна парА в безсмислени парламентарни бръщолевиния, а? Копате, копате, ама дъно нема

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИК

    01 Дек 2023 19:02ч.

    Винкеле, простотията не е порок, а привилегия в бг пол. живот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простете невежеството на електорална единица. Моля, разяснение

    01 Дек 2023 19:04ч.

    Коя е тази Галя? Че е посолствТО е ясно, ама защо Галя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Дек 2023 19:42ч.

    Четете за казуса с Вежди Рашидов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Дек 2023 19:47ч.

    Жалки, жалки пеефски, от намагнитски нема да излезеш, ами само с гъненето и близането ще си останеш! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тодор Беленски

    01 Дек 2023 20:03ч.

    Гледахте ли днешните дебати за отбранителната техника? Пак подписваме празен чек на ония зад океана. Отново пренебрегваме българското производство, този път военно. При нас пазар за родна техника няма.! Някой гъбар отново ще умнее ли как нямала значение пасивността по изборите?Пак ще купуваме чужди машини по "прогнозна цена". Сиреч подлежаща на промяна от страна на Щатите. Чакам решението за съпротивата на тарикатите, дето счупиха системата с пасивност. Още ли положението е "се таа, брат, сички са маскари". Утре и да дойдат национално отговорни хора, начело на продънения кораб, дупките трудно ще бъдат запълнени. В условията на образователна, социална и всякакъв вид криза, ние продължаваме да плащаме "такса спокойствие" за шепа продажници в полза на най-голямата икономика. Искате ли видеа от днешното заседание или въобще да не си играя? Пука ли ви като цяло или да почна да си правя видеа за Ергенът и Къщата на инфлуенсърите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    01 Дек 2023 21:14ч.

    със сигурност американските машини са удобни за шофиране и са с климатик ! Реалността показва, че и горят ефективно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някакъв идьот по новините днес каза:

    01 Дек 2023 22:25ч.

    „Здравноосигурителната каса ТРЯБВА ДА НАМЕРИ СИЛИ и да отказва сключването на договори за клинични пътеки с нови и нови болнични заведения.“ Ами че тези сили да не са загубени, че да ги търси за да ги намери?! „Здравната система не може да се измъкне от общия морален срив на нашето общество. Тя е яхната от една група кърлежи, които единствено се стремят към финансово облагодетелстване. С демократични методи не може да се преборим с тези кърлежи, трябват огън и меч.“ Това заяви Мирослав Ненков, бивш здравен министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    01 Дек 2023 23:48ч.

    Някакъв идьот по новините днес каза, в 22:25, та какво точно направи Ненков, докато беше министър? Сега си отваря устата защото: 1. Не е на кацата; 2. Са изтекли давностните срокове за търсене на отговорност; 3. Комбинация от т.1 и т.2; 4. Прави анонс, да се включи отново. И така нямаме Държавен застрахователен институт, но всички мутри са застрахователи по задължителни застраховки. Не са "лекари" мутрите просто, защото и родата на управленците понякога се разболява, а и има места, на които медицинска помощ има само на хартия. Дори и украинските бежанци от войната отказаха да бъдат преместени на тези места. Правете си изводите. Другото са приказки. Дори и за Боц не са направени необходими изследвания. Но няма да отваряме очите на Мозъка, чиято дъщеря се вози в колата, дето прати Милен в по-добрият свят я.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 01 Дек 2023 23:48ч.

    02 Дек 2023 22:16ч.

    Въпросът е не какво направи, а дали казаното е потвърждение на това в което разумните хора дълбоко вярват – огромните кражби и злоупотреби в здравеопазването. Да, сигурно са верни всичките изброени неща в т.1 до т.4. Вероятно и той е „намазал филията“, но със сигурност малко хора имат кураж да опишат реалността, която е продукт на протичащите процеси – не е адвокатска защита на лицето. Повече от ясно е, че кражбите и злоупотребите в здравеопазването са гиганстки в полза на частните болници и „…С демократични методи не може да се преборим с тези кърлежи, трябват огън и меч.“ Това е всичко за жалост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    02 Дек 2023 23:57ч.

    01 Дек 2023 23:48ч, прав сте. И никой не промени системата, а се изредиха доста. Явно това е планът. Да е жив и здрав българският народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    02 Дек 2023 0:03ч.

    Поради горните причини няма и частен ВУЗ, които произвежда доктори по медицина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма и частен ВУЗ, които произвежда доктори по медицина

    05 Дек 2023 10:18ч.

    не само поради горната причина. Има достатъчно университетски частни болници – 2 хабилитирани лица и е готова работата; 3 хабилитирани лица – научен съвет + жури, роящо професори; 4 – хабилитирани лица световно високо технологичен медицински център. Какво още е нужно – ПАРИ. Следващата година, като се разберат кой какво да краде, бюджета ще е 16 милиарда, а „файдата“ 00. Ето за какво става въпрос - https://www.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/327610-stoycho-katsarov-ne-e-rabota-na-ns-da-izbira-rakovodstvo-na-nzok-apetitite-sa-zaradi-mnogo-sredstva

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи