Уолстрийт съживява търговията с руски облигации

Уолстрийт съживява търговията с руски облигации

Автор: Елена Кирчева, divident.bg

Няколко големи банки на Уолстрийт започнаха да предлагат улесняване на сделките с руски дълг през последните дни, според банкови документи, с които Ройтерс се запозна, давайки още един шанс на инвеститорите да се разпоредят с активи, смятани на Запад за токсични.

Голяма част от американските и европейските банки се оттеглиха от пазара през юни, след като Министерството на финансите забрани на инвеститорите да купуват каквито и да било руски ценни книжа като част от икономическите санкции, които наложи , за да накаже Москва за нахлуването в Украйна.

След последващите насоки от Министерството на финансите през юли, които позволиха на американските притежатели да намалят позициите си, най-големите фирми от Уолстрийт предпазливо се върнаха на пазара за руски държавни и корпоративни облигации, според имейли, клиентски бележки и други съобщения от шест банки, с които Ройтерс разполага.

Банките, които сега са на пазара, включват JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Bank of America Corp (BAC.N), Citigroup Inc (C.N), Deutsche Bank AG (DBKGn.DE), Barclays Plc (BARC.L ) и Jefferies Financial Group Inc (JEF.N), показват документите.

Bank of America, Barclays, Citi и JPMorgan са отказали коментар.

Говорител на Jefferies каза, че „работи в рамките на насоките за глобалните санкции, за да улесни нуждите на клиентите, които трябва да се справят с тази сложна ситуация“.

Източник, близък до Deutsche Bank, е казал, че банката търгува с облигации за клиенти само при поискване и за всеки отделен случай, за да управлява допълнително своята рискова експозиция в Русия или тази на своите клиенти извън САЩ, но няма да прави нов бизнес извън тези две категории.

Неизплатените руски облигации 

Около 40 милиарда долара руски държавни облигации бяха неизплатени, преди Русия да започне това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна през февруари. Приблизително половината се държат от чуждестранни фондове. Много инвеститори бяха блокирани с руски активи, тъй като стойността им се срина, купувачите изчезнаха и санкциите затрудниха търговията.

През май двама американски законодатели поискаха от JPMorgan и Goldman Sachs Group Inc информация относно сделките с руски дълг, заявявайки, че те могат да подкопаят санкциите. През следващия месец обаче Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите забрани на американските финансови мениджъри да купуват руски дълг или акции на вторичните пазари, което накара банките да се оттеглят.

Оттогава регулаторите са предприели стъпки, за да помогнат и облекчат "болката" на инвеститорите.

Министерството на финансите предостави допълнителни насоки на 22 юли, за да помогне за уреждането на застрахователни плащания по неизпълнение на руски облигации. 

Освен това европейските регулатори също облекчиха правилата, за да позволят на инвеститорите да работят с руски активи, като им позволиха да ги поставят в така наречените странични джобове за всеки отделен случай. 

Цената на някои руски облигации скочи

заедно с подновената търговска активност от края на юли. Това определено направи сделките по-привлекателни за инвеститорите. 

Например мениджърът на облигации в САЩ PIMCO - който беше на куката за изплащане от около 1 милиард долара, след като Русия просрочи дълга си в долари през юни - сега може да спести около 300 милиона долара, изчисли един инвеститор. А PIMCO е отказал коментар.

„За първи път от известно време се появяват наддавания, както за местни, така и за външни облигации“, каза Габриеле Фоа, мениджър на Global Credit Opportunities Fund в Algebris, който следи пазара на руски ценни книжа. По думите му „някои банки и брокери използват тази оферта, за да улеснят продажбата на руски позиции за инвеститори, които искат да излязат.“

Към момента не може да се установи кой купува облигациите.

Правилата 

Някои банки предлагат да се търгуват руски суверенни и корпоративни облигации, а някои просто улесняват търговията с облигации, деноминирани както в рубли, така и в щатски долари. Финансовите институции обаче изискват допълнителна документация от клиентите и остават против поемането на риск.

В актуализация на проучване за клиенти в сряда, например, Bank of America декларира с главни букви в червено: „Bank of America сега улеснява продажбата на руски суверенни и избрани корпоративни облигации.“

Но добави, че ще действа като „безрисков принципал при сделки за улесняване на клиенти“, което означава ситуация, при която дилър купува облигация и веднага я препродава. 

Подходите също са различни в различните банки. В някои случаи, например, банките предлагат на клиентите да помогнат за продажбата на техните дялове, както и други видове сделки, които биха намалили експозицията към руски активи, докато други ограничават сделките само до продажба на активи.

В други случаи банките искат от инвеститорите да подпишат документи преди изпълнението на сделката, което би позволило на банките да отменят сделки, ако сетълментът не премине и рискува банките да останат с руски книжа в счетоводните си книги, според един от документите и инвеститора.

Само една банка е предупредила клиентите си, че сетълментите ще отнемат повече време от обикновено.

 

Източник: "Дивидент"

 

 

Коментари

  • "активи, смятани на Запад за токсични"

    15 Авг 2022 11:29ч.

    Това е весело. Но като цяло, историята се повтаря. Подобно нещо е имало след основаването на СССР - пълна икономическа и финансова блокада. Но ... в САЩ започва Голямата Депресия, която се разпространява навсякъде по Света, с изключение на СССР. И въпреки, че СССР не е призната от САЩ държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение

    15 Авг 2022 11:32ч.

    Капитал от САЩ навлиза в СССР. И не само капитал. Близо 100 хиляди американци намират работа и се преселват в СССР, като много от тях работят в новоосновани американски заводи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    15 Авг 2022 15:55ч.

    Голямата депресия и икиномоческото чудо в СССР през 30те показват, че тези страни са като скачени съдове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-токсичен актив

    15 Авг 2022 11:54ч.

    Точно кой актив е токсичен.Този от ААА+ и се изкупува номинално след 60г от дивидентите.Реално никога защото инфлацията изяжда дивидентите а самият актив е надут балон.Или актив с 10-20% доходност т.е след 5г дивидента е покрил вложението? Западните активи са с такава доходност в Русия 10-20%.А западните вложения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Активи са вложени/инвестирани пари във фирма

    15 Авг 2022 12:04ч.

    Много западни фирми имаха инвестиции/активи в Русия, където печелеха много добре. Изтеглиха се и за да компенсират загубите, вдигнаха драстично цените на услугите си в западните филиали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Авг 2022 12:04ч.

    Запада влага 1млрд в Лукойл.Лукойл взема 10млрд кредит от Сбербанк кредит.Сбербанк е спестовната банка на руснаците.Сбербанк е 50% собственост на Джи Пи Морган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Авг 2022 12:05ч.

    Накрая на годината 200млн. дивидент от Лукойл, и 10-20% от сбербанк.Реално ограбват руснаците със собствените им пари и ресурси.Без грам пара напред.Путин,Медведев,Шойгу са гарант на модела.Комедията продължава.600 МЛРД .конфискувани на запад и безпрепятсвено изнасяне на награбеното в Русия/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Авг 2022 12:07ч.

    Забравих Нибулина,Герман Греф.Несменяимите шефове на ЦБ РФ и Сбербанк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Токсичния Лукойл /Нефтохим/

    15 Авг 2022 12:12ч.

    Този на който надплащаме поне 1лв за всеки литър бензин.Грубо 3-5млрд надплащане само за тази година.Продаден за 100-200млн от Костов/Нефтохим Бургас/ Та чий е токсичния Лукойл в часност Нефтохима?Руски?Не смешите меня.Гарантирано от Путин,Медведев,Шойгу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    15 Авг 2022 15:38ч.

    Ти питай що Корнела и Асенчо не направиха нищо за намаляване на цената на горивата?? Ами 51% от цената на всеки литър гориво отива във финансовото министерство!! А при тази цена на нефта горните маймуни си мълчат за спекулата!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитализмът е тумор. Финансовият капитализъм е агресивен бързотечен тумор

    15 Авг 2022 12:21ч.

    Всички тия финансови деривати вероятно ще изчезнат. Дори борсите може да ги последват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк Шикългрубер

    15 Авг 2022 12:24ч.

    Единствено Русия има ресурси и енергийна обезпеченост над 300 % и то за 100 години напред. След нея са САЩ със 101%, но за 5 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Авг 2022 12:49ч.

    Само дето не може сама да ги извади и транспортира, а вече и няма на кой да ги продаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма верно ли не може да добива и няма на кого да продава? ?

    15 Авг 2022 14:10ч.

    Откъде ви добиват ве, умнико? Да няма сондаж за идиоти на Козяк 16? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такъв чворест отломък като Тиквоча

    15 Авг 2022 15:46ч.

    трябва да са го вадили от месторождението не с форцепс, не с вакуум, ами с Архимедовия лост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк Шикългрубер

    15 Авг 2022 12:34ч.

    При свърхзвуковите ракети Русия изпреварва САЩ с поне 20 години и трилиони долари, защото краварите са с плитки и тесни шахти, които не могат да поберат свръхзвукови ракети. Скоро се очаква Русия да пусне и първият реактор БРЕСТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плитки и тесни

    15 Авг 2022 15:47ч.

    като за първокласници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шикългрубер, приятелят на Джугашвили

    15 Авг 2022 17:45ч.

    Хубаво име си избрал, пасва на написаното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Авг 2022 12:47ч.

    Това са пари за семки. Изобщо Матушката е един много малък пазар 2-3% от световния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Авг 2022 13:13ч.

    2-3% от световния.Добре ,съгласен.По горе описах един от неоколониалните механизми на източване на Русия.Те функционират в 10ки ресурсно богати страни.Ангола,Нигерия,Бразилия и т.н.Сега забележи търговския баланс на Русия е +250млрд. годишно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Авг 2022 13:20ч.

    Толкова колкото на Германия ...беше.Така е и при другите държави с природни ресурси.Ако перефразирам Сталин;'' Не е важно колко имаш ,важно е кой оценява и брои.И как''Разбрали сега за 2-3те процента?Да оценяват,да броят,да печатат пари!Само в това са добри днес запада.И са си виновни те!Днес само война може да им запази господството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    15 Авг 2022 15:40ч.

    Така де и накрая се оказа че само износа и на пшеница и царевица ако спре и Африка от глад ще умре!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "един много малък пазар"... Аман от тебе бе идиоте

    15 Авг 2022 15:50ч.

    да не си един редактор на в. Анти, който почина преди време и сега е вампирясал? Там все повтаряха, че Русия била нещо... нещо кат Португалия или в най-добрия случай Малайзия, тъй рекъл Заратустра, пардон - Световната банка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    15 Авг 2022 14:15ч.

    "Парите не миришат" "Парите кръв не задържат" "Парица, Царица" Западните корпорации, банки и други кръвосмучещи са ненаситни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Авг 2022 14:28ч.

    Всички тия борси, облигации и БВПта се оказаха един голям кух булшит. Важното е да имаш енергия , храна и вода.Който няма духа супата.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светнат

    15 Авг 2022 16:08ч.

    Краварите пак се оказаха на губещата страна. Наистина ли са толкова тъпи, че да не стоплят, че руснаците са организирали тихичко обратно изкупуване на дълга, но на супер изгодни за тях цени. С малко повече старание ще стопят дълга си със 75%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да им имам топенето

    15 Авг 2022 16:52ч.

    Като се има предвид, че са с 380 млрд. замразени долара назад, "топенето" на дълга няма да им помогне особено. След такова "топене" обикновено следват 20-30 години, в които кредиторите искат огромни рискови надбавки за новите дългове на непредвидимия длъжник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #ГЪZwithme

    15 Авг 2022 18:28ч.

    Абе от къде ви намира Козяк толкова тъпи. ВВП пусна примамката и САЩ я налапаха. След това Русия се очисти от почти всички западни кръвопийци. Само загубите на Шел са 1.5 трилиона долара

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Жоро

    15 Авг 2022 19:52ч.

    Грешиш.1.Акциза е на тон.И твърда сума не процент.Ако инфлацията увеличава постъпленията то е през ДДС 2.Бегла справка показва че нито Русия нито Украйна са лидери в производството на пшеница ,царевица и т.н.Но имат голям дял в износа.Което не е особенна гордост.Дания например може да изнася но изнася св.месо т.е преработва.Виж история на Аржентина 20век.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи