"Уолстрийт джърнъл": Пригожин е искал да плени руското военно командване

"Уолстрийт джърнъл": Пригожин е искал да плени руското военно командване

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу (вляво) заедно с началника на генералния щаб Валерий Герасимов. Снимка: АП

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се е опитвал да плени руското военно командване, което обяснява бунта му миналата седмица, но плановете му са били осуетени, твърди в публикация днес в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Според американския всекидневник, който се позовава на анонимни западни служители, Пригожин е имал за цел да залови министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов по време на тяхно посещение в Южна Русия. Федералната служба за сигурност обаче разбрала за това негово намерение и двамата променили маршрута си.

Това вероятно е принудило Пригожин да ускори реализирането на плановете си и в петък силите му превзеха без особена съпротива щаба на руския Южен военен окръг в Ростов на Дон, откъдето се осъществява командването на войната в Украйна, преди да започнат "поход за справедливост" към Москва, пише "Уолстрийт джърнъл".

В събота обаче ръководителят на "Вагнер" направи грандиозен обрат в действията си, като, както обясни в понеделник в аудиообръщение, е искал да спаси паравоенната си групировка, а не да завземе властта.

Собственикът на "Вагнер", който от вчера е в Беларус, от месеци обвинява министъра на отбраната и началника на генералния щаб, че са некомпетентни и че са изпратили десетки хиляди войници на смърт в Украйна.

В. "Ню Йорк таймс" писа днес, че руският генерал Сергей Суровикин е знаел предварително за плановете на Пригожин за вдигане на бунт. Изданието се позова на анонимни представители на американските власти.

Вчера началникът на руската Национална гвардия Виктор Золотов, довереник на президента Владимир Путин, каза, че бунтът е бил "подготвен и вдъхновен от западните разузнавателни служби", които "са знаели за него седмици преди да избухне", отбелязва АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Така е искал да го плени това командване,

    29 Юни 2023 0:01ч.

    че вися с часове с двама от тях по пейките, та и селфи си прави. Егати некадърната реднешка пропаганда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шойгу и Герасимов,

    29 Юни 2023 10:16ч.

    Бе копейка, не ония двамата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    29 Юни 2023 0:03ч.

    Още от рубриката "Сказки от Мордор".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Постистинно звучи

    29 Юни 2023 0:47ч.

    така някак си, приказно, особено с преизкзването на това как едни разбрали, пък други променили нещо си.Има съспенс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    29 Юни 2023 0:47ч.

    „Господа офицеры! И вы, полковые стервы! Слезами мертвых не поднять...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • DoD

    29 Юни 2023 1:26ч.

    Тези клоуни, ако бяха написали, че Пирожкин е пленил Дарт Вейдър и му е конфискувал звездния разрушител, щяха да звучат по-малко глупаво. WJ са паднали под нивото на National Enquirer. За хората извън САЩ, в National Enquirer съм чел неща от рода на "Осама Бин Ладен и Садам Хюсеин се женят и осиновяват бебе-извънземно".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е писано с ЦЕЛ...

    29 Юни 2023 1:32ч.

    "БОРБА с РУСКАТА "пропаганда",НОВАТА "ЛИНИЯ" спусната ни от "ценният"запаТ!!!ЛАЙНАРИ та ДРЪНКАТ!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оценете логиката на Виктор Золотов

    29 Юни 2023 1:33ч.

    Виктор Золотов, началникът на Росгвардия: "Американското разузнаване е знаело за бунта, което означава, че го е организирало. Руските сили за сигурност/"Росгвардия" знаеха за бунта (но не направиха нищо), което означава, че са свършили страхотна работа." ?‍♂️? Золотов за първи път коментира публично бунта на Евгений Пригожин - три дни ( ❗ ) след началото му. ЧВК "Вагнер" окупира Ростов на Дон, след което колоната от наемници, практически без съпротива, премина стотици километри през територията на Русия. Няма грам информация и поне един свидетел "Росгвардия"/силите за сигурност да са се опитали да предотвратят бунта преди да започне. За отлично свършената "работа" [ по бездействие, ненамеса в бунта на Пригожин и най-успешно покриване] "Росгвардия" получи ново тежко въоръжение и танкове заедно с поздравления за отлично свършената "работа" от товарищь Путина. ?Баси кремльовския цирк? Всичко е шест! ? >>> https://meduza.io/feature/2023/06/27/chto-mozhet-byt-absurdnee-myatezha-prigozhina-tolko-rassuzhdeniya-glavy-rosgvardii-viktora-zolotova-o-tom-chto-ego-organizovali-amerikantsy

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех,

    29 Юни 2023 2:31ч.

    Не съм кой знае какъв разбирач, нямам и кой знае каква военна подготовка, но днес един човек ме попита..... Какво ще кажеш за "бунтът" на Пригожин? Отговорът ми бе : Как да ти отговоря? Като обикновен гражданин или като бивш военен ( не че съм кой знае какъв военен..... Една година бях в школата, а после половин година се учех да пия ракия) моя познат каза.. Отговори ми и по двата начина. Е отговорих.... От чисто гражданска позиция пълна тъпотия..... От военна гледна точка.... Гениално..... Който иска така да ме разбира.... Понтон Кухов ( лейтенант от десантно преправочните войски)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде е ген. Суровикин?!

    29 Юни 2023 2:52ч.

    Владимир Романов пише , че ген. Суровикин е бил арестуван на 25 юни, тоест ден след края на бунта на ЧВК "Вагнер". >>> https://t.me/romanov_92/39718

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега някой

    29 Юни 2023 10:17ч.

    Щатен рубладжия ще ти обясни, че бил предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи