Унгарското МВнР: Оръжията, изпратени в Украйна, може да се окажат в други региони на света

Унгарското МВнР: Оръжията, изпратени в Украйна, може да се окажат в други региони на света

Западните оръжия, доставени в големи количества в Украйна, могат по-късно да се окажат в други проблемни региони на света, да бъдат използвани там в локални конфликти и да доведат до още по-голяма дестабилизация на ситуацията, заяви унгарският министър на външните работи и икономическите отношения Петер Сиярто. По думите му, много чуждестранни лидери изразяват сериозна загриженост за това, съобщава ТАСС.

„Има немалко региони по света, където дори много малка част от оръжията, изпратени в Украйна, могат да доведат до големи катастрофи, кризи в сигурността и нестабилност“, каза външният министър, говорейки на международния мирен форум в Будапеща. Според него „лидери в най-нестабилните райони по света вече изразяват загриженост, че оръжията, които се доставят в огромни количества на Украйна, могат да доведат до регионални конфликти и да имат последици за сигурността“.

Петер Сиярто отбеляза, че в Европа "има политически лидери, страдащи от влошаваща се военна психоза", но голямото мнозинство иска мир. „Затова не трябва да вярваме на либералните политици и медиите от трансатлантическия свят, които се опитват да ни убедят, че целият свят мисли по същия начин, както те тук, в Европа и трансатлантическия регион“, каза министърът, чието изказване беше излъчен на страницата му във Фейсбук.

Той посочи, че унгарското правителство „постоянно се сблъсква с огромен натиск и сериозни атаки от страна на поддръжниците на войната“. Унгария обаче не възнамерява да променя позицията си по отношение на конфликта в Украйна и няма да доставя оръжия там. „Доставките на оръжия водят до смъртта на още повече хора“, каза външният министър. Според него „колкото повече оръжия бъдат транспортирани по време на тази война, толкова по-дълго ще продължи тази война и толкова повече хора ще загинат“.

Сиярто подчерта също, че сега има реална опасност украинският конфликт да ескалира от регионален в глобален. „Опасността от ескалация на войната е много сериозна“, предупреди министърът. Той отбеляза, че Унгария не иска унгарци от Закарпатието, както и хора от всяка друга националност, да загиват в този конфликт. „Ето защо ние настояваме за незабавно прекратяване на огъня, настояваме за започване на мирни преговори, които поне дават надежда за устойчив дългосрочен мир в нашия регион“, каза външният министър.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ФЪРКАТИЧКО

    06 Юни 2023 18:31ч.

    «Войната до последния украинец може да стане война до последния европеец».

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    06 Юни 2023 18:54ч.

    финансов одит на украина къде са траншовете от ес и оръжието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Юни 2023 19:09ч.

    Всъщност войната в Украйна е изгодна не само с печалбите, но и със съкращаване на разходите по утилизацията на вече остарялото военно оборудване. се

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи