Унгарско-американска среща обсъжда прекратяване на военната помощ на САЩ за Украйна

Унгарско-американска среща обсъжда прекратяване на военната помощ на САЩ за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съюзници на унгарския министър-председател Виктор Орбан ще проведат среща при затворени врата с републиканци във Вашингтон, за да окажат натиск за спиране на американската военна помощ за Украйна, съобщава британският в. "Гардиън", който се позовава на собствени източници.

Днес членове на Унгарския институт за международни отношения и служители на унгарското посолство във  Вашингтон ще започнат двудневна конференция с домакин консервативната фондация "Херитидж", посочва БТА.

Първият ден на срещата включва изказвания в рамките на панели, посветени на войната в Украйна, както и на теми като "трансатлантическите културни войни". Според източник от американската Републиканска партия някои от участниците, включително републикански членове на Конгреса, са били поканени да участват в закрити разговори на следващия ден.

Срещата се организира в условията на напрегнати дебати във Вашингтон за бъдещето на Украйна. В сряда републиканците в Сената блокираха спешно финансиране за войната в Украйна. Белият дом предупреди, че без действия от страна на Конгреса средствата за доставка на въоръжение за Киев ще свършат до края на годината.

Дипломатически източник, близък до унгарското посолство в САЩ, е заявил: "Орбан е уверен, че помощта за Украйна няма да мине през Конгреса. Затова той се опитва да блокира подкрепата и от Европейския съюз".

Възприеман като най-близкия съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС, той беше сниман преди два месеца да се усмихва и да си стиска ръката с него в Пекин.

Фондацията "Херитидж" е водеща в Проект 2025, коалиция, която извършва подготовка за следващата консервативна президентска администрация в САЩ. Организацията е и изявен опонент на американската помощ за Украйна.

Някои консервативни републиканци в САЩ се изказват за прилагане на "унгарския модел" на американска почва, особено по отношение на имиграцията и на семейната политика.

На другия полюс са настроенията в Германия. В статия, публикувана във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", външната министърка Аналена Бербок пише, че все повече се говори за "умора" в Европа, а някои поставят въпроса дали подкрепата за Украйна не затихва постепенно. "Ние подкрепяме Украйна не просто от лоялност към приятел. Ние я подкрепяме, за да може тя да освободи народа си от ада. И защото това е в интерес на нашата собствена сигурност", отговаря Бербок.

Тя подчертава, че "смелите мъже и жени в Украйна" са попречили на войната да се разпространи в други европейски страни като Молдова.

Според германския външен министър твърденията, че международната подкрепа е била неефективна, са неверни. Украйна успя да освободи повече от половината от територията си, която руските сили окупираха след инвазията през февруари 2022 г. Украинските сили освен това обърнаха руския флот в Черно море в отбрана, пише Бербок.

Министърката отговаря на призивите за "замразяване" на войната с аргумента, че това би лишило Украйна от нейния суверенитет и идентичност. Освен това в този случай "руската заплаха за сигурността на Европа" би продължила да съществува, заявява Бербок.

Източници: БНР, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    11 Дек 2023 9:11ч.

    финансов одит на украина колко имения и яхти са закупени и в кои офшорки са скрити

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • одит чак след победата, баб'маро.

    11 Дек 2023 9:19ч.

    първо да се смажат, та размажат фашугите, па сетне дъра-бърите с бумагите и моливите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    11 Дек 2023 12:02ч.

    Първо финансов одит на България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Дек 2023 9:19ч.

    Невероятно е как Орбан се натяга на Путин.Държи се почти, кат "16 република".Дори Батката не в такъв.Спомням си, че по време на "великоруския период на Съветите" малко след ВСВ един руски академик

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Дек 2023 9:20ч.

    Един руски академик беше казал дали шегувайки се или не, че "всички унгарци по-високи от 150 см били славяни".... :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    11 Дек 2023 9:25ч.

    Орбан разбира що е автентична култура и същевременно от самооспорваща се идентичност, той затова е демократ, подобно на Путин. Това са двамата автентични демократични лидери в Европа. Всичко останало отдалеч вони на мулти-култи и претендира за обратни ценности, изпълнявайки всяко едно нареждане на дълбоката държава, та белким прикрие собствената си вътрешна нищета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин е част от Дълбоката Държава

    11 Дек 2023 9:48ч.

    Първи приятел му е Клаус Швааб. Шеф на РЦБ е сатанистката Набиулина, оставила 300 милиарда $ руски пари в западните трезори. Въпреки това преизбирана на поста си, хвалена и поздравявана лично от ВВП ! Герман Греф - сатанист и транс хуманист ! Непоклатим при Путин, държи Сбербанк, единствената руска банка на която се пази канал за SWIFT ! Дори ругатните на Михалков не разклащат положението на Греф ! Вместо това уж личния приятел на ВВП - Михалков, беше със свалено предаване по ТВ ! Абрамович ? Съветник Путинов, който лично превозваше азовците със самолета си… И т.н. и т.н. да не изреждам фигури от руския “елит” които са си оплели гащите с Дийп Стейт, че няма да има място ? Само още един щрих - тези дни руското правителство лансира за 2024 пускането на ЦИФРОВАТА РУБЛА ! Вкл. и като опция за руските граждани ! Русия бърза към цифровото робство по-бързо и от Запада !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блатната вода и ручеят бистър

    11 Дек 2023 9:55ч.

    Бе тя и булката ти се пише собствена жена, ама с дълбоката цел някога, когато му дойде времето, да ти надене такива едни рога (по-дълги от магарешки уши), че нивга да не можеш да ги махнеш от главата си. Та тъй и с верността на Путин към Шваб... И изобщо, не виждам логика (освен тази на измамата) финият да се ашладисва с грубия, ама щом ти тъй си рекъл...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    11 Дек 2023 9:40ч.

    орбан винаги се е изживявал като пудел, пуделът на путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашо

    11 Дек 2023 9:48ч.

    А ти си такъв на "Козяк".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    11 Дек 2023 9:51ч.

    Не бе путьо Сашо, имам смелостта да имам собствено мнение, противно но това на 90% българска селска вата. Преди време един тъпчо като теб, ме попита що не съм на фронта в Укрйна, тогаз - това, което му отговорих е, че в родината ми има достатъчно руски подлоги срещу, които ще трябва да се воюва, дори и с оръжие. Ще се срещнем на фронта, всъщност няма, със сигурност не ти стиска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Женя, затъжихме се, бе, чиляк, къде се спотайваше?

    11 Дек 2023 9:54ч.

    Да не закъса с грантуването от чорбаджията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо женчо

    11 Дек 2023 9:58ч.

    Дядя Женя скитори из руските форуми и съм го забелязвал как дразни руснаците със "собствено мнение", ако ще то да е на класически дебил. Друг е въпросът, че там не само му се смеят, ами някъде и го шамарят словесно, но той го приема за "божия благодат", понеже знае руския както не знае българския даже...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    11 Дек 2023 10:53ч.

    чичо женчо, нищо не си забелязал, щом смяташ, че си ме виждал някъде, вероятно е време да почнеш да приемаш антипсихотици! A забравих, и жена ми е рускиня, а руШняците няма как да се смеят на руския ми, защото пиша по-грамотно от доста от тях! Ха,ха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    11 Дек 2023 11:32ч.

    не си взема редовно хапчетата, предписани му от психиатъра, затова понякога пише доста превъзбудено и слага накрая "ха-ха".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рускофонен русофоб

    11 Дек 2023 11:37ч.

    Женя, чиче, ти си най-смотаната визитна картичка за цяла България, излагаш ни пред руските ни братя, в това отношение си по-емблематичен даже и от сглобкаджиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан има надежден

    11 Дек 2023 10:08ч.

    "гръб" и ясна визия за бъдещето на страната си и на една автентична Европа в многополярен свят. И това не зависи от отношенията му с Путин: по този въпрос в статията има куп спекулации. Но и очевидно разбира, че културната идентичност на Европа, а и сигурността й не може да бъде запазена без Русия. Проектът "Ватикана" би застанал и зад американските републиканци (както всъщност вече го направи при едни избори). Без този проект Европа е тотално обречена на загиване - така, както алтернативният ционистко-англосаксонски проект вече обрече Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На този "фон"

    11 Дек 2023 10:28ч.

    Аналена Бербок е просто една инфантилна клакьорка - пластмасов продукт на Давоското свърталище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смях

    11 Дек 2023 10:28ч.

    Бебок,бебок ,с такива като теб и фондерлайняна нищо добро не ни чака

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кухи лейки

    11 Дек 2023 11:47ч.

    "Украйна успя да освободи повече от половината от територията си, която руските сили окупираха след инвазията през февруари 2022 г." Какво друго можем да очакваме от тази куха лейка Аналена Бербок. Просто руснаците се изтеглиха от Киевска област в резултат на мирното споразумение в Истанбул, за да дадат възможност на държавните органи да одобрят и ратифицират мирното споразумение. Просто бяха излъгани и за капак получиха постановката "Буча" И тази Аналена Бербок, като нашата Мария Жирафгабриелова, която спира самолети и демонстративно напуска международни срещи, са назначени след кастинг за кухи лейки, за да ги управляват по-лесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северозападнал

    11 Дек 2023 14:12ч.

    Жирафгабриелова не е куха лейка а специфичен ибрик за почистване на аналните отвори на ЕС, бес вода , с език!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Дек 2023 11:48ч.

    Орбан не е пудел а унгарски патриот с глава на раменете. Като резултат от действията си ще получи Карпатската област от Украйна без да е пролял капка унгарска кръв или изхарчил и половин флорин. Да му мислят шляхтите и българските чукундури които могат да се окажат сред губещите територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Мъдьо

    11 Дек 2023 12:03ч.

    Какъв пудел се привижда на някой дрисни Орбан е мъж с топки, които много рядко се срещат в жълтопаветна софия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    11 Дек 2023 11:54ч.

    Искам да напомня, че Унгария присъства като наблюдател когато др. Ердоган събира тюркоезичните държави. Това означава само едно- др. Орбан не вярва в силата на Брюксел а в тази на Анкара и Москва. А защо го вярва е интересен въпрос след като се предполага, че е неподкупен. Преди време се опитаха да плъзнат Унгария по пързалката на корумпираните както нашите пудели но не стана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Дек 2023 12:01ч.

    Войната е математика и пари! На Путин му е широко около врата защото китайците и арабите яко му наливат "твърда валута". Я какви убави огромни реклами за професионални войници има по руските пътища.Стотици хиляди рубли "за да грабнеш пушката" и после я в Сирия, Украйна или Африка... https://www.economist.com/cdn-cgi/image/width=834,quality=80,format=auto/content-assets/images/20231209_FNP504.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така "схващат" войната

    11 Дек 2023 12:12ч.

    сатанистите от Дълбоката държава, проектиращи човекоунищожителния Нов световен ред... Путин стана символ на борбата срещу неоколониализма и сатанизма (при всички проблеми, които сатанистите създават в самата Русия). Затова и "глобалният Юг" го подкрепя, ще последват всички, за които е важно да се изтръгнат от мъртвата схватка на сатанизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кулеба: Изпълнихме искането на Унгария за малцинствата

    11 Дек 2023 12:27ч.

    Днес,11 декември, украинският външен министър Дмитро Кулеба ще се срещне с унгарския си колега Петер Сиярто за първи път от началото на войната. "Мисля, че този факт говори сам по себе си: ние продължаваме да говорим с Унгария", коментира Кулеба. Той добави, че Украйна е променила законодателството си по отношение на образованието и използването на езиците на националните малцинства по начина, по който Унгария е настоявала "Този факт трябва да се уважава. Правилата на играта трябва да са честни. Ако ни се каже да направим нещо и то е направено, то трябва да бъде признато като резултат", каза още Кулеба и добави, че са изпълнени всички изисквания на Венецианската комисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, кога републиканците в САЩ

    11 Дек 2023 13:34ч.

    ще се срещнат с представители на Денков, за да обменят мнение на закрити врати? Никога! И там не обичат слугите, които допускат само от външната страна на вратата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи