Унгария заяви, че няма да доставя оръжие на Украйна, въпреки призивите на Зеленски

Унгария заяви, че няма да доставя оръжие на Украйна, въпреки призивите на Зеленски

Съветникът на унгарския премиер отбеляза, че Будапеща може "да бъде партньор на Киев в изграждането на мира, но не и в нещо друго".

Унгария е готова да бъде партньор на Украйна в постигането на мир, но не и в доставките на оръжия, въпреки исканията на президента Володимир Зеленски. Това заяви в неделя политическият съветник на премиера на Унгария Балаж Орбан в интервю за Kossuth Rádió, съобщава ТАСС.

„Както и преди, Унгария няма да доставя оръжие, въпреки исканията на украинския президент и ние можем да бъдем партньор в изграждането на мир, но не и в нещо друго“, заяви съветникът на унгарския премиер, коментирайки присъствието на украинския лидер на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 9 февруари.

Той също така подчерта, че Унгария „подкрепя интеграцията на Украйна в ЕС, но тя трябва да постигне напредък в зачитането на правата на националните малцинства, включително унгарското малцинство в Закарпатието“. 

Както вестник Nepszava съобщи по-рано, унгарският премиер Виктор Орбан и австрийският канцлер Карл Нехамер на среща в Брюксел със Зеленски отказаха да му доставят оръжие. Миналия четвъртък Зеленски, който беше поканен на срещата на върха на ЕС, разговаря там с лидерите на страните от Централна и Източна Европа, включително премиерите на Унгария, Гърция, Словения и Хърватия, канцлера на Австрия, както и с президентите на България и Кипър. Според няколко независими източника основната тема на 30-минутната размяна на мнения между осемте лидери е била доставката на оръжия за украинската армия. Според вестника Зеленски е започнал разговора с изброяване на оръжията, необходими на Украйна, а австрийският канцлер и унгарският премиер веднага са заявили, че не могат да удовлетворят това искане. От самото начало на конфликта в Украйна унгарското правителство отказа да изпрати там оръжия и не разреши транспортирането им през своя територия, отбелязва ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • sasko

    12 Фев 2023 16:41ч.

    Ами няма да давате....Като си нямате герои като Кирчо, Христо, Гнома, Боко и още една група пасмина все евроатлантици на маса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Objebra

    12 Фев 2023 16:52ч.

    https://dok-fundament.ru/kottedzh/ строительство домов и коттеджей под ключ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чоко

    12 Фев 2023 17:02ч.

    Ааааа, можело значи... Можело и така ама си трябват топки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • триморецът

    12 Фев 2023 17:23ч.

    Тук нашият президент печели червени точки, защото за ужас на ДБ сме били включени в третата група страни, които се въздържат от изпращане на оръжие за Украйна. Разбира се, най - активни са Полша и балтийските страни, т. е. Триморието. Дано вече президентът е осъзнал къде и с кого попада България в Триморието. Клоунът Зеленски е обещал да воюва до последния украинец, но после следват страните от Триморието. Не трябва да се допуска българите да бъдат следващото пушечно месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро се очакват решенията на КС

    12 Фев 2023 19:13ч.

    по дело 1 и 3/2023, които заведоха Възраждане, подкрепени от БСП за оръжията и сключването на договора с американците за изграждане на нова ядрена мощност. Затова Радев вече бие отбой и по двете теми - не подкрепя санкции срещу ядрената енергетика на Русия и не подкрепя повече износа на оръжия. Защото и двете решения на НС са противоконституционни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    12 Фев 2023 21:14ч.

    "Михайло Подоляк: Българският президент предлага да застанем на колене пред Русия" Това доживяхме, всички да сочат предателя Ррадев. Преди месец и нещо военния министър на Полша каза: Позицията на българския президент граничи с предателство! А преди дни правителството на Естония заяви официално: Българското правителство извършва предателство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Фев 2023 22:44ч.

    Хубаво... предателство на какво??? Откъде някакъв, който дори не е в НАТО или ЕС, ще определя поведението на членове на този съюз, в който иска да влиза? Егати нахалството. А поляците, ако си имат враждата с руснаците, да си се оправят с тях. Ако могат да ги бият, да ги бият. Но без нас. Това им и Орбан, ама не искате да чувате петела... Нищо, и без вас се съмва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    13 Фев 2023 8:12ч.

    Предателство пред децата и внуците ни. Нима искаш те да живеят под руско иго? След Украйна са Молдова и ние!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свиквай с мисълта от сега. Ще учат руски от втори клас, а английски не

    13 Фев 2023 11:21ч.

    Ще остарееш в такъв свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Н.Н.

    13 Фев 2023 20:27ч.

    Ами май на там вървят нещата. Ще учим първи чужд език руски, а втори чужд език - китайски, и английския ще стане някаква екзотика. Няма да ми липсва американската хегемония, и за щастие за нас руският ще бъде лесен за научаване, само ме притеснява китайския - има твърде много йероглифи. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво на Унгария,

    13 Фев 2023 1:47ч.

    която показа среден пръст на ЖужеЗе и Украйна !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • страничен наблюдател

    13 Фев 2023 4:19ч.

    Ама че представление! Унгарците и австрийците отрязали укрите. Ми хубаво, но пък руснаците много се мотат. Струва ми се просто една игра, а обикновените хора плащат сметката. Можеше всичко да плиключи за 1-2 месеца като блокират цялата територия без ток и вода. Да унищожат всичи гранични пунктове и цялата транспортна мрежа. Наблюдават всичко от сателити. Вместо това позволява да се доставят всякакви оръжия от цял свят. Това е представление за вярващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички гледат сателитно

    13 Фев 2023 8:38ч.

    докато се изпразват арсеналите на европейските държави, и се осигурява място за новите красиви и калпави, но по-скъпи ... железа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А... можело, бе, атлантически подлоги! Можело да си защитаваш интереса, въпреки, че си в нато и ес, а?!

    13 Фев 2023 9:37ч.

    Ама за това не трябва да си продажник и предател!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи