Унгария задържа ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО заради критиките ѝ към Орбан

Унгария задържа ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО заради критиките ѝ към Орбан

Унгария задържа приемането на Швеция в НАТО поради недоволство на Будапеща от критиките на Стокхолм към политиката на премиера Виктор Орбан, съобщи днес говорител на унгарското правителство, предаде Ройтерс.

Преодоляването на различията ще изисква усилия и от двете страни, заяви говорителят Золтан Ковач.

Швеция и съседната ѝ Финландия поискаха да се присъединят към НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Процесът обаче срещна противопоставяне от страна на Унгария и Турция. След месеци на протакане от страна на управляващата партия Фидес на Орбан в понеделник унгарският парламент одобри законопроект, който позволява на Финландия да се присъедини към НАТО, но касаещият Швеция аналогичен документ все още е в задънена улица, посочва Ройтерс.

"В случая с Швеция има достатъчно оплаквания, които трябва да бъдат разгледани, преди приемането в НАТО на страната“, заяви Ковач в своя блог.

Шведските представители "неведнъж са били склонни да атакуват Унгария с дипломатически средства, използвайки своето политическо влияние, за да навредят на унгарските интереси", каза той, имайки предвид шведските критики относно ерозията на върховенството на закона от страна на правителството на Орбан през последните 13 години. Орбан отрича тези твърдения и казва, че Стокхолм има "враждебно отношение" към Будапеща от години.

В заключение Ковач посочва, че като се добавят към всичко това аргументите на Анкара против приемането на Швеция в НАТО “не остава много място за маневриране, поне докато шведите не започнат да променят нагласата си и да помогнат за заздравяването на тези отдавнашни рани".

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турският парламент ще започне с ратифицирането на финландското присъединяването към НАТО.  Но той се въздържа да одобри кандидатурата на Швеция, обвинявайки я в укриване на кюрдски бойци, припомня Ройтерс. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Не го е срам! Задържа порива към свобода на невинните швеци!

  29 Март 2023 13:46ч.

  Всеки иска да бъде опазен, най-вече от нато!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обратно е

  29 Март 2023 17:40ч.

  НАТО иска ние, от Източна Европа, да го пазим. Така рече Бай Дън във Варшава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки "освободител"

  29 Март 2023 14:19ч.

  за такива решения би трябвало квалифицирано мнозинство(67%) да е достатъчно, не може да се иска съгласието на 100% от всички участници, защото това отваря врата на всякакви тарикати да се възползват и изнудват останалите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коварна мирна окупация на Европа от наглосаксите

  29 Март 2023 15:14ч.

  Шведите са извратеняци и отдавна деградирали до полухора, съжалявам да го кажа. Това си е признак комай на цялото Скандинавие... Одобрявам подхода на Орбан - само създават напрежение с това разширяване на натовската окупация, хеле пък включвайки деграданти и декласанти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  29 Март 2023 16:21ч.

  преди росийската агресия швеци и фини дори не помисляха за НАТО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Орбан

  29 Март 2023 17:00ч.

  Просто се пазари като Ердо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи