Унгария все още смята предложеното от ЕС петролно ембарго срещу Русия за неприемливо

Унгария все още смята предложеното от ЕС петролно ембарго срещу Русия за неприемливо

Предложението на Европейския съюз за налагане на петролни санкции срещу Русия би съсипало унгарската икономика и не предлага решение на огромните проблеми, които би създало пред страната. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто във видеообръщение, публикувано на страницата му във Фейсбук и цитирано от Ройтерс.

След проведените досега разговори Европейската комисия не е стигнала до решение, така че единственият начин за споразумение за петролно ембарго би бил, ако то се прилага само за морски превози на петрол, а всички доставки на руски петрол по тръбопроводи бъдат напълно освободени от санкциите, добави Сиярто.

В опит да отговори на унгарските притеснения и да убеди премиера Виктор Орбан да се присъедини към предложените от евроблока санкции срещу руския петрол, ЕС обмисля да предложи финансова компенсация на Будапеща. Това съобщиха снощи трима високопоставени служители от Брюксел, цитирани от "Политико". 

Според тях финансирането може да бъде насочено към Унгария като част от новата енергийна стратегия на ЕС, която трябва да бъде представена следващата седмица, за да се сложи край на зависимостта на Унгария от руски изкопаеми горива.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • thenewone

    11 Май 2022 13:47ч.

    А Бългериа? Тя кво смята още или вече?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ценни ценности

    11 Май 2022 13:53ч.

    Бългейрия нищо не смята, защото ценностите са по-важни от сметките! Ние не сме дребнави като ония еснафи маджарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи