Унгария ще наложи вето на санкциите срещу Русия в ядрената енергетика

Унгария ще наложи вето на санкциите срещу Русия в ядрената енергетика

Унгария ще наложи вето на всякакви санкции на Европейския съюз срещу Русия, засягащи ядрената енергетика, каза днес по държавното радио унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Украйна призова ЕС да включи руската държавна компания за ядрена енергетика "Росатом" в санкционния си списък, но Унгария, където има построена от Русия атомна електроцентрала, която Будапеща планира да разшири с помощта на "Росатом", блокира подобно решение.

Орбан повтори в интервю, че върху санкциите в областта на ядрената енергетика "очевидно трябва да се наложи вето".

"Няма да позволим планът за включване на ядрената енергетика в санкционния списък да се осъществи", каза унгарският премиер и добави: "За това не може да става и дума".

Унгария неведнъж е критикувала санкциите на ЕС срещу Русия, въведени заради руската инвазия в Украйна, и смята че те не успяват сериозно да засегнат Русия, докато създават риск за разрушаване на европейската икономика.

Западът не е въвеждал санкции срещу "Росатом" от началото на войната в Украйна.

Унгарската АЕЦ "Пакш" разполага с четири малки, произведени в Русия реакторa ВВЕР 440 с общ капацитет близо 2000 мегавата, които влизат в експлоатация между 1982 и 1987 г.

Тази електроцентрала произвежда близо половината от електроенергията в Унгария и получава ядрено гориво от Русия.

Съгласно споразумение с Русия от 2014 г. Унгария планира да разшири АЕЦ "Пакш" с още два произведени в Русия реактора с капацитет 1200 мегавата всеки.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • ЕС на практика не функционира вече няколко години

  27 Яну 2023 11:49ч.

  Когато забележиш, че яздиш мъртъв кон, слез от него - индианска поговорка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американското посолство е искало да сключим договор с Уестингхаус с ултимативна нота

  27 Яну 2023 12:11ч.

  „Толкова ултимативна нота от американското посолство досега не е имало. Защо са опасни договорите за доставка на ядрено гориво от Уестингхаус? Срокът на експлоатация на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй изтича в края на 2027 година, а на 6-и през 2029 г., а ние сме сключили договор за доставка на старото руско гориво от Уестингхаус за 10 години оттук насетне за 5-и блок. Старото руско гориво, което Русия вече не използва, но ще ни достави по договор американската фирма, при презареждане на енергоблока трябва да е с 6 касети в повече, т.е. вместо 42 са нужни 48 броя. Горивната им кампания /живот/ е по-кратка, което по сегашни цени на тока прави загуба от 12 милиона лева на ден. Анализът, направен за удължаване на лиценза за експлоатацията на двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“, е направен при условие, че се използва новото руско гориво, а не това, което ще получаваме от Уестингхаус. Интегралният неутронен поток на новото гориво върху корпуса на реактора е по-нисък от този на старото, което води до по-слабо натоварване на самия реактор, което пък води до по-дългия му живот“ /Поглед.инфо/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  27 Яну 2023 12:34ч.

  щях да предложа на политическия планктон на територията да прочете това внимателно и да си вземе бележка. но след кратък размисъл реших, че няма смисъл. безнадеждно е. христос е спрял в драгоман, както обичам да перифразирам заглавието на един велик филм...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valentin hristow

  27 Яну 2023 14:12ч.

  Ще си изберем и ние такъв президент,когато станем Президенска Република,сега няма как да стане при тези Тъпанари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи