Унгария призова за съвместни действия на ЕС по въпроса за вноса на украинско зърно

Унгария призова за съвместни действия на ЕС по въпроса за вноса на украинско зърно

Унгария ще използва всички възможни средства, за да защити фермерите си от изкривявания на пазара, причинени от огромния внос на зърно от Украйна, а съвместен отговор на ЕС е неизбежен. Това заяви днес унгарският министър на земеделието Ищван Над, цитиран от Ройтерс. 

Полша и Унгария обявиха забрани за вноса на зърно и други храни от Украйна, за да защитят селскостопанските си сектори, което накара Европейската комисия да им отправи предупреждение. Двете страни са част от група, която призовава за общоевропейски мита като част от евентуални мерки. 

Искаме равномерно разпределение на стоките в Европейския съюз (ЕС), а не да спират в определени държави, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев в ефира на бТВ по повод вноса на продукти от Украйна. Той обясни, че не става въпрос само за зърно, а и за слънчоглед и сухо мляко, които се внасят от Украйна. По думите му така както са замислени коридорите „няма солидарност към самите наши държави“. Ние сме солидарни към Украйна, но Европейската комисия (ЕК) работи изключително бавно, добави министър Гечев.

Държавите членки чакат вече 6-7 месеца ЕК да реши каквото и да е, посочи той. ЕК казва, че няма аномалии на целия ЕС, но по източната част има сериозни аномалии, отбеляза министър Гечев. Той изрази разочарование от изказване, че това е само изключително право на ЕС. Нима ние не в сме в право да казваме мнението си в ЕС, попита министърът. 

Гечев заяви, че България също може да ограничи вноса си на зърно като Полша и Унгария. Министърът припомни, че страната ни е направила искане за това към ЕК още през септември миналата година.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Отец Нафърфорий

    17 Апр 2023 12:55ч.

    Тъп, по-тъп, Явор Гечев. Чакал, нашия, указания от Брюксел?! Това да не са ти "указанията" от Москва преди 1989 година, бе??? Като не знаеш какво да направиш поне гледай как другите го правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Апр 2023 14:06ч.

    Днес нито дума за демократичната бомбардировка на 17 април 1944 г на Великден . Поклон пред загиналите 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов). Анатема за предателските правителства на Чалгария след 1989 г !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий 17 Апр 2023 12:55ч. Тъп, по-тъп, Явор Гечев. Чакал, нашия, указания от Брюксел?!

    18 Апр 2023 7:45ч.

    Интересно как Полша и Унгария спират зърното без да чакат наставления от фон дер Лайен?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поклон пред загиналите 4-ма пилоти от 2/6 орляк (подпоручик Веселин Рачев, поручик Христо Арнаудов, поручик Димитър Попов и подофицер Атанас Кръстев) и 2-ма пилоти от 3/6 орляк (поручик Любен Кондаков и подпоручик Иван Стефанов).

    18 Апр 2023 7:47ч.

    Поклон!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    17 Апр 2023 12:56ч.

    Докато отправяме молби, за нашите се производители и пазар, ще чакаме по 7-8 месеца най-умните раждали се някога на Земята да ни кажат какво можем и какво не може ние, по-простите да правим в нашата си страна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кжкжкцйцйцх

    17 Апр 2023 13:49ч.

    Гечев, дебела гушооо, кви указания чакаш?!? Спирай вноса както другите го правят! Ебати страхливците ни управляват! Льотчика къде се е скрил?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    17 Апр 2023 17:53ч.

    Гечев, Яворе, разкарай се от министерския пост, подай си незабавно оставката - НЕ СТАВАШ !!! От Септември мн. г УкраИна и фашисткото и управление правят яки кинти от тЕхните си жито и слънчоглед ( без да са в ЕС !!!!!!!!!!!!! ) за сметка на българските производители на същите стоки, после с тез кинти си ПЛАЩАТ ВОЙНАТА на ЗАПАДНИТЕ ТАРИКАТИ, които обясняват на нас, от т.н Източна Европа, че това е "правилно" и да ДУХАМЕ ТАРАТОРА. Махай се, а България незабавно да направи това, което правят Унгария и Полша. По тез земи българите са ПО-ВАЖНИ от украинските и гнусните западни интереси. ЧИБА, бе, Гечев !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи