Унгария получи руско ядрено гориво по въздуха

Унгария получи руско ядрено гориво по въздуха

Унгария е получила в сряда първата доставка гориво за ядрената централа "Пакш" от Русия по въздуха, тъй като войната в Украйна е направила транспортирането му по суша невъзможно, съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Той  потвърди позицията на унгарските власти срещу налагането на каквито и да било санкции върху руските петрол и газ и допълни, че включването на ядрената енергия в забранителния списък е "червена линия" за Унгария.

Сиярто посочи, че тъй като превозването на ядрено гориво по жп линиите на Украйна е било невъзможно, то е доставено със самолет през въздушните пространства на Беларус, Полша и Словакия с тяхното знание и съгласие, тъй като ядрената енергия не е обект на санкции от страна на ЕС.

Унгария възнамерява да разшири АЕЦ "Пакш", което в момента е с мощност от 2 гигавата с още два руски реактора от типа VVER, всеки от които е с мощност от 1,2 гигавата.

На проекта, даден през 2014 г. без обществена поръчка на руския ядрен гигант "Росатом", се гледа като на знак за топлите връзки между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Виктор

  07 Апр 2022 12:13ч.

  С поведението на побеснелите лъже моралисти. които искат да продължава това безумно кръвопролитие, ние няма да получим... Така става като се вреш между чужди шамари и не знаеш кога да си мълчиш и да си правиш сметката на оцеляването!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на Унгария

  07 Апр 2022 12:16ч.

  Един народ се намери да отсрами т.нар. Европа пред съда на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На проекта, даден през 2014 г. без обществена поръчка

  07 Апр 2022 12:22ч.

  Може да се гледа като на транзитната тръба за Сърбия на Боко. Обичайнат корупция. Браво На Унгария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъж на място,

  07 Апр 2022 12:24ч.

  който отстоява политика с характер. От тук тръгна точката на пречупване- нато, триморските глупости и евро-нацисткия съюз да вървят по дяволите. А трябваше от България да тръгне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е окупирана от американски войски

  07 Апр 2022 12:28ч.

  Нищо хубаво не може да тръгне от тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  07 Апр 2022 12:31ч.

  А защо да не си получат горивото- не е забранено. Нормални търговски отношения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Апр 2022 13:53ч.

  По-важно е как са платили. Що се отнася до “ топлите връзки между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин” На Орбан ще му е топло, а на някои от ЕС ще им е студено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Апр 2022 13:55ч.

  А в Англия народа започна да компенсира за високите цени на горивата. От склад на военноморските сили са откраднали нафта за 250 хиляди паунда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи