Унгария пак блокира санкциите, сега заради патриарх Кирил

Унгария пак блокира санкциите, сега заради патриарх Кирил

След като забави с месец въвеждането на ембарго върху руския петрол като част от шестия пакет санкции на ЕС, сега Унгария отново ги блокира, този път заради руския патриарх Кирил.

Това съобщи Ройтерс, след като късно в сряда Будапеща наложи вето на поредния опит за подготовката на правен текст, изясняващ естеството на санкциите от шестия пакет. След като в началото на седмицата европейските лидери се споразумяха за политически компромис, който ще изключи от ембаргото руския петрол, внасян чрез нефтопровода "Дружба" за Унгария, Словакия и Чехия, те повериха на посланиците от европейските държави в Брюксел да подготвят юридически текст, с който санкциите да бъдат въведени.

Унгария задържа финализирането на пакета от санкции, настоявайки за премахване на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от списъка на санкционираните лица, казаха трима дипломати пред Ройтерс.

Патриарх Кирил беше включен в допълващ списък на санкционирани лица заради откритата си подкрепа на войната в Украйна. Тази му позиция доведе до разкол в Украинската православна църква, която обяви, че се отделя от ръководещата я руска патриаршия. По-късно епархиите в контролираните от Русия Крим и Донецк, обявиха, че остават под ръководството на патриарх Кирил.

Забавянето около новия спор ще отложи и най-важната част от пакета, който предвижда забрана на покупките на внасян чрез танкери руски нефт и рафинирани продукти от шест до осем месеца от момента, в който той стане закон. Очаква се това незабавно да намали покупките на руски петрол от ЕС със 75%, а след пълното му влизане в сила - до 90%.

"Споразумението се задържа, защото Унгария възразява срещу санкциите срещу патриарх Кирил", каза един дипломат от ЕС.

По-късно в четвъртък дипломатите от ЕС ще се съберат отново в Брюксел, за да се опитат да намерят решение и да довършат работата по подготовката на санкциите.

 

Източник: "Дневник"

 

Коментари

  • ЗИП

    02 Юни 2022 12:10ч.

    Дългата ръка на Руския ВОДАЧ отново зашлеви с опакото на ръката ЕС.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    02 Юни 2022 14:16ч.

    Правилно е Бог да реши спора за патриарха !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естествена че трябва да се блокират такива "санкции" !

    02 Юни 2022 12:19ч.

    Това да наложиш "санкции" над църковния и духовния водач на една страна граничи с тежка форма на кретения ! Западните лидери са идиоти без никакво съмнение. Актът ,между впрочем , води до още по-висока консолидация на руското общество и солидаризиране на руснаците с Властта и Държавата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • думата виктимизация

    02 Юни 2022 12:39ч.

    Не е кретения, а политика. По същия начин съвсем неотдавна имаше опит да бъде криминализиран исляма. Правят го пак същите - еврейте. В случай, че не сте разрбали: Русия подлежи на пълно унищожение, и присъдата е произнесена. Естествено, че патриарха им трябва да бъде санкциониран, той с нищо не е по-различен от някой имам от Иран, молла от Ирак и т.н. и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан първо плати дълговете на Унгария

    02 Юни 2022 12:19ч.

    затова е свободен да си казва мнението и отказва нещо ако не е в унгарските интереси. А ние усилено крачим в обратната посока, включително и към приемане на еврото. Пак се повтаря историята отпреди десетки години, когато Унгария беше твърдо за своите интереси. "Свободата, Санчо, е на върха на копието."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    02 Юни 2022 12:30ч.

    Истината е по-банална: на последната сбирка в ЕС са се чули упорити гласове за отмяна на санкциите срещу руския петрол поради липса на работещи алтернативи. Разбира се, всичко е останало засекретено за казионните западни медии. Все пак, поздравления за Орбан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    02 Юни 2022 12:54ч.

    Джендъристката лесбийска и педалска идеология, нямаща уважение дори към Бога, да си чака проспетитета от Луцифер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан очевидно е на къса каишка

    02 Юни 2022 13:09ч.

    Какво да кажем пък за тукашните тролове, взели страната на безсрамно проявилия се на националния ни празник цигарен трафикант, по съвместителство патриарх?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Юни 2022 13:27ч.

    Ех, скудоумие. Орбан на каишка... Кисинджър на каишка. Какви идиоти сте, господи. Кога ще си прибереш версиите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хр.Ботьов

    02 Юни 2022 13:33ч.

    Мачкай Викторе!!!Квиченето на евросвинете е мехлем за ушите на норманите хора!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    02 Юни 2022 13:34ч.

    Велик политик !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    02 Юни 2022 13:53ч.

    Неточен текст. УПЦ се обяви за отделна от РПЦ преди наколко години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия подлежи на пълно унищожение

    02 Юни 2022 15:03ч.

    Как ще стане тая ? ? 6000 нюка, 1500 носителя, ГАРАНТИРАН ответен удар , и то - неколкократно резервиран... Как ще стане ? ? ТЕ много ценят живота , СВОЯ ! А от 750 КТ заряди на СС 18 и сега "Сармати"- те няма къде да се скриеш. И в Нова Зеландия да се закопаят в бункерите си, пак няма оцеляване. ВВП им каза - "За какво ни е Свят без Русия ...?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още Владимич им го каза ---

    02 Юни 2022 15:08ч.

    «Мы как мученики попадем в рай, а они просто сдохнут». Това вече направо ги подлудява, как да напуснат този живот ? Как ??? Тази мисъл ги разяжда, изгаря, убива приживе ! Ако вярваш в БОГА - смъртта не е страшна, ако си живял праведно - отиваш в Рая. Но ТЕ нито вярват в БОГ /вярват в Сатаната/ , нито са живели праведно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    02 Юни 2022 15:37ч.

    Евродегенератите дори не се усещат,че това е като обявление на война,този път религиозна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи