Унгария отказа среща на сенатори от САЩ, пристигнали в Будапеща, за да лобират за Швеция в НАТО

Унгария отказа среща на сенатори от САЩ, пристигнали в Будапеща, за да лобират за Швеция в НАТО

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Двупартийна делегация от американски сенатори е посетила Будапеща в неделя, за да поиска от правителството на Виктор Орбан незабавно да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Унгария е единствената от 31-те членки на НАТО, която не я е ратифицирала.

Гостуващите сенатори обявиха, че ще представят обща резолюция в Конгреса, осъждаща предполагаемото отстъпление от демокрацията в Унгария и призоваваща правителството на премиера Виктор Орбан да вдигне блокирането си върху трансатлантическата интеграция на Швеция.

В петък Петер Сиярто - министър на външните работи на Унгария, заяви, че приветства посещението на сенаторите, но че "не си струва да се опитвате да оказвате натиск върху нас, защото ние сме суверенна държава".

"Радваме се, че идват тук, защото сами виждат, че всичко, което четат за Унгария в либералните американски медии, е явна лъжа", каза Сиярто.

В неделя Джийн Шахийн - сенатор демократ от Ню Хемпшир, каза, че е "разочароващо", че нито един член на унгарското правителство не е приел поканите да се срещне с делегацията, но че има надежда и е оптимист, че присъединяването на Швеция ще бъде представено за ратификация на 26 февруари, когато унгарските депутати се съберат отново .

Сенатор Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, коментира, че отказът на правителството на Орбан да се срещне е "странен и обезпокоителен", но тежестта пада върху дългогодишния лидер да прокара гласуването.

"Ние сме достатъчно мъдри по отношение на политиката тук, за да знаем, че ако премиерът Орбан иска това да се случи, тогава парламентът може да продължи напред", каза той.

Унгарското правителство е изправено пред нарастващ натиск да предприеме действия, след като отложи хода повече от 18 месеца, тъй като приемането на нова страна във военния съюз изисква единодушно одобрение.

"С присъединяването си Унгария и вашият министър председател ще направят голяма услуга на свободолюбивите нации по света", каза сенатор Том Тилис, републиканец от Северна Каролина, по време на пресконференция в посолството на САЩ в Будапеща.

Резолюцията, за която най-напред съобщи рано в неделя "Асошиейтед прес", е написана от Тилис и Шахин, а заедно с тях в Будапеща пристигна Мърфи.

По-рано този месец американският сенатор Бен Кардин - демократ от Мериленд и председател на комисията по външни отношения на Сената, повдигна въпроса за налагане на санкции на Унгария за нейното поведение и нарече Орбан "най-малко надеждният член на НАТО".

Унгария, казва се в резолюцията, "не се е присъединила към всички други държави членки на НАТО в одобряването на присъединяването на Швеция към НАТО, като не е изпълнила ангажимента си да не бъде последна, одобрила такова присъединяване и застрашавайки трансатлантическата сигурност в ключов момент за мира и стабилност в Европа".

Орбан се опитва да налага версията, че подкрепя приемането на Швеция в НАТО, но депутатите в неговата партия не са убедени поради "явните лъжи' от шведски политици за състоянието на демокрацията в Унгария.

"Добра новина е, че нашият спор с Швеция е към своя край. Вървим към ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО в началото на пролетната сесия на парламента, каза Орбан в речта си за състоянието на нацията в Будапеща в събота.

Източници: dnevnik.bg, clubz.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Cicero

    19 Фев 2024 14:44ч.

    Тия нагли кравари отишли в чужда държава сякаш им е колония и "поканили" унгарското правителство да се срещнело с тях. Все едно обирджия да нахълта в дома ви и да ви отправи "покана" да се срещнете.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Фев 2024 14:54ч.

    На сенаторите да се напомни къде бяха щатите през 1956 г , когато Будапеща бе полу разрушена от боевете !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Фев 2024 15:03ч.

    Отвъд "Голямата вода", естествено, на безопасно място, че да не отнесат някой як бой, като другите преди това. Иначе веднага скачат на бой, ако противникът им е с военния капацитет на Гренада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Киро така би направил

    19 Фев 2024 16:44ч.

    И Асен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Йоцо Гледа

    19 Фев 2024 20:00ч.

    Забравил си тука като дойде Маккейн и още някакви вехти войводи, Орешарски беше премиер - и им се въртя на пета, сигурно с подноса им сервираше и уиски с лед

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делта

    19 Фев 2024 14:45ч.

    Тръмп им го каза : "Ако вие не можете да се защитавате /разбирай - да купувате от нСАЩ/ иначе няма да ви защитаваме / щом не купувате от САЩ/. Нищо, че нашите мисирски Тв ги изопачиха думите в друга насока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    19 Фев 2024 14:58ч.

    Държава с ДЪРЖАВНИЦИ, отстояващи интересите на Унгария!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    19 Фев 2024 15:12ч.

    За помощта за Украйна измъкна десетина блокирани милиарда. Да видим шведите или САЩнще ощави. Залагам че ще измъкне долари от САЩ. Имат повече. Между другото Унгария има грипени на въоръжение. Дори есента получи два самолета-цистерни от Ембайер(Бразилия, платени веднага след започването на войната в Украйна)за да може да ги презарежда във въздуха, освен това май иска да предоговори и разширен офсет със СААб. Може да стръска и двете страни. Пък и е директен съсед с Украйна. Докато други си свалят и долните гащи Орбан май се въоръжава тихо и кротко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tутракански

    19 Фев 2024 17:57ч.

    "" ...Орбан май се въоръжава тихо и кротко."" Gотви се за новата - Австроунгария - папата е зад него .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    19 Фев 2024 15:21ч.

    Др. Орбан посещава срещите на туркоезичните държави. Другарите китайци също пращат приятелски сигнали към др. Орбан. Др. Орбан посети конгрес на Републиканската партия в Тексас преди месеци и произнесе пламенна реч и сега не му пука, че няколко опотрюнисти от РП са се присъединили към демократите. Докато др. Тръмп го разкарват по съдилищата на НюЙорк др. Орбан ще компрометира външната политика на Байдън. Унгарците не са българи веднага да се тръшкат в несвяст пред всеки сенатор който им набива обръчите.Трудно е да се уточни цената на Унгария при това положение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГражданинНаРепубликата

    19 Фев 2024 15:32ч.

    Това ако беше в България, нашите политици щяха да олигавят мръвките на делегацията още на летището.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    19 Фев 2024 15:41ч.

    Марк Твен за американското лицемерие: "Ние сме англо-саксонци, а когато англо-саксонецът има нужда от нещо, той отива и си го взема."( т. е. ние сме крадци, разбойници и пирати, и се гордеем с това)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разликата

    19 Фев 2024 16:16ч.

    Ето това е ДЪРЖАВА. Отказват да приемат някакви американски навлеци, отишли да им дават акъл и заявяват, че са суверенна държава. БРАВО. Представяте ли си нашите подлоги да направят така а? Същите, дето си плащат огромни суми, само да им издействат да отидат при господарите и да им целунат ботушите. Леле, каква разлика между държавниците в Унгария и политическите боклуци у нас. Каква разлика !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пико

    19 Фев 2024 16:17ч.

    Добре че сенаторите не идваха в България.При предишното идване закриха Южен поток,сега щяха да закрият България./Не че ний заслужаваме друго/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    19 Фев 2024 16:26ч.

    Можело и по друг начин. Не като нашите кучи синове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опак човек

    19 Фев 2024 16:35ч.

    Браво на гордите унгарци. Имат право на държава, която да расте и да се развива. Благодарение на своето достойнство. Не понасят американец да им играе над бащино огнище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Фев 2024 16:42ч.

    браво на орбан господ здраве да му дава и нерви

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    19 Фев 2024 17:46ч.

    Ако дойдат тук правителствените гъзоблизци от сглобката ще се надпреварват кой ще е най-добър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През последните седмици се проведоха интензивни преговори между шведското и унгарското правителство и се подготвя голям договор между военно-промишлени компании",

    19 Фев 2024 19:02ч.

    Членството си е членство, но сиренето е с пари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    19 Фев 2024 19:51ч.

    ЕТО, ТОВА Е ДЪРЖАВА !!!! Само да напомня, че и тук преди десетина години дойдоха трима американски сенатори. Заповядаха на живoтното бойкоборисов да скъса подписан договор с Росатом и да спре строежът на АЕЦ Белене.... и тая гнъс изкозирува и се подчини !!! Резултатите ги знаем - платихме над милиард обезщетение на руснаците, а сега внасяме ток... и мишокът с глава като картоф е на свобода и дори на власт, вместо да гние с доживотна присъда !!! Боже господи, защо си нямаме Орбан ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи