Унгария няма да одобри военна помощ за Украйна, докато Киев не извади банка ОТР от черния си списък

Унгария няма да одобри военна помощ за Украйна, докато Киев не извади банка ОТР от черния си списък

Унгария няма да се съгласи на допълнителна военна помощ на ЕС за Украйна от Европейския фонд за мир, докато унгарската банка OTP не бъде извадена от украинския списък на „международните спонсори на войната“. Това съобщи министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, който участва в среща с колегите си от страните от ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че сега страните от ЕС искат да увеличат плащанията от Европейския фонд за мир с още 500 милиона евро, за да помогнат на украинската армия. „Настояваме украинците да премахнат OTP от списъка на „международните спонсори на войната“. Докато това не се случи, ние няма да се съгласим да предоставим тези 500 млн. евро на страните от ЕС като компенсация за техните разходи за доставка на оръжия за Украйна", каза външният министър на среща с унгарски журналисти в почивката на заседанието. Изавлението му беше излъчена във Фейсбук.

На 4 май украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията посочи унгарската банкова група OTP като „международен спонсор на войната“, тъй като продължава да работи в Русия. По-рано Сиярто нарече решението "скандално и неприемливо". Сега той подчерта, че най-голямата унгарска банка OTP „не е нарушила никакви национални или международни закони“ и включването ѝ в украинския черен списък е абсолютно незаконно.

Сиярто също припомни, че унгарското правителство принципно се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна и възнамерява да продължи да се придържа към тази позиция. „Доставките на оръжие носят със себе си опасност от ескалация на войната и колкото по-дълго продължава тази война, толкова повече хора ще загинат“, каза той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Унгария ще одобри помощта,

    22 Май 2023 18:07ч.

    защото иначе няма види милиардите по ПВУ. Всичко е елементарен пазарлък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Критичен

    22 Май 2023 21:04ч.

    Не са елементарни унгарците, елементарните сме ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bravo

    23 Май 2023 12:43ч.

    Отдавна съжалявам, че не съм се родил унгарец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бибитко

    23 Май 2023 13:56ч.

    Газпром владее през холандско свое представителство унгарската ОТП.... тя владее българската ДСК, та кой е собственик на българската ДСК?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи