Унгария няма да арестува Путин, ако влезе на територията й

Унгария няма да арестува Путин, ако влезе на територията й

Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгария не би могла да арестува руския президент Владимир Путин по заповед, издадена от Международния наказателен съд (МНС), тъй като не е обнародвала Римския статут от 1998 г. за създаване на съда. Това заяви пред журналисти ръководителят на кабинета на унгарския министър-председател Гергей Гуяш.

Унгария някога е подписала и ратифицирала Римския статут, по силата на който е създаден и започва да функционира МНС, но документът не е официално публикуван в страната.

"Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме руския президент, защото статутът на МНС не е обнародван в Унгария", обясни Гуяш. Той припомни, че срещу този документ се е противопоставил по-специално бившият унгарски президент Янош Адер, който е смятал, че той противоречи на конституцията на страната.

Гуяш, който е с ранг на министър от кабинета, заяви също така, че унгарското правителство "не е формирало позиция" относно решението на МНС срещу Путин. Той заяви, че заповедта за арест е издадена от МНС и "няма какво да се добави към нея".

"Подобни решения не са добри, защото водят до по-нататъшна ескалация, а не до мир. Това е моето лично субективно мнение", добави ръководителят на службата.

На 17 март съдът издаде заповед за арест на президента Путин въз основа на обвинения, че е отговорен за депортирането на деца от Украйна в Русия. Според съда в Хага има достатъчно основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност, отбелязва Ройтерс.

Русия отговори остро на това, като припомни, че не е признала тази институция, а като нея са още САЩ и Китай. Бившият президент Дмитрий Медведев пък дори заплаши със свръхзвукова ракета прокурора и съдиите, издали заповедта на МНС в Хага.

Карим Хан пък заяви, че заповедта за арест на Путин е доживотна и няма да се поколебаят да съберат доказателства за местопрестъплението, както нарече Украйна той, като призова за парична и техническа помощ при разследването.

"Ако са събрани и издирени надеждни доказателства и няма оправдаващи обстоятелства, които смекчават или намаляват наказателната отговорност, няма да се поколебаем да действаме", обеща Хан в интервю по Би Би Си. Лондон вече обяви допълнително финансиране в размер на почти 400 000 лири, като се очаква това да направят и други държави.

Източници: ТАСС, banker.bg, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • >>>

    23 Март 2023 17:21ч.

    Никой няма да арестува Путин... Няма толкова луди, дори в САЩ. Причината е проста. Ако руския президент бъде задържан някъде от някого, то това ще се счита като акт на обявяване на война. При това, по силата на международното право. Директно. А война с ядрена сила и то руската... Кой би дръзнал?!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доктор

    23 Март 2023 17:30ч.

    "Ако руския президент бъде задържан някъде от някого, то това ще се счита като акт на обявяване на война." -- днес руснаците заявиха точно това, по повод изказването на някакъв германски марионетен министър. не мисля, че по отношение на която и да е друга (васална на чичо сам) страна ще имат различен подход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На мястото на Путин не бих разчитал

    23 Март 2023 17:36ч.

    на приказките на унгарския чиновник. Унгарската полиция може и да няма правно основание да задържи Путин, защото Статутът не е обнародван в Унгария, но унгарският съд може да го предаде на Германия или Полша, които ще намерят правно основание за задържането.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Март 2023 18:58ч.

    Нали някой трябва да извърши ареста, бе глупчо??? Кой може да го извърши? Ако е филанкишията, нали това е повод за война??? Мислите ли изобщо като пишете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доктор

    23 Март 2023 17:40ч.

    "На мястото на Путин не бих разчитал на приказките на унгарския чиновник." -- е, той разчита единствено на армията и на флота на русия, по съвета на император александър III.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно ми е над кои точно държави

    23 Март 2023 17:45ч.

    ще прелети самолетът на военнопрестъпника Путин, за да стигне до Унгария - над Украйна, над Полша или над Румъния. Като знам какъв е пъзльо, едва ли ще посмее да лети над чужда територия без официално разрешение на съответните власти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Интересно ми е над кои точно държави

    23 Март 2023 17:58ч.

    що не си спестиш мъките и не се хвърлиш от някъде високо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    23 Март 2023 18:17ч.

    Преди десетина години един уважаван в Полша пророк беше предсказал на поляците: "Започвайте да си търсите имоти на Балканите, защото ще дойде време, когато в Полша няма да може да се диша." Това време, по всичко личи, наближава, а за Вова едва ли ще има проблем да прелети над пустошта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    23 Март 2023 18:19ч.

    С подходящ ескорт може да си лети, колкото си иска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ги плаши пенсиите,

    23 Март 2023 21:08ч.

    Да не вземе някой да си глътне ченето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мир

    24 Март 2023 1:14ч.

    Ти няма да има и какво да глътнеш, глупако

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цинизъм от най-висша форма

    23 Март 2023 17:57ч.

    За подпалвача на войни Обама (разсипа окончателно целия Близък изток)- Нобелова награда за мир, за Путин заповед за арест, защото е евакуриал деца. тотално са откачили тези.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украинци пищят от германските власти

    23 Март 2023 18:06ч.

    Ето как се разпореждат с чужди деца в същата тая Германия - https://blitz.bg/svyat/evrotsennosti-razplakani-ukrainski-bezhanki-razkazvat-kak-v-es-im-otnemat-detsata_news943406.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минчо

    23 Март 2023 18:15ч.

    "Подобни решения не са добри, защото водят до по-нататъшна ескалация, а не до мир. Това е моето лично субективно мнение" И моето субективно мнение е същото...Ама колко пътя самите Бай Дънчовци казаха : Не щеме мир, искаме смърт за славяните в Украина и Русия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ареста

    23 Март 2023 18:23ч.

    Тази заповед за арест обявява на практика новата студена война. Пълно разделение на Русия от запада. Между другото, в неделя имах малко повече време и прочетох реакцията на хората в изданията по цял свят по сайтовете, африканските издания и южноамериканските реакции са тотално негативни против запада. За съжаление, в скоро време очаквам студената война да премине а гореща, а България е много близко до бъдещата война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чешат си езиците, щото друго няма!

    23 Март 2023 18:35ч.

    Лошото на педе раси я та е точно това, че тя засяга първо мозъчните клетки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осанна

    23 Март 2023 18:54ч.

    Самият факт, че стотици от визираните деца са върнати, след категорично изясняване на ситуацията около тях, говори по-скоро, че президентът Путин - ако и доколкото въобще има някакво лично участие в съдбата на тези пострадали деца, трябва да бъде награден, а не преследван! Какво да се прави?! Такава е отколе човешката история: Границата между Осанна и Разпни го, респективно в обратния ред, та много е тънка тази граница. И за съжаление, преминаването на тази граници почти винаги зависи от лица, които гонят лични интереси или се подчиняват на интерес на незаобиколим фактор от по-висок порядък! Гнусотия без край!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Март 2023 18:57ч.

    "Ако са събрани и издирени надеждни доказателства и няма оправдаващи обстоятелства, които смекчават или намаляват наказателната отговорност, няма да се поколебаем да действаме" Е, развитието е ясно. След края на войната ще се намерят такива обстоятелства и ще се почне "е, видите ли, то сегааа..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Март 2023 20:39ч.

    Това каква глупава димка е със съда в Хага, сякаш Путин се е засилил да ходи по света и си няма друга работа... Опитват се да му играят по нервите с психо атаки, като бивш юрист, а и защото по някаква необяснима причина се е отдал на дълбок лигализъм и игра с международното право покрай войната, всичко да му е оформено в папка! youtube.com/watch?v=rRSIPvuYwOY Путин се опитва да го играе стоики мужик...пред световният строй!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    23 Март 2023 20:49ч.

    Актът на "арест" на Путин като държавен глава и главнокомандващ на Руската федерация ще бъде, акт на посегателство в най-големият степен върху държавния символ, суверинитет и държавност на Русия. Дори за всеки средностатистически евродебил е ясно какво означава това и какви последици време такъв "арест" след себе си. Това не просто не е сериозно, това е пълна дебилност и в сферата на върховната тъпота. Да не говорим, че от г.т. на международното право е пълна профанщина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да стегне до арест

    23 Март 2023 21:06ч.

    Ще го ликвидират самите мужици. И така трябва. А др. Орбан ще трябва да бяга след края на войната в Масква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а нагайка по дебелата ти кратуна?

    23 Март 2023 21:15ч.

    Не е нужно да си показваш фашисткия непукизъм, защото всъщност си един бъзливец. И не ни заклинай като врачка, ами хващай пътя за фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    23 Март 2023 21:38ч.

    Много тъпи тролове. Не могат да съставят две изречения, без логически взаимно да не се изключват. След като "мужиците"ликвидирали др.Путин, др.Орбан щял да бяга след края на войната в Масква. Ха ха ха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    23 Март 2023 21:40ч.

    И този, последния, всичко друго може да хване, но не и пътя към източния фронт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    23 Март 2023 22:59ч.

    Браво на Орбан, както обикновенно, най трезвомислещ от всички евродебили. То по логиката МНС, трябва да се арестуват повечето американски президенти. Като почнем от случаите по хвърлянето на двете атомни бомби над Хирошима и Нагазаки и продължим към бомбите с напалм над Виетнам, та продължим с бомбардировките над Югославия и т.н. Нима МНС е сляпа за тези и много други престъпления. Отново двойни стандарти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросче

    24 Март 2023 5:51ч.

    САЩ политици и военни подлежат ли на санкции за геноцид и военни престъпления в Хага? Или те са "богоизбрани"? Един с мустачки също се самовъзприемаше за "богоизбран" и "ненаказуем" със странен блясък в очите - бе финансиран и издигнат от дядовците на сегашните глобалисти, докато един достоен САЩ генерал не огласи опитите за "превземане на властта" отвътре по "онова" добро, старо време. И пак ще цитирам Недков: " А сигурни ли сме Кой победи ВСВ?" Да инфилтрираш в най-ценните си разузнавателни и научнотехнически служби военнопрестъпници, дава резултати. Защото СССР не допусна пленените в структурите на властта и в научните си програми, да, ползваха ги, но не ги допуснаха. (прави впечатление, че в последните 20 г. се героизират военнопрестъпниците от ВСВ, или са представени като жертви)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи