Унгария на Орбан води борба на четири фронта

Унгария на Орбан води борба на четири фронта

Унгарският премиер Виктор Орбан, който в неделя ще се кандидатира за четвърти последователен мандат, неуморно променя страната си, пренебрегвайки критиките на Запада, който го упреква в авторитарен уклон. Дотолкова, че през 2020 г. влиятелната американска НПО „Фрийдъм хаус“ извади тази централноевропейска страна от списъка на демократичните държави и я нареди в този на „хибридните режими“ - първа в Европейския съюз (ЕС), посочва Агенция "Франс прес".

 

Завой към „хомофобия“ 

„Страната на приказки за всички“, цялостна колекция, която превърна Чаровния принц в гей, стана лозунг на противниците на Виктор Орбан.

От лятото на 2021 г., обсъждането на хомосексуалността пред малолетни се наказва с глоба. Този закон, който всъщност почти не се прилага, е кулминация на поредица от мерки, предприети през годините и преценявани от НПО като „хомофобски“.

58-годишният министър-председател иска да остави свой отпечатък, предпочитайки „нелиберален“ разказ в обществен и културен план, въз основа на „защитата на християнска Европа“. „Традиционните ценности“ на семейството и брака бяха вписани в конституцията при завръщането му на власт през 2010 г.

Воден от същото желание за „защита на унгарската идентичност“, Орбан атакува мигрантите и подкрепящите ги НПО, като ограничи правото на убежище и издигна бариери по границите. Това стана повод за няколко осъдителни решения срещу Унгария от Съда на Европейския съюз.

Близост с Путин

Това желание за приключване с комунизма не пречи на унгарския лидер да „изтъче“ привилегировани отношения с Владимир Путин в рамките на политика на откритост към Изтока.

Виктор Орбан, който през 2014 г. беше хвалил „руския модел“, обича да изтъква доброто си разбирателство с руския президент, с когото се среща почти всяка година.

Прехвърляне на централата на московска банка в Будапеща, подписване на мегадоговори, енергийни с "Росатом" и газови с "Газпром", използване на ковид ваксина „Спутник“… белезите на сближаване се умножиха.

След началото на нашествието в Украйна, Унгария приема бежанци, но отказва да изпрати военна помощ и забрани прехвърлянето на смъртоносни оръжия през своя територия.

Той следва трети път, който не е нито този на Вашингтон, нито е проруски като сръбския, и противоположен на този на Полша, Румъния и Словакия, останалите гранични държави от ЕС и НАТО.

Орбан се обърна и към Пекин. Обвързвайки се с Доналд Тръмп и бразилеца Жаир Болсонаро, той одобрява „силните мъже“.

Челен сблъсък с Европа

След години на напрежение, 2021 г. отбеляза развода на Виктор Орбан с консервативните му европейски партньори. Неговата партия ФИДЕС затръшна вратата на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и започна преговори, за да се сближи с крайната десница.

Втвърдиха се отношенията и с Европейската комисия: тя въведе безпрецедентен механизъм, който позволява лишаване от еврофондове на държава, където се наблюдават нарушения на върховенството на закона.

Утвърден през февруари от Съда на ЕС, този механизъм още не е активиран. Но междувременно, Унгария още не е получила 7,2-та милиарда евро по плана за възстановяване след ковид.

Брюксел говори за проблеми с обществените поръчки, за конфликт на интереси и за корупция.

Будапеща отговаря, че това е „политическо решение“, оспорвайки „злоупотребите с власт“ на „бюрократичния елит“ срещу „унгарския народ“.

Шпиониране на населението

Когато през 2021 г. избухна скандалът „Пегас“, Унгария бе единствената държава от ЕС, посочена като потребител на израелския шпионски софтуер.

Подобно на Мароко и Мексико, правителството се е възползвало от тази технология, за да следи 300 телефонни номера, според международен медиен консорциум. Властите, без да потвърждават това, твърдят, че не са нарушили правилата.

Кое е общото между обектите на следене, независимо дали са журналисти, адвокати, на изборна длъжност или бизнесмени: те са против правителството.

През 2016 г. Унгария беше осъдена от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за прецизна промяна на закона, така че да легализира тези практики.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • нормален

    02 Апр 2022 10:50ч.

    Каквото и да пишете и плюете, Орбан ясно заяви на всички, че за него Унгария и унгарците са над всичко. И го доказва всеки ден. Де да имахме и ние един Орбан, а не тази джендърска детска градина, която е на път да затрие България окончателно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жизел Каракютукова

    02 Апр 2022 21:15ч.

    Това е трети коментар на БТА срещу Орбан в последните дни! Тая агенция се издържа с парите на българските данъкоплатци, с които очевидно се злоупотребява за елементарна пропаганда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    02 Апр 2022 10:53ч.

    Де да имахме, ама нямаме и никога няма да имаме! Ние освен гъзолизци нямаме. Но всеки народ си заслужава управниците - народна поговорка! Ние си ги избираме, е с помощта на Козяк напоследък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Апр 2022 11:28ч.

    Айде да не се правим на жертви. Ние сме ги били избирали. Нищо подобно, те не са дошли от космоса, ние сме ги създали - българските майки и бащи, българското общество. Ако има общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • TVcom

    02 Апр 2022 15:18ч.

    Много сте прав с няколо думи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То хубаво как орбан води титанична борба с гейовете

    02 Апр 2022 11:04ч.

    Ама имаше един евродепутат от неговата, на Орбан, партия, дето избяга от някакво гейпарти гол, само с една раница на гърба по водосточната тръба. Пък белгийската полиция го спипа долу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голямото и малкото

    02 Апр 2022 12:31ч.

    Води борба с политиката на пропагандиране на хомосексуалността и използването и като инструмент за постигане на промени в обществото. Държавата залага на традиционните ценности - католически, семейни, традиционен морал, - а в личния си живот всеки е свободен да прави каквото си иска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    02 Апр 2022 12:55ч.

    Браво на Орбан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕЙ 300 НОМЕРА ПОДСЛУШВАЛИ

    02 Апр 2022 12:56ч.

    ша откача

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    02 Апр 2022 17:41ч.

    Орбанизмът е путинизъм и обратно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забрави за

    02 Апр 2022 23:21ч.

    Александър Лукашенко....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ищван,Орбан

    02 Апр 2022 17:50ч.

    Орбан мачка,а еврогеювите квичат!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    02 Апр 2022 22:16ч.

    Скоро ще си "спомни" 1956 година......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любимият фашист

    03 Апр 2022 8:42ч.

    На редакцията. По русофилска линия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кра

    03 Апр 2022 14:06ч.

    Унгария е единствената страна от ЕС, която не позволи да бъде унищожена от еврогейовете, соросоидните НПО и англосаксонските уроди. Това се дължи на управлението на Орбан. Пожелавам му успех в изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    03 Апр 2022 14:56ч.

    Според мен Орбан няма никакъв шанс. Погледнете как американците са хванали за гушата всички страни в европа и само Унгария им се изплъзва. Не виждам как ще им се размине на унгарците на тези избори. С падането на Унгария европа попада под пълен американски контрол. Пълен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    04 Апр 2022 1:33ч.

    Мисля, че действителността показа други резултати... Че ТОЗИ избор няма да им се размине на унгарците е, ясно, но е ясно, че и те имат топки. Още една страна в путинския лагер. Защото знаят, кой ще е следващият. В скоро време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами, да!

    03 Апр 2022 17:48ч.

    Крайно време е Орбан да падне! В противен случай ще направи много бели, не само в Унгария!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Здрав унгарски шут по джендъризма-глобализма !

    03 Апр 2022 21:47ч.

    Екзитполът в Будапеща дава СМАЗВАЩА ПОБЕДА НА ОРБАН и неговата партия ФИДЕС , която взема 122 места в парламента срещу 77 на обединената опозиция https://dailynewshungary.com/hungary-election-live-here-are-the-latest-news/ Оглушителен унгарски шамар за глобализма, либерастията, джендърщината , соросоидщината... Браво маджари !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пакш

    03 Апр 2022 22:17ч.

    Дано да е така! Стискам палци за този велик политик, който не се поддаде на англосаксонското ултразомбиране!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    03 Апр 2022 22:28ч.

    Направо викайте Кадиров да ви освободи от европейското робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    04 Апр 2022 1:34ч.

    Едно си баба знае, едно си баба бае. Пожелателното мислене, драги, до нищо добро не води. Включително и в личен план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    04 Апр 2022 1:35ч.

    Да кълнеш също не дава полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи