Унгария иска точен отчет за какво са похарчени 50-70 млрд. евро, отпуснати на Украйна, иначе няма да обсъжда ново финансиране

Унгария иска точен отчет за какво са похарчени 50-70 млрд. евро, отпуснати на Украйна, иначе няма да обсъжда ново финансиране

Унгарското правителство иска от ръководството на Европейския съюз и украинските власти подробен доклад за какво точно са похарчени 50-70 милиарда евро, отпуснати по-рано на Украйна. Както заяви унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто, докато Будапеща не получи такава информация, той няма да обсъжда въпроси за допълнително финансиране на военна помощ за Украйна в ЕС, съобщава ТАСС.

Отивайки на среща с колеги от страните от ЕС в Толедо, външният министър каза още, че Унгария отказва да говори за отпускане на нови средства за Украйна, тъй като последната все още не е изключила най-голямата унгарска банка OTP от списъка си на „международни спонсори на войната".

Сиярто отбеляза, че ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел искал да обсъди в Толедо сам или евентуално заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба „приноса на Унгария за предоставянето на десетки милиарди евро на Украйна“. Унгария обаче няма намерение да променя позицията си.

"Разбира се, няма да се поддам на натиск. Докато не получим подробна и ясна сметка за какво са похарчени около 50-70 милиарда евро, похарчени за Украйна, и докато банката OTP не бъде извадена от списъка на така наречените международни спонсори на войната, не може да става дума за вземане на решение относно допълнителни средства за финансиране на въоръжения или нещо, свързано с Украйна", каза унгарският външен министър във видеообръщение на страницата си във Фейсбук.

Той изрази съжаление, че на срещата в Толедо се очаква други министри да говорят за нови оръжейни доставки за Украйна, а не за мирни преговори. „Гласът на мира трябва да бъде усилен, защото е ясно, че с всеки изминал ден и с всяка доставка на оръжия заплахата от ескалация става все по-сериозна“, предупреди Сиярто. „Всеки ден от войната и всяко оръжие, доставено на Украйна, убиват все повече хора и това е, което искаме да предотвратим“, добави шефът на унгарското външно министерство.

Коментари

  • Единствено май унгарците са достойни люде!

    31 Авг 2023 18:18ч.

    А нашата управленска паплач кога ще заяви нещо подобно? Правилно! Никога! Пфу, предатели евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютно съгласен! 70 милиарда са много много пари - подарени НО за какво? И къде са тези 70 милиарда ЕВРА?

    31 Авг 2023 18:48ч.

    А където иа безотчетни милиарди бързо се появяват милиардери по веригата за сметка на плащащите данъци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е сигурно

    01 Sep 2023 0:07ч.

    Че са само 70 млрд. Вероятно са повече, а нашата вноска е 0.5%, или около милиард лева. Доколкото познавам нашите слагачи, ще дадат и повече...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    31 Авг 2023 18:37ч.

    У-у-у мунчо, триморец, подлога на Путин. Какъв си ти, че да се интересуваш за какво са похарчени нашите парите изпратени на богоподбните в Украйна. Долу МОЧА да живей гей парада! У-у-у заминавай за Сибир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Унгарците

    31 Авг 2023 18:45ч.

    постоянно показват на нашите и други плазмодии "как се прави". Орбан, Сиярто и сие печелят уважение като просто работят за националния си интерес, докато нашите печелят презрение, подлагайки г*з за чужд - включително и от тези, под които са подложили г*за.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    31 Авг 2023 18:54ч.

    Браво на унгарците! Горд и независим народ, който не се страхува... За разлика от нас, подлогите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dbxb

    31 Авг 2023 18:55ч.

    Булгаристан фарма кога....може, когато големият наш генерал Радев се надигне от удобното кресло....чакахме да има наказани 30 години, а то какво стана....Страна посмешище, с изключение на няколко индивида...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интелигентният

    31 Авг 2023 19:00ч.

    Все едни такива умни и горди хора имаме и ние, като Радев и Янев и Корнелия и кой ли знае кои други....възпитават децата си на височаеши ценности, опера и изкуство....ние обикновените хорица не можем да се мерим с Радев от креслото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    31 Авг 2023 19:48ч.

    Ентелегентния, за Радев са гласували 2 милиона и половина, теб да храниш гълъбите пред входа трудно ще те изберат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надя Джимрева Джимрева

    01 Sep 2023 1:56ч.

    Сега не управлява Радев. Нито Курнела. Ти защо не си доволен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    31 Авг 2023 19:03ч.

    Когато имаш топки, е така... когато обаче си изтъкан от комплекси академик или военен експерт единствените топки, които виждаш в наведено състояние, са тези на големия брат зад теб...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изкоренете западния фашизъм!

    31 Авг 2023 19:28ч.

    Колониалният Запад продължава да жертва милиони хора във войните, които подпалва, за печалба. Днес който води войни за обикновена печалба, той е сатанински слуга, а не очовечен човек с достойнство и добродетели. Ако се наложи да воюва, достойният човек го прави за честта си, както и за традиционните ценности, които отстоява - род, семейство, култура, Бог. Парите са средство, не цел! - с това трябва да започва всеки опит да се завързва какъвто и да е мохабет с душевноболната западна цивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Болна, болна, ама

    31 Авг 2023 19:53ч.

    Всички деца, съпруги, любовници, пари и палати на руския елит са там. Даже на др. Соловьов му откриха 3 имота в Италия, а в Русия - нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отговорност се отнася към теб лично, не към някакви имагинерни други

    31 Авг 2023 20:48ч.

    Има ли нужда да ти обяснявам колко си ограничен? Ще вденеш ли сам защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтопаветния софияндурник никога не може да разбере колко е излишен за света

    31 Авг 2023 22:33ч.

    Жълтопаветен софияндурник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малкия Путин и той

    31 Авг 2023 19:49ч.

    Дуе мускули. Даже една Румъния вече е по богата от Унгария, а той европейските проблеми тръгнал да решава вместо да си оправя кочината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големият глупендер

    01 Sep 2023 16:27ч.

    тръгнал да коментира анонимно и на малките акъл да дава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дайте ми още САЩ

    31 Авг 2023 19:52ч.

    Не ги мислете унгарците, другари. Начело с Акаденко, зад него Тагаренко и Мара-Гаргамел, бъдещето ни е светло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    31 Авг 2023 19:59ч.

    Много уместен въпрос. Единствена държава-членка ЕС Унгария задава този въпрос. Всички други се въртят в омагьосан кръг. Няма да коментирам Тагарев/ Татаренко, който постоянно отправя призиви за военните доставки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свикване на международна конференция в Унгария

    31 Авг 2023 20:36ч.

    посветена на темата за отчетността на европейските фондове, субсидии, санкции и помощи. Поканени да бъдат президенти и премиери, бивши и настоящи министри, свободни медии, блогъри, контролни и правораздавателни национални органи, обществени изследователи и лидери на обществено мнение. В заключителната част на конференцията да се излезе с обща декларация, която препоръчва на европейския парламент и европейската прокуратура да направят оценка на дейността на европейската комисия в мандата й под ръководството на г-жа Урсула фон дер Лайен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ 50-70 милиарда евро”

    31 Авг 2023 20:53ч.

    За какъв отчет бълнуват унгарците? Дори не се знае дали са 50 или 70 милиарда евро, а може да са много повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз предлагам

    31 Авг 2023 20:59ч.

    украинците да осигурят на Русия едно тясно коридорче на своя територия от молдовската до унгарската граница и да поканят руските военни в Приднестровието, щом толкова ги влече да воюват с НАТО, да влязат на унгарска територия. Съветът на НАТО, от своя страна, да приеме една хубава декларация, в която да призове Унгария и Русия към мир, а наш Румен да направи едно твърдо изказване за опасностите от решението на Унгария “да води тази война”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Аз предлагам..

    31 Авг 2023 23:35ч.

    ..да го духаш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • одитор

    31 Авг 2023 21:00ч.

    Защо никой не коментира странното обстоятелство, че се заявяват две толкова отдалечени числа. Дами и господа, разликата от 50 до 70 млрд. е точно 20 000 000 000! Дотам ли докарахме европейските дела, че да закръгляваме с 20 000 000 000?? Започвате ли да получавате просветление? Особено на фона на скоро придобитото имение в Египет, което дори не са се опитали да прикрият старателно! Да не говорим, че тези пари са дефинирани като "похарчени за Украйна"! Похарчени пари е понятие от счетоводство - тир "Зел Кольо, дал Кольо"! Дали си давате сметка, че тук има ясни индикации, че всички европейци са стъпили в едно много коварно блато. Може да кажем и подвижни пясъци - няма да е особено голяма разликата в двата терена. В моите представи - парите, които са "похарчени за Украйна", би трябвало да могат да се обяват с 2 позици зад десетичната запетая. Пък те ми дават приближение от 20 000 000 000! Оттам нататък би следвало да е относително просто. "Похарченото" е: 1. предадено в натурално-веществена форма срещу някакви документи, а преди това е било придобито по някакъв начин. Всичко това трябва да се докаже чрез документи, но и съпроводено с подробни анализи, доказателства за цени и пазарни условия; 2. преведено по банков път в парична форма, което би следвало да се докаже много лесно, а използването му целево следва да се докаже заедно с укр. власти. Унгарците поне поставят въпрос! Начинът на поставяне на въпроса подсказва, че в Европа са го "ударили през просото"! За нашите въобще не отваряме приказка. Те няма да попитат дори. В присъствието на "началниците", нашите лапнишарани не смеят да дишат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Европа са го "ударили през просото", защото знаят, че съюза се разпада. Ден година храни.

    31 Авг 2023 22:41ч.

    След сгромолясването хептен няма да има отчетност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-после

    31 Авг 2023 21:04ч.

    браво! но няма да го получат отчета за парите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    31 Авг 2023 22:03ч.

    Жалко е, че и у нас няма такива министри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    01 Sep 2023 0:36ч.

    1. Маджарите сериозно цуцат ЕС. 2. За разлика от нас в Украината маджарското малцинство(у нас се изчерпва със спонсорираният Плачков-при унгарците Сталин е отхапал бая парче) си има сериозни проблеми(ако не ви е направило впечатление-и Румъния по-скоро мълчи, отколкото да се бута в първите редици-при тях стои същият въпрос). 3.Имак маджарите (и сурбите) по традиция балансират ма два стола(колко успешно-Историята показа. Тия маистина могат да се похвалят че навсякъде граничат със себе си, ние само плачем за Биляна на Охридското езеро-което отдавна е албанско)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Справедлив "НИК"

    01 Sep 2023 11:49ч.

    сте си избрали"" Мен""!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласове

    01 Sep 2023 2:06ч.

    Къде скрихте сутрешната статия със снимката на тагарчук и Жозеф? Тагарчук нали пак нещо налиташе на война! И Сиярто им "***" майката! Къде си бе Тагарчук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Sep 2023 14:00ч.

    цяла година пиша за финансов одит две имения излязоха на зеленски спрете да раздавате нашите пари на украина преговори и мир цялата ек е за съд

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи