Унгария и Ватикана изразиха готовност да посредничат за постигането на мир в Украйна: За съжаление, преобладава реториката на войната

Унгария и Ватикана изразиха готовност да посредничат за постигането на мир в Украйна: За съжаление, преобладава реториката на войната

Петер Сиярто

Унгария и Ватикана продължават да се застъпват за мирно уреждане на конфликта в Украйна и са готови да предложат своите посреднически услуги за това, въпреки че в момента тази позиция не се подкрепя от редица водещи държави. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, който се срещна днес във Ватикана със секретаря по връзките с държавите архиепископ Пол Ричард Галахър, съобщава ТАСС.

„За съжаление, виждаме, че реториката на войната преобладава в международната политика и в много случаи онези, които се застъпват за мир, са критикувани и осъждани, опитват се да им лепнат етикети. Но това не трябва да ни спира“, каза Сиярто във видеообръщение на страницата си във Фейсбук.

"Ние сме насочени към изграждане на мир. Предлагаме нашата помощ и ако има нужда от нея, независимо дали става дума за посреднически усилия или организиране на мирни преговори у нас, тогава винаги можете да разчитате на нас", увери унгарският външен министър.

Той добави, че е обсъдил с архиепископ Галахър защитата на семейните ценности, която в Унгария се разглежда като „важен стратегически въпрос за нацията“. Според него позициите на Будапеща и Ватикана по този въпрос съвпадат.

Освен това двамата са обсъдили необходимостта от подкрепа за преследвани християнски общности, включително тези в африканските страни. „Уверих архиепископа, че християнските общности във всички краища на света могат да разчитат на нас, унгарците“, каза Петер Сиярто.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • Войната е между САЩ и Русия. Бившата УССР е бившо петно на картата

    25 Яну 2023 19:06ч.

    Няма как да посредничите. Схватката ще е до изчезване от историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи