Украйна заяви, че Западът е одобрил атаки в Крим

Украйна заяви, че Западът е одобрил атаки в Крим

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна заяви, че западните ѝ съюзници са одобрили извършването на атаки срещу руски обекти на Кримския полуостров. "Предсказанията за Апокалипсиса са все по-близо", реагираха от Москва. Междувременно Германия арестува мъж за доставка на части за дронове за Русия.

"Днес има абсолютен консенсус, че можем да унищожаваме всичко руско в окупираните територии, като например в Крим", каза снощи по украинската телевизия Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Миналата година западните партньори все още бяха против украинските атаки срещу Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г., изтъкна Подоляк.

Президентският съветник обърна внимание и на изявление на германската външна министърка Аналена Бербок.

"Русия непрестанно бомбардира граждански цели в Украйна, зърнени складове, болници, църкви. И Украйна се защитава в рамките на международното право", каза Бербок.

"Не ние започнахме тази война", каза Подоляк, като уточни, че украинските атаки са продиктувани от съображения за отбрана.

Дроновете, използвани при атаки в Русия са с "неизяснен произход", каза още президентския съветник, като прогнозира, че ще има увеличение на броя на атаките с дронове, тъй като руското ръководство губи контрол както върху въздушното пространство, така и върху властовите структури в Русия.


Бившият руски президент Дмитрий Медведев реагира на изявлението на Подоляк, като каза, че думите на украинския представител са доказателство за "съучастието на Запада във войната срещу Русия".

Съгласието на Запада за украински удари по Крим е casus belli (на латински: повод за война) и дава на Москва възможност да действа "против всички и всеки" в НАТО, изтъкна Медведев.

"Печално. Предсказанията за Апокалипсиса са все по-близко", каза още бившият руски президент.

Напоследък десетки украински дронове атакуват територии на Русия и Крим.  Днес поредна експлозия разтърси полуострова. Тя е станала край Оленивка, в западната част на Крим, точно където преди близо седмица беше ударен брегови противокорабен ракетен комплекс, способен да носи ракети "Оникс".

За взрива съобщават местни жители, цитирани от "Телеграм" канала "Кримский ветер". Появиха се и видеокадри от експлозията и издигащия се нагоре пушек.

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че украински дрон е бил унищожен от самолет над Черно море. Няма обаче друга информация, нито видео потвърждение. Не е ясно и дали ударът в Оленивка е свързан с това съобщение.

Десетки дронове бяха изпратени към Крим и територията на Русия през миналата седмица и част от тях са все още прототипи. 16-те дрона, които са използвани за операцията в понеделник (28 август) в Крим, за които СБУ съобщи, са нова украинска разработка - "Морок" ("Тъмен дух"), пише The Economist.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира преди дни, че има съществен ръст в производството на ракети, включително и противокорабните "Нептун" и противотанковите системи "Корсар" и "Стугна", дронове и 155-мм артилерийски снаряди, които са стандарт в НАТО. Украинските военни разработчици правят модификация и на ракетите С-200, които са използвани за удари по територията на Русия.

Според източници на The Economist само за производството на дронове е отделена огромната за Киев в този момент сума от 1,1 млрд. долара. Анализатори отбелязват, че войната в Украйна е първата в света "война на дронове", в която двете воюващи страни периодично имат предимство.

The Economist пише, че Украйна и Русия се "учат една от друга" по отношение на дроновете - тяхното използване и неутрализиране. Доскоро Москва беше с крачка напред, използвайки ирански дронове за поразяване на редица цели, включително и на енергийната инфраструктура. Сега обаче Украйна обстрелва почти ежедневно Москва - основно с психологически ефект, но също така медиите съобщават и за необясними пожари във военни бази, летища и промишлени комплекси, използвани за производство на въоръжение.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • опааа

    29 Авг 2023 20:54ч.

    Ми те се опитват от доста време и не им се получава. Мисля, че скоро ще ги думнат и тези хамерикански плямпала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    29 Авг 2023 20:55ч.

    Няколко Трайдънт и Крим е приключил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Santana

    29 Авг 2023 21:00ч.

    Кретен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    29 Авг 2023 21:01ч.

    Две торпеда от подводните дронове Посейдон и за Източното крайбрежие на САЩ ще се говори само в минало време...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    29 Авг 2023 21:06ч.

    Нещо изстреляно от Луна 25 няма ли да има или от СУ57

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има

    29 Авг 2023 21:40ч.

    и по-лошо. Някога си се изстрелял от миризливата шунда на майкати и миризмата е непоносима!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик,

    29 Авг 2023 22:03ч.

    келеш, ти си доказателство, че няма прошка за тези с острите метални наночастици в мозъка. Хапни щрудел, яхни велосипеда и изкачи хълма до селото си, но стискай халката, че да не те разширят отзад напористи овчарчета, та после да си правиш тест за бременност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    30 Авг 2023 0:48ч.

    В 21:06 осрах орталъка. Свините от селото ми се разбягаха от вонята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    29 Авг 2023 20:58ч.

    "Сега обаче Украйна обстрелва почти ежедневно Москва - основно с психологически ефект, но също така медиите съобщават и за необясними пожари във военни бази, летища и промишлени комплекси, използвани за производство на въоръжение." СМЕХ, но оптимизъм да има. Вот-вот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    29 Авг 2023 21:22ч.

    А досега без разрешение от началниците ли атакувахте Крим? Смешници жалки, ще си изядете и солта и боя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bayyy

    29 Авг 2023 22:09ч.

    мани го запада, ти глей Путин какво мисли за "атаките." Там ако се разминавате вече е лошо, че както ви трае, така мож ви удари и то бая лошо, к'во кат се криете в американското посолство и си правите филмчета там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Beco

    29 Авг 2023 22:14ч.

    че вие отдавна сте на хранилка на американското посолство, а запада е само негова марионетка и те точно това ви изяде главата и още бой ще ядете, Путин дори не е започнал, ако я подкара с ваш'те терористична медоти, не усрайна ми и запда няма да го има. Свобода за Крим и Донбас, както за Косово дет никога не е било отделно от Сърбия, така и за Крим и Донбас при това хората с референдум си казаха думата за разлика от косово. Както СССР ви пусна щом пожелахте да се отделите така и Крим и Донбас не може да задържате и няма да ви се получи това е ясно, още ще мрете за американската кауза. Нека ви е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи