Украйна заплашва Унгария, че нещо ще се случи с петролопровода "Дружба"

Украйна заплашва Унгария, че нещо ще се случи с петролопровода "Дружба"

Съветникът на украинския министър на енергетиката Олена Зеркал нарича петролопровода "Дружба" лост за натиск върху Унгария

Украйна може да използва петролопровода "Дружба", за да окаже натиск върху страните, които не са готови да се откажат от руския петрол, заяви съветникът на украинския министър на енергетиката Олена Зеркал по време на Киевския форум за сигурност. Тя каза, че Унгария се възползва от ситуацията в Украйна и всъщност започва да изнудва Европейския съюз, но Киев "има в ръцете си голям лост - това е петролопроводът "Дружба". Тя припомни, че отделен тръбопровод отива в Унгария.

"Според мен би било много подходящо, ако нещо се случи с него (петролопровода - бел. ред.), но в ръцете на правителството и президента е да решават дали наистина искаме да говорим с Орбан на езика, който той разбира и който налага на Европейския съюз или все още не сме готови за това", заключи Зеркал.

Някои страни от ЕС, включително Унгария, блокират приемането на шестия пакет от антируски санкции, който включва възможността за отказ от руски петрол. Според Дмитрий Биричевски, директор на Департамента за икономическо сътрудничество към Министерството на външните работи, "в най-идеалния случай" Европа ще може да замени само 80% от енергийните ресурси.

Миналата седмица бившият украински президент Петро Порошенко вече призова за прекъсване на "Дружба", въпреки че транзитът през този петролопровод остава един от източниците на приходи за бюджета на страната.

Тръбопроводът води началото си от Самарска област, минава през Брянск и се разклонява на север и на юг, като преминава през Беларус, Украйна, Полша, Германия, Чешката република, Словакия, Унгария, Латвия и Литва. "Дружба" осигурява износа на петрол от Русия за Европа; украинският участък е собственост на "Укртранснафта", а Русия плаща за транзита.

Снимка: National Geographic Society

 

Източник: РИА Новости

 

 

 

 

Коментари

  • Su38

    26 Май 2022 15:18ч.

    Направо да и обявява война на Унгария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    26 Май 2022 16:30ч.

    Този гноен фашистки цирей, наречен “УСрайна”, трябва да се изреже от тялото на Европа и да се присъедини към Русия, во веки веков !!!Така хохлите ще се лишат от възможност да изнудват Унгария, а и целия останал свят !!! „Долу Кокаина, долу US пасмина и АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйн

    26 Май 2022 15:25ч.

    Окончателно ще разпокити ЕС. Въпрос на време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в момента я бият, и има защо

    26 Май 2022 15:31ч.

    Някаква жалка колониална територия, без грам суверенитет и национално достойнство, ще определя кой с кого да търгува и с какви ресурси да разполага. Нали знаете, че такава наглост никога няма да мине и заради нея тая т.нар. държава няма да я има скоро на картата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    26 Май 2022 15:34ч.

    Петролопроводът на територията на Украйна може да е украински, ама е изграден по времето на СССР. Най-лесно е да се руши, трудно е да се създава, а илюзиите и прокламациите са безплатни . Вие никога няма да станете подходящи нито за ЕС, нито за някой друг, говеда нерешени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    26 Май 2022 15:39ч.

    И там има варвари като И. К@ст@в и един еднокнижник- Винетуф от Банкя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лайош Кошут

    26 Май 2022 15:40ч.

    Този гноен фашистки цирей, наречен “Окраина” , трябва да се изреже от тялото на Европа и да се разпредели БЕЗ ОСТАТЪК между съседите си. Закарпатието с унгарците да се върне на Унгария !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    26 Май 2022 15:44ч.

    Когато руската армия прегази Украйна, хохлите ще се лишат от възможност да изнудват Унгария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    26 Май 2022 15:57ч.

    Украйна не е независима държава, а е колония на САЩ и Британия. Цялото й политическо и военно ръководство - са все чужди граждани (например Зеленски, съпругата му и децата му имат британски паспорти). И ето защо те ще водят "война до последния украинец" в интерес на Британия и САЩ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    26 Май 2022 16:05ч.

    Хаха,чичко Орбан ще го подаде на тази матрьона....идеална е за целта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    26 Май 2022 16:12ч.

    сега видяхте ли фаталните грешки да се прокарват тръби през украина да печели от транзита без да има газ и сега да извива ръцете на унгария украина не трябва да се вкарва в никакви межд организации тя е нестабилна страна и на нея не може да се разчита

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какавида

    26 Май 2022 17:13ч.

    остана ли нещо, на което да се разчита?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на кой как му изглежда, кой за какъв се представя и т.н.

    26 Май 2022 16:24ч.

    Тука във нашето европейско семейство има вопиюща нужда да се изясни кои членове и членки на семийството са ни приятели, и кои - врагове. Щото мани Русия, ЦЯЛА Централна Европа ще бъде съборена, от което ще спечелят партньорите, които се намират извън нея. Това малко не на либоф, а на изнасилване прилича. Малко, казвам, и също - прилича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • то с мислене ако ставаше........

    26 Май 2022 16:27ч.

    Сходен е въпроса за достъпа на газа до Сърбия. Цар Киро не е казал същото като тази, ама си го мисли. Това вече е големия проблем, щото и бай Ердо може да не е съгласен да се спира газа по неговата тръба за Централна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи дубре чий Бълсанскиа путок

    26 Май 2022 16:42ч.

    Мъкар чи Мустъфата кът свирни на кирчукукорчуфцити на Орбан ши му истини рудинътъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна, сривана, избивана, ограбвана и насилвана

    26 Май 2022 16:48ч.

    трябва с уважение и почит да се отнася към руските търговски интереси, както се полага на непълноценна страна, която няма право на нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рекет, познато ни е, и нас са ни подлагали на това

    26 Май 2022 17:07ч.

    То това е смисъла ние да откажем руския газ-да изнудват Орбан, защото по друг начин не могат го накара да прави триморските простотии. Камък. Голям. Унгария и украйна провалиха всички планове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • европа в пламъци

    26 Май 2022 17:11ч.

    Ами Орбан ги изправари, вече обяви извънредното положение. А газовия рекет на украйна е още едно доказателство, че войната се прехвърля на запад към европа. Орбан е мъжко момче, ще се справи; Ние да му мислим с тия путк...ци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Номерата с многобройните извънредни положения на Орбан

    26 Май 2022 17:14ч.

    са за да управлява с декрети. Макар и в центъра на Европа, генът на някогашните хуни е още жив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    26 Май 2022 17:15ч.

    Не става въпрос за газ, а за нефт. Нещата са много по-сериозни. Ако бе възможно, американските подлоги щяха да се откажат от руският нефт, а не само от газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini96

    26 Май 2022 17:42ч.

    Те не са се отказали от газта!Само я прекарват през посредници за да има някое евро комисионна!А с нефта няма как и за това си умират от мъка,че Лукойл купува евтино,а калкулира цена Брент за наша сметка естествено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    26 Май 2022 18:13ч.

    Агония на добре охранени плъхове.Това се случва.Унгария има всички основания да участва в разделянето на Украйна.Зеленски се опитва да подари това което остане от руснаците на Полша.Не виждам защо Унгария,Румъния ще стоят безучасни и няма да си поискат тяхното.Още повече че Русия ще ги подкрепи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи