Украйна вече е получила първата партида американски танкове "Ейбрамс"

Украйна вече е получила първата партида американски танкове "Ейбрамс"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Първата партида американски танкове "Ейбрамс" е пристигнала в Украйна в събота, съобщи "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на свои източници. Новната бе потвърдена и от Владимир Зеленски. 

"Благодаря на съюзниците, че изпълняват договореностите! Търсим новии договори, разширяваме географията на доставките", написа Зеленски в "Телеграм".

"Първите американски танкове "Ейбрамс" бяха доставени в Украйна", пък съобщават източници от Пентагона пред "Ню Йорк Таймс".

През следващите месеци ще има още няколко доставки. САЩ са обещали да доставят на украинската армия 31 бойни машини "Ейбрамс". Според медиите първата партида е наброявала десет танка.

Москва неведнъж е предупреждавала западните страни, че доставките на оръжие и финансирането на Украйна само удължават конфликта. Според руския министър на външните работи Сергей В. Лавров САЩ и НАТО са пряко въвлечени в тази конфронтация, като не само доставят оръжия, но и обучават персонал.

На 4 юни украинските въоръжени сили започнаха контраофанзива в Запорожие, Южнодонецк и Артемивск, като хвърлиха в битката бригади, въоръжени със западна техника. Владимир Путин отбеляза, че опитите за настъпление от страна на вражеските сили са се провалили, украинските военни са били спрени и изтласкани обратно на изходните позиции.

По-специално, в резултат на опита за настъпление на Киев са унищожени 18 000 единици техника на ВСУ, включително германски танкове "Леопард", френски танкове AMX, поне един британски "Чалънджър" 2 и американски БМП "Брадли". Елиминирани са 543 танка. 

Преди дни американският президент Джо Байдън заяви, че танкове "Ейбръмс" ще бъдат изпратени на Киев още тази седмица.

Украйна ще получи за танковете и бронебойни снаряди с обеднен уран. От Пентагона обещаха още касетъчни снаряди за тежката артилерия, както и боеприпаси с прецизно насочване за системите за залпов огън HIMARS.

Източници: БНР, РИА Новости

 

 

 

Коментари

  • Капитан Кук

    25 Sep 2023 19:12ч.

    Американците са кадърни. Техните тенекета със сигурност ще горят по-колоритно и ефектно от "Леопард"-ите. Бе, кво да се разправяваме, направо с всички цветове на дъгата, лъгъбътейците ще са във възторг!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    25 Sep 2023 19:32ч.

    Циганин да си днес в Русия - пунктовете за метал ще се спукат. Е, повечко рязане на място, че е тежко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    25 Sep 2023 20:28ч.

    Май ще се повтори битката за Москва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    25 Sep 2023 20:29ч.

    Руснаците да не се помайват, ами да ги мятат с килимни бомбардировки, че току виж загубили войната, с тази отбрана на 3 линии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    25 Sep 2023 20:30ч.

    Щорм Шедоу обръщат войната много по-бързо дори от Хаймърсите ! Това е оръжието на победата ! За Атакамсите може и да не остане работа. В Крим почти не останаха комплекси С400, щабове и складове, които да не са изпепелени ! Това е то Британска техника - точност, надеждност и ефективност ! Слава Украине !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ам.изверг

    25 Sep 2023 20:53ч.

    Мокри мечти на един луд. Бетер от 14-годишен чикиджия си... А от военщина разбираш толкова, колкото врабче от свинска пържола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опааа

    25 Sep 2023 21:26ч.

    Дали от превъзбуда или от обикновена глупост сънчо дращи с правописни грешки и неразбираемо. И тези хамерикански тенекета, като леопардите ще горят. Ще гори и хамерика, дай Боже скоро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледай да не ти се запали

    25 Sep 2023 21:42ч.

    външния кенеф в деревнята, от търкане с брезови кори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    25 Sep 2023 21:48ч.

    "Това е оръжието на победата !" - нещо като фау-2. нъл тъй?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ейбрамсът ...

    25 Sep 2023 20:36ч.

    Е приличен танк от класата на "Леопард" , има по-модерна електроника, но не и в тези доставени на укрите машини. Накратко - слаба връзка на купула със шасито. В Ирак често им заклинваха купола дори от обикновено РПГ. Заклинен купол /ПТУР или "Лансет"/ , откачена верига , и Ейбрамсът става статична мишена за руската артилерия. Докато го разкостят на ламарини... Не разбрахте лаиците , тази война НЕ Е ТАНКОВА ! Тази война е на артилерия, ракети, дронове и пехота !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    25 Sep 2023 21:49ч.

    да, от това, което стига до простосмъртните - война на артилерия е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    25 Sep 2023 21:17ч.

    Момчета и момичета, Носете си новите дрехи, че САЩ-исаните ни приближиха с още една крачка до ядренния апокалипсис! Последната ще е тактическите балистични ракети с 300 и 500 км радиус на действие и след това ще влезе в действие ТЯО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаете ли, че

    25 Sep 2023 21:42ч.

    Отвоюваната територия от хохлите, след началото на контранастъплението, по площ е по-малка от площта на новите гробища в Украйна, в които са погребани загиналите при това контранастъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре звучи

    25 Sep 2023 22:16ч.

    но даже ми се струва и по-малка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    25 Sep 2023 22:45ч.

    ох, че хубава, сладка хапка за бойните хеликоптери КА-52 АЛИГАТОР!...и пресен скрап за военните заводи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи