Украйна твърди, че е постигнала пробив край Бахмут, Москва отрича

Украйна твърди, че е постигнала пробив край Бахмут, Москва отрича

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна съобщи, че е постигнала пробив в района на опустошения източен украински град Бахмут, епицентър на боевете с руските сили, предаде Франс прес.

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин потвърди информацията за напредъка на украинските сили в близост до Бахмут, където неговите бойци са на първа линия. Той обвини редовните руски части, че са "избягали" от позициите си.

"Завземането на Бахмут няма да донесе нищо на Русия, защото фланговете се ронят, а фронтът се разпада", заяви Пригожин в публикуван видеоклип. Той обвини руския генерален щаб, че се опитва да представи ситуацията в по-добра светлина.

Пригожин заявява, че смята за неизбежна "глобална трагедия за Русия", отбелязва украинската агенция УНИАН, като се позовава на видеозаписа, публикуван в неговия канал в Телеграм.

Малко преди новите остри критики на ръководителя на "Вагнер", руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са отблъснали 26 украински нападения на 95-километровия фронт в района на Соледар, припомня АФП, цитирана от БТА. 

Украинската зам.-министърка на отбраната Ханна Маляр заяви по-рано днес, че силите на Киев са напреднали с два километра в района на Бахмут. Тя добави, че украинските сили не са отстъпвали позиции в опустошения град през цялата седмица.

Същевременно руското министерство на отбраната отрече съобщенията, че украинската армия е пробила отбраната на руските войски по фронтовата линия в Южна и Източна Украйна, предаде Би Би Си.

“Изявленията за “пробиви в отбраната”, извършени в различни части на линията на съприкосновение, не отговарят на действителността”, се казва в съобщение на министерството.

В четвъртък се появиха информации, че руските войски се изтеглят в различни части на фронта, включително, че са се отдръпнали на 2 км от позициите си в Бахмут, където сраженията се водят без прекъсване осми месец. Източници на тези съобщения бяха основно руски военни блогъри и собственикът на частната руска военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин.

“Общата обстановка в района на специалната военна операция е овладяна”, добави руското военно министерство. Според сводката на ведомството бойни действия се водят само в Източна Украйна - край Донецк и Лиман, докато на юг - в Запорожка и Херсонска област, в момента такива няма.

По-рано украинската зам.-министърка на отбраната Ганна Маляр заяви, че украинските сили са напреднали с 2 километра в района на Бахмут. Тя посочи, че Русия разпространява фалшиви информации - например за недостиг на оръжия, за да оправдае провала си в битката за Бахмут. Малят отбеляза, че последната седмица е била белязана от четири фундаментални проблема за Русия в района на Бахмут - провалът на собствените настъпателни планове, големите загуби на жива сила, напредването на украинските сили с 2 км и фактът, че в този период войските на Киев не са отстъпили от нито една своя позиция в града.

По-късно днес руското отбранително министерство съобщи, че украинските сили са предприели “офанзивни операции” по цялата линия на контакт близо до град Соледар. В операцията участвали повече от 1000 войници и около 40 танка, но нападенията били отблъснати, обяви официалното издание на министерството “Звезда”. Русия превзе Соледар в източната Донецка област през януари.

А китайското МВнР съобщи, че пратеникът на Пекин за регулиране на кризата - посланик Ли Хуей, от понеделник започва обиколка, в рамките на която ще посети Украйна, Полша, Франция, Германия и Русия.


Източници: "24 часа", "Труд"

 

 

 

Коментари

  • медиен експерт

    12 Май 2023 20:15ч.

    Командировайте Христо Иванов и другите войнолюбци да проверят, те много искат да отидат в Украйна, за да са свидетели на победния поход на зеленото човеченце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    12 Май 2023 20:26ч.

    Всичкото това е дезинформация на укронацистите .Да имало е опити за пробиви по вланговете на Вагнер ,поради несъгласуваност на действията на армията на Русия и музикантите .Но след това всичко си дойде на мястото И вагнеровците си върнаха загубените 700 кв метра територии .А от днес Руската армия е вкарала резерви във раиона на Бахмут и ситуацията във раиона на Бахмут е стабилизарана .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    12 Май 2023 20:36ч.

    Не е дезинформация. Досега трябва да си разбрал, че всяка украинска атака води до паническо бягство на руснаците. То не бяха "жестове на добра воля", то не бяха "прегрупирания" и "трудни решения". Почвам да се съмнявам дори дали руснаците наистина имат работещ ядрен арсенал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дидич

    12 Май 2023 20:42ч.

    Ти вероятно предаваш от линията на фроната и затоваси толкова "информиран".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    12 Май 2023 20:46ч.

    Чува се, че САЩ май нямат работещ ядрен арсенал, а Русия със сигурност има, Северна Корея също……Пригожин плямпа, това му е работата :) Всичко е точно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Шиле

    13 Май 2023 0:47ч.

    Отиди да провериш лично сладур :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    13 Май 2023 2:39ч.

    голубчики, вие отидете да проверите къде руснаците са отстъпили...всъщност те никога не отстъпват, те и в този случай са заели "по-добра позиция", която при Бахнут по случайност се е оказала 2.5 км по-назад в тила им:-) https://tass.ru/armiya-i-opk/17732535

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    12 Май 2023 20:46ч.

    До Стефан : Наистина ли искаш да видиш дали руснаците имат работещ ядрен арсенал.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    12 Май 2023 20:55ч.

    Украинците напредват на гола земя,, докато не вземат поне едно малко село,, нищо не са вземали.Цялата ситуация бие на голям кур-капан за Украинците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Май 2023 23:56ч.

    Пич, капанът е курТ. Идва от вълк на старобъларски. Ма какво да очкваш от служителите на митрофановна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    13 Май 2023 0:37ч.

    Радвам се че коментираш по темата рационално, а не се хващаш за пропуснати букви.Хвала на такива демократи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    13 Май 2023 1:14ч.

    "Пропускането" на точно тази буква, в точно тази дума, издава много повече за мотивировката на автора му, отколкото така или иначе безмисления му коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    12 Май 2023 21:01ч.

    Синьото южно от Бахмут е "пробивът". Скромно, но от сърце: https://deepstatemap.live/en#11/48.5659/37.9241

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даам

    12 Май 2023 21:33ч.

    Вчера Пригожин отново се обърна към Шойгу! Ще пусна последния абзац от него, а вие преценявайте какво казва и не каза ръководителят на ЧВК "Вагнер"!: Учитывая сложную оперативную ситуацию, а также Ваш многолетний опыт ведения боевых действий, прошу Вас прибыть на территорию н.п. Бахмут, находящуюся под контролем военизированных подразделений РФ, и самостоятельно оценить сложившуюся обстановку», — говорится в тексте обращения. Да оставиш основния удар на ЧВК си е меко казано странно. Не че съм военен експерт, но чета как реагират обикновените руснаци на поредното безумие! Най-гадното е, че така освобождават пътя, за който се бориха толкова дълго време. Онзи път, по който укрофашистите получават оръжие. .. И после не вярвай в конспирации, договорки и нови глобални проекти!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    13 Май 2023 1:16ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=_cXx9VO4438 === Видеото съдържа и изявленията на Руското командване и изявлението на Пригожин. Саня допълнително показва на картата какви важни височини са предадени обратно на урките и ситуацията в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Др. Пригожин

    13 Май 2023 8:00ч.

    Враг на изрожденците на Копейкин - хахаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦИПСО е добре подготвено от нашите евроатлантически съюзници, а явно и доста пипалца си има из телеграмканалчиците и всьопрапалшчиците

    13 Май 2023 8:04ч.

    Вчера вечером давно готовившееся и ожидаемое контрнаступление Киева началось: пошла резкая активизация украинских войск — с успешными прорывами по линии соприкосновения, скоплением катеров для форсирования Днепра и даже переброской бронетехники в направлении Белгорода. Правда, спустя полчаса выяснилось, что весь процесс имел место не в реальности, а исключительно в телеграм-каналах, причем не каких-то однодневок, а популярных военных блогеров и журналистов. А еще через час Министерство обороны официально опровергло распространявшуюся информацию.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без паника, моля

    13 Май 2023 9:38ч.

    Не забравяйте две неща: Първото е, че ние нямаме, а и няма как да имаме цялата информация. Второто е, че на война всички лъжат. Много често, ако трябва, лъжат и за пробиви и победи, ако тактическата ситуация го изисква, за да се постигнат стратегически цели. Разиграват се театри за разногласия в командването /медийните ресурси и технологии днес го позволяват/. Пускат се всякакви кьор-фишеци и ако някой се хване на въдиците им, след това търпи последствията. Пригожин си е артист, но Зеленски също и за това много не му се връзва. Войната е тотална и не забравяйте, че Русия не воюва с Украйна, а по същество с НАТО. А тотална война означава и икономика, търговия, външно-политически отношения и т.н. Не бързайте с изводите, а мислете. И аз понякога се подвеждам по емоциите си, но след това виждам, че съм прибързал. Така че - споко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    13 Май 2023 13:19ч.

    Какво "споко", когато Русия вече изгуби шансове за пълна победа. Сега се чудим дали изобщо ще има някаква победа. Сериозно се обсъжда в Русия дали украинците няма да атакуват директно руска територия северно от Харков. Всичко различно от пълна победа на Русия за нас означава още по-здраво попадане в лапите на джендър мафията. Включително с безумия като махане на Трети март, преименуване на А. Невски, нови учебници по история, едпополови бракове, Истанбулски конвенции... Русия предаде не само Донбас. Предаде и нас. Но по-лошото е, че преди това ни залъга, че можем да разчитаме на нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ква паника

    13 Май 2023 13:23ч.

    Само жестове на добра воля. Ако поне веднъж бяха отговорили адекватно на грубото газене на некви си червени линии, бих се съгласил. Ама на Casus Belli, като Кримския мост или Северните потоци да няма никакъв отговор, това не го хпиемам. Сега и ингилизите изпращат дългобойни ракети и отново отговорът е никакъв. Само закани. Но на хората им писва само от закани и може да стане сакатлък. === https://absolute-rating.mirtesen.ru/blog/43958147874/-Menya-toshnit-ot-vsego-etogo-Rossiyskie-ekspertyi-vzbuntovalis?utm_source=mirtesen&utm_campaign=absoluterating&utm_content=13253475&utm_term=43702

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    13 Май 2023 13:28ч.

    Докато Одеса и Николаев остават украински, Русия не може да бъде сигурна нито за Севастопол, нито за Крим. А Одеса и Николаев вече изглеждат като химера. Повтаря се историята с Финската война - подценяване на противника, след което се изтървават повечето главни цели. При това с цената на големи жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Стефан

    13 Май 2023 13:40ч.

    Ако ФАЩ са ги заплашили с ТЯО, може като едното нищо и Крим да изоставят. На руските олигарси им се мре много по-малко от американските. Още повече, че ония са далече и е почти сигурно, че до стратегически удари изобщо няма да се стигне. Едно само не разбирам - с какъв акъл Путин заплашваше НАТО да се изтегли до границите от 1991 г. Сега докара "миролюбивия" блок на 300 км от Москва. Критична беше никаквата реакция на нацисткия преврат от 2014 г., с последващо признаване. Другото е само следствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    13 Май 2023 15:27ч.

    Точно! Така и не осъзнаха, че предадоха своите, за да зарадват враговете. Не знам дали Путин има еднолична власт, но това решение беше смъртен грях. И още по-лошо, оказа се неправилно. Шпиц командите публичто отстрелваха всеки, обявил се против хунтата. И сега повториха същото. След Буча, Херсон и останалите "прегрупирания" няма луди в Украйна, които да застанат на страната на Русия. И то не от страх, а от обида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    13 Май 2023 19:46ч.

    Стефан, България отдавна е в лапите на джендър мафията, и не само. Това си го набийте в главите. Аналузирайте защо се получи така и какво може да се направи. А иначе да се плюе Путин е лесно - уин-уин ситуация търсиш. Ама няма такава. Така че... Осъзнавай се Овреме...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    13 Май 2023 14:59ч.

    От днес - Брянска област, РФ : Ми-8 и Су-34 вероятно сбиты НАТОвскими ракетами «воздух-воздух» с истребителей. Источник: https://rusvesna.su/news/1683977544

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи