Украйна разследва олигарха Коломойски, който направи от Зеленски президент

Украйна разследва олигарха Коломойски, който направи от Зеленски президент

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Влиятелният украински бизнесмен Игор Коломойски е заподозрян по дело за измама и пране на пари, съобщи днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ), цитирана от БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски превърна борбата с корупцията в приоритет в момент, когато руската инвазия в Украйна навлиза 18-ия си месец, а Коломойски, който е един от най-богатите хора в страната, е най-знаковата фигура, която става обект на подобно разследване.

Зеленски, който придоби известност като комик и изигра ролята на президент в телевизионния сериал "Слуга на народа", излъчен от телевизията на Коломойски, отрича да е имал лични отношения с олигарха.

"Беше установено, че през периода 2013-2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард украински гривни (14 млн. долара), като ги е изнесъл зад граница, използвайки контролирани от него банки", посочи в изявление в "Телеграм" ССУ.

Коломойски засега не е коментирал разследването.

СБУ разпространи снимки на група разследващи пред вратата на дома му, на които се вижда как Коломойски получава и подписва документи.

Коломойски е бивш собственик на водещата украинска банка "ПриватБанк", която беше национализирана в края на 2016 г. в рамките на оздравяване на банковата система в страната.

По-рано тази година силите за сигурност претърсиха дома му във връзка с друго разследване за злоупотреби и укриване на данъци от страна на двете най-големи петролни компании в Украйна, които частично са били собственост на бизнесмена.

Източник: OFFNews.bg

 

 

 

Коментари

  • Целта са парите му и контрол над него

    02 Sep 2023 20:09ч.

    Американците ползват всички методи да крадат и да държат в ръцете си хората от които държавата зависи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов как го контролират?

    02 Sep 2023 20:11ч.

    Показаха му как работи Магнитски и той се сви като сварен охлюв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почти си прав.

    02 Sep 2023 20:18ч.

    Има само леки неточности, като примерно, че сварените охлюви се разпъват, а не се свиват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В OFFnews има по-интересна статия за бесарабските българи

    02 Sep 2023 21:16ч.

    На въпроса за Копейкин, който след като ги е посетил, започнал да говори наобратно "Какво е това, което сега говори на обратно?", те отговарят: "Той казва, че българите тук ги унижавали, че били под гнет. Това е лъжа, разбирате ли, чиста лъжа. Назначили го в парламента за комисия за взаимодействието с българите в чужбина. Каква комисия, защо Коста? Не е вярно, че българите в Бесарабия подкрепят Русия. Българите в Украйна подкрепят Украйна. Голямата част от тях - 70-80%. Има и други, ние не можем да кажем, че ги няма, във всяка страна ги има. Облъчени психологически с руската пропаганда, че Русия ще им помогне. Но тя никога не е помагала и няма да помогне. Когато дойдоха руснаците в Бесарабия, те разкулачваха нашите българи. Изпращаха ги в Сибир, в Казахстан, в Туркменистан. Има хиляди семейства, които са изселени. Разкулачване значи да ти вземат имотите, да ти вземат животните, турят те с децата и жените във вагон и те изпращат в Сибир, там да живееш на гола поляна. Който оцелее, той ще е българин. Който не - Бог да го прости. Много българи, които държаха за Русията, днеска ненавиждат Русия. Вижте което и да е гробище. Вчера погребвахме едно момче от българското село Чушмелия. Там вече четирима са убитите. И в Болград има 30 убити. И във всяко едно село. И у нас, в Измаил има близо 40 убити момчета. Млади хора, които могат да работят. Които оставят деца, майки, бащи..." Следва продължение на интервютата с десетки украинци от пътуването на журналистите Владимир Йончев и Николета Атанасова/БНР в Украйна - Чернивци, Каменц-Подолски, Виница, Киев, Ирпен, Буча, Гостомел, Одеса, Камчик, Болград, Измаил между 15 и 28 август: https://offnews.bg/analizi-i-komentari/balgarite-v-besarabia-edno-mu-razkazvahme-na-kopejkin-za-pari-sega-g-807739.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    02 Sep 2023 21:25ч.

    "В OFFnews" -- друга смешка не знаеш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буламач

    02 Sep 2023 21:27ч.

    Като ненанвиждат Русия, да подкрепят Зеленски. И това няма да мине без гробове, за съжаление. Но като цяло, не е вярно че бесарабските българи поддържат Зеленски, статията е абсолютно невярна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя цяла Украйна е срещу Зеленски

    02 Sep 2023 21:29ч.

    Тия за бесарабските българи говорят. Да не пропускаме факта, че Зеленски изпраща на фронта именно бесарабите, руснаците, за пушечно месо разбира се. Статията е за баламурници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    02 Sep 2023 22:01ч.

    Много важно какво правят паяците в буркана. Едва ли някой е очаквал нещо друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    02 Sep 2023 22:33ч.

    Същото като в България. Политици, мафиоти, магистрати ....нейсе. Разликата е в мащабите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Огнян

    02 Sep 2023 23:14ч.

    "отрича да е имал лични отношения с олигарха."....А ведь когда-то Владимир Зеленский и нынешняя элита киевского режима буквально плясали под дудку олигарха? Думаете, мы преувеличиваем? https://t.me/tsargradtv/55746

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    03 Sep 2023 0:34ч.

    Олигарха Коломойского арестовали - https://www.mk.ru/politics/2023/09/02/oligarkha-kolomoyskogo-arestovali.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    03 Sep 2023 4:39ч.

    32 год. независима украйна, цирк

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи