Украйна променя военната тактика, преминава към отбрана в някои райони

Украйна променя военната тактика, преминава към отбрана в някои райони

Украйна променя военната си тактика, преминава към отбрана в някои райони и продължава  с нападателни операции в други, заяви Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, предаде Ройтерс.

Подоляк заяви в публикация в приложението "Екс", че правителството сега е съсредоточено върху увеличаване на вътрешното производство на оръжие и ускоряване на преговорите с партньори за увеличаване на военните доставки.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе ежедневна конферентна връзка, след като получи доклади от разузнаването и фронта, съобщи Укринформ. Държавният глава съобщи за това в канала си в Teлеграм.

"Продължава изпълнението на важни споразумения в областта на отбраната с нашите партньори. Получихме ракети за съществуващите системи за противовъздушна отбрана и нови, модерни зенитни системи. Благодарен съм на нашите приятели", заяви Зеленски. Според него дават резултати и усилията за увеличаване на вътрешното производство на оръжия. По думите му, за първи път Украйна е достигнала производството на шест гаубици за месец. Зеленски също така посочи, че коридорът за износ на украинско зърно продължава да функционира. За ситуацията на фронта украинският президент посочи, че в районите на Бахмут и Авдеевка армията води отбранителни операции, а на юг действат офанзивно.

Междувременно местните украински власти в Донецка област съобщиха, че руските войски са засилили атаките си срещу град Авдеевка в Източна Украйна, като са атакували от две допълнителни посоки с цел да обкръжат града, предаде Франс прес.

Руската армия се опитва да превземе този силно укрепен индустриален град в Донбас от почти два месеца, в резултат на което Авдеевка се превърна в основна гореща точка на фронта след неуспеха на украинската лятна контраофанзива, посочва АФП. Според кмета на града Виталий Барабах през последните два дни руските атаки и артилерийски обстрели са били "много по-многобройни". "Третата вълна от вражески атаки се различава от предишните две по това, че е предприета от две нови посоки", обясни украинският служител.

По думите му, целта на тези атаки е да се "отклонят колкото се може повече сили" на украинската армия, докато в същото време руските сили продължават опитите си да обкръжат Авдеевка от юг и север. "Много е вероятно те да изчакват по-благоприятни метеорологични условия, преди да използват военна техника в тези райони", каза кметът. "Атаките по нови направления показват, че на противника е наредено да превземе града на всяка цена", каза той и добави, че в града все още се намират 1295 цивилни.

Според базирания в САЩ мозъчен тръст Институт за изследване на войната, който използва геолокационни изображения, през последните дни руските войски са "постигнали значителен напредък" в района на Авдеевка.

Каналът в "Телеграм "Дийп стейт", който е близък до украинската армия, съобщи снощи за "напрегната" ситуация на фронтовата линия и "частични успехи" на руската армия край Степово, село на североизток от Авдеевка.

Украинската армия, от своя страна, твърди, че отблъсква руските атаки и нанася тежки загуби на противника си.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • "за първи път Украйна е достигнала производството на шест гаубици за месец"

  04 Дек 2023 21:17ч.

  Това обаче е много слабо - ако се гледат каналите в you tube 6 бр се унищожават всеки ден

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авдеевка и Соледар са отрязани от снабдяване

  04 Дек 2023 21:19ч.

  краят приближава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Соледар”?

  04 Дек 2023 21:38ч.

  Соледар отдавна е руска територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пардон, групировката в близост до Артьомовск - Соледар

  04 Дек 2023 22:22ч.

  Русите са взели под контрол трасето Часов Яр - Артьомовск и се отваря път към Краматорск...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 149.200

  04 Дек 2023 21:54ч.

  Викай "Волга"-та. Малко е далече от Днепър, ама викай силно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна променя военната тактика

  05 Дек 2023 5:59ч.

  минават на плетене

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  05 Дек 2023 7:17ч.

  ясно! тактика - спасявайте се поединично!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  05 Дек 2023 8:30ч.

  Тоест, прехвалената Офанзива все още не е завършила, но се очертава и дълбокомислена Дефанзива, която най-вероятно ще завърши с парад на "рашистите" в Киев. Така де значи "Слава Украину!"Нал тъй?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  05 Дек 2023 8:33ч.

  Пардон! Забравих да добавя, че ако парадът в Киев бъде приет от Путин, последният ще бъде арестуван по заповед на Урсула фон дер Лайен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи