Украйна призова за $750 млрд. помощ за възстановяване от войната

Украйна призова за $750 млрд. помощ за възстановяване от войната

Украйна се нуждае към момента от план на стойност $750 млрд. за възстановяване от руската инвазия. Само преките щети върху украинската инфраструктура дотук се оценяват на над $100, заяви премиерът Денис Шмигал.

Това стана в първия от двата дни на международна конференция за възстановяването на Украйна (Ukraine Recovery Conference или URC2022), пред която днес говориха президентът Володимир Зеленски и председателят на Увропейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Целта на конференцията не е да се съберат обещания и ангажименти за средства, а да се установят принципите и приоритетите за проект, който е сравняван по мащаб с Плана Маршал след Втората световна война. Утре би трябвало да бъде приета Декларация от Лугано, да се разисква план, изработен от властите в Киев и да започне работа по пътна карта за реконструкция.

Председателят на Европейската комиския обяви, че ЕС ще създаде специална платформа за целта, чиято задача ще бъде да координира действията след края на войната. Това ще е и вид карта за нужните инвестиции и насочването им. От началото на войната ЕС е мобилизирал около 6.2 млрд. евро, финансова подкрепа, обясни още Фон дер Лайен. "И ще има още. В средносрочно и дългосрочно възстановяване ще ангажираме значителни средства."

Според нея целта на Кремъл е да унищожи Украйна военно, политически и икономически и да направи невъзможно самото съществуване на украинската държава, което не бива да бъде позволено да се случи.

Платформата на ЕС ще събере държави, институции, частен сектор и гражданско общество, както и международна структури като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

От ЕИБ предлагат структура, като използваната по време на пандемията от COVID-19, да се използва за възстановяване на Украйна с до 100 млрд. евро инвестиции.

"Чрез платформата Европейската комисия може да предложи обширна експертиза в ръководството на програми, комбиниращи реформи и инвестиции", каза още Фон дер Лайен. "В допълнение тсно ще работив с Украйна продължително време и обявяването на страната за кандидат за членство в ЕС само ще ускори тази работа."

На URC2022 присъства най-голямата украинска делегация, пътувала извън страната от началото на войната. Форумът за следващата година ще е в Лондон. Той възникна през 2017 г. като Конференция за реформиране на Украйна, но след руското нападение бе прекръстен на Конференция за възстановяване на Украйна.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • Уилт

    04 Юли 2022 18:56ч.

    Украйна ще стане ГДР-то на ЕС. Руснаците пак ще завиждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    04 Юли 2022 19:02ч.

    Ще стане на върба,колкото Колонията стана!Но е важно да се пишат простотии от такива червеи като теб!Русия разви тая уСрайна някога.Чети бе! И не само нея.От селска територия.Чети.Нужно е четене а не лаене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    04 Юли 2022 19:16ч.

    Коя точно Украйна ще възстановяват? В момента най-големите разрушения са в източна Украйна, в градовете, които са вече под руски контрол и там - например в Мариупол - Русия вече възстановява всичко - сгради, пътища, училища, предприятия. Тези територии ще станат част от Русия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква

    04 Юли 2022 19:48ч.

    На какви хапчета си, бе момче ? Да ти купя един билет за Мариопул да видиш какво възстановяват твоите мужици, искаш ли ? Че точно Новая газета я закриха, защото реши да публикува обективен материал за това какво се случва там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е лесно да си тиква

    04 Юли 2022 20:17ч.

    Тикво, ти да не си един от бандеровските пленници от Азовсталь, разменен наскоро, че толкоз подробно ги знаеш тия работи и то така безпристрастно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МариУпОл

    04 Юли 2022 20:26ч.

    Бъркаш го с Медиапул, където се налапваш с .... и после ги бълваш тука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каква война бе, къде я видяхте

    04 Юли 2022 19:28ч.

    Никакви пари няма да види украйна. Сама да се оправя, аз пари не давам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    04 Юли 2022 19:34ч.

    Защо толкова скромно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква

    04 Юли 2022 19:46ч.

    Нали Матушката ви има много ресурси, ще си плати за масрафа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ти умрат децата

    04 Юли 2022 20:34ч.

    Това е повод да се напечатат още хартишки от ФЕД и ЕЦБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    04 Юли 2022 19:51ч.

    Никой не трябва да ви дава. Вие сами си разрушихте държавата с това агресивно държане, с този всеобхватен нацизъм, с този геноцид на руското а и украинско население, с тази огромна милитаризация! Имате безброи престъпления! Сега трябва да си понесете Божието възмездие раздадено чрез Русия, тя има божествена мисия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква

    04 Юли 2022 19:53ч.

    Валериан, не слабо е - ксанакс 2 сини хапчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти ква си тука ма?

    04 Юли 2022 20:24ч.

    Тая е някакъв трол тип зелена муха. Нейната пък лудост по остатъци от ядене не се лекува даже с хапове по зелена рецепта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    04 Юли 2022 21:10ч.

    А колко са избитите цивилни в Донбас от Украйна и подхилкващия "демократичен" Запад отзад. А за избитите в Ирак милион цивилни да не приказваме- ама там не са убийци и престъпници щото са "демократи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Юли 2022 19:56ч.

    сащ ги подстрекават сега да плащат аз не желая парите на европеиците да се дават от ес на украина аз съм против воината но никои от запада не изговаря думите преговори и мир ние издържаме 100 000 бежанци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    04 Юли 2022 20:12ч.

    Ама в коя територия ще бъде Украйна ? Да бе, ледовете в Гренландия се затопиха и се очертават нови земи за разработване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и започна едно източване... а донорите ще дават, дека че одят...

    04 Юли 2022 20:15ч.

    Все повече се убеждавам, че гномът Зеленски е реликва откъм царството на джуджетата, които, разрушавайки напълно и без това зовящата се псевдокрация Руина, ще потопят в плач и скърцане със зъби всички възможни достояния на "свободния свят" и в крайна сметка ще анихилират Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    04 Юли 2022 20:20ч.

    Гледах шефа на военната администрация на Харковска област. Та той казва да побързат и да пращат парите, преди цялата област да бъде освободена от руснаците. Виталий Ганчев се казва. Ганчев. Говори с явен български акцент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това да не Бандеровката?

    04 Юли 2022 20:28ч.

    под прикритие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Утре би трябвало да бъде приета Декларация от Лугано"

    04 Юли 2022 20:21ч.

    Бе то хубуу, ама Луганск не вярва на швейцарски сълзи. Що се отнася до тия стари еврейски номера с донорски прехвърляния на едни огромни проектопари от левия в десния джоб, знаем, че това е перфектният начин за ограбване на баламите, които либерастичните старци практикуват откак западния свят светува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПШИБАЕВ

    04 Юли 2022 20:25ч.

    зеленото жуже стана милиардер - смърт за укропите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Юли 2022 21:18ч.

    "Че точно Новая газета я закриха, защото реши да публикува обективен материал за това какво се случва там." Генотипът на тиквите бил 50% от генотипа на човеците. Липсват 50%, които са решаващи за справяне с факти от типа, че Новая газета се самозакри на 28 март того. Мариупол беше и е, след това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, няъ страшну, сичку кот тряъ шса напичата

    04 Юли 2022 21:56ч.

    Кака Лалалагард, Кака КриСталин и Бати Блаблаблайдън штраквът спръсти и Зилберщайн ку иска можи и тралалалильОн дъ пулучи ут въздуъ. Мчи те Ъмерикъ и Ивропътъ ут въздуу живеат веч 60-60 лазарника, чи ина Украйнъ ку ни мой упрайм закъдя сне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    04 Юли 2022 22:23ч.

    И отново говорят само за пари. Знаем, че нямате проблем с парите. Печатите колкото си искате. Но къде ви е стоката? Стока е нужна. Нужна е и на вас, но я нямате. Затова всичко поскъпна драстично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    04 Юли 2022 23:07ч.

    Циркулира една снимка от това сборище, на която клоуните вече са си разделили Източна Украйна като торта. Публикувайте я, за да се позабавляват хората и тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    05 Юли 2022 0:15ч.

    Може и да се събере тази сума, ама за двеста години и деноминация с три нули, щото в момента "развитите" икономики търсят пари да топлят вода и да си готвят нещо. Туй да те набие икономически икономическото "джудже" много боли сигурно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А всичко едва сега започва

    05 Юли 2022 1:18ч.

    Печатарите тепърва ще минават на диета с купюри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия кухи хохоли го обърнаха на селска сватба.

    05 Юли 2022 1:19ч.

    После, чудете се защо бензинът гони 4 лв. литъра, а хлябът - 3 лв. за 800 гр.! Защото ние им плащаме марсафа да се правят на "борци", не срещу кой да е, а срещу нашите освободители!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи