Украйна призна за руски напредък в Бахмут

Украйна призна за руски напредък в Бахмут

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) признаха, че руската армия и частната военна компания "Вагнер" са постигнали напредък в опитите си да превземат Бахмут - източният украински град, който стана епицентър на сраженията във войната, предаде Ройтерс.

Силите на руската частна военна компания "Вагнер" вероятно са превзели Артьомовския металообработващ завод (АЗОМ) в северната част на Бахмут (наричан в Русия Артьомовск) и продължават да печелят терен в източния украински град, заяви вчера Институтът за изследване на войната.

Във всекидневната си сводка на своя сайт, базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира руски военни блогъри, че индустриалният комплекс вече е под контрола на милицията на Евгений Пригожин, която сега го прочиства от останали украински войници. Тези твърдения са сравнително съвместими с наличните визуални доказателства за руско присъствие в АЗОМ, отбелязват американските анализатори.

Няколко руски  военни блогъри заявиха още вчера, че бойците на "Вагнер" са се приближили до центъра на Бахмут, поели са контрол над градския пазар и са достигнали Двореца на културата, пише още Институтът за изследване на войната. Според него тези твърдения също са правдоподобни, предвид наличните визуални доказателства, чиято геолокация е потвърдена.

Групата "Вагнер" вероятно работи за затвърждаване на териториалните си придобивки в северен и централен Бахмут, за да настъпи към центъра на града и да разшири зоната си на контрол в западната му част, отбелязва Институтът за изследване на войната. По негови оценки руските сили са превзели през последните седем дни още пет процента от територията на Бахмут и в момента държат приблизително 65 процента от града.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди вчера, че евентуалното падане на Бахмут може да доведе до международен натиск да се съгласи на неприемлив компромис.

Британското военно разузнаване обаче отчита днес намаляване на интензивността на руските атаки в града в сравнение с предходните седмици.

Един от ключовите успехи на украинските въоръжени сили в последно време вероятно е отблъскването на бойците на "Вагнер" от второстепенния път 0506, който се превърна в критично важна снабдителна линия за защитниците на града, пише във всекидневната сводка, публикувана в "Туитър".

Британското военно разузнаване също споменава руските твърдения, че комплексът АЗОМ е превзет, но прави уговорката, че според него районът вероятно остава оспорван.

Предвид факта, че от групата "Вагнер" потвърдиха, че са пуснали най-малко 5000 затворници, които са воювали в техните редици, недостигът на хора по всяка вероятност затруднява руското настъпление в района, пише още в сводката.

Битката за Бахмут продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото на войната преди повече от 13 месеца.

Средният брой на руските нападения, отчитани всеки ден от украинският генерален щаб на фронтовата линия, е намалял за четвърта поредна седмица до 69 през последните седем дни срещу 124 в периода 1-7 март. Вчера са били регистрирани само 57 нападения, посочва Ройтерс.

Журналисти от агенцията в района на Бахмут и по на север също съобщиха за осезаем спад на интензивността на руските атаки.

Русия от своя страна твърди, че нейните сили продължават да печелят терен в Бахмут улица по улица.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Отец Нафърфорий

    30 Март 2023 8:23ч.

    Дрогата напълно е изпържила мозъка на зеленото клоунче. Струва ми се, че хич не го е еня за войничетата, които дават фира. За кукловода от кравария е разбираемо да не му пука, ама зеленият е украинец и би трябвало да е съпричастен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зеленият не е украинец.

    30 Март 2023 8:26ч.

    друго е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викарен епископ

    30 Март 2023 8:57ч.

    Отче, той Зеления дори и да осъзнава нищо не може да направи, защото не той взема решенията, нито има дори право на съвещателен глас. Той е една панайрджийска мечка, дето я разнасят от мегдан на мегдан, да танцува и да й пускат някоя пара ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Март 2023 9:02ч.

    Титаните на дезинформация го докараха до: "То пък една гара... *

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    30 Март 2023 9:13ч.

    Според най преснните новини от ТВ Царград и Руская Весна ,музикантите на Пригожин се бият във центъра на града и превземат улица по улица . И според сведенията на пленен украйнски войник Украйнските войници се снабдяват със храна и оръжие чрез подземни проходи стигащи чак до Часов Яр .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маке лове

    30 Март 2023 9:15ч.

    нот вар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Битката за Бахмут практически унищожи украинската армия" - Пригожин на 29 Март 2023

    30 Март 2023 10:08ч.

    В същото време, според него, битката за Артьомовск "доста е изтощила" и руските сили. Основателят на ЧВК отбеляза, че в битката за града се бият не само ВСУ, но и сили на колективният Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    30 Март 2023 10:10ч.

    Всъщност, няма абсолютно никакво значение, какво признават или не признават от кенефа на напушения кървав клоун... От УСраинските управници тече само дезинформация, екскременти и истерична пропаганда на омразата. Отдавна доказан факт. Но, както се казва, "кучето си лае, керванът си върви". Логичната и закономерна развръзка предстои и е възможно да се случи много по-рано от очакваното. Количествените натрупвания, неимоверно водят до качествени промени. А в глобален мащаб колосалните промени са факт. Една епоха си отива и на нейно място идва нова! Който не го разбира, играе с грешните карти. Има време, когато възлите се завързват и това обикновено е дълъг и тегав процес, но винаги идва един момент, в който тези възли се развързват светкавично... А истината излиза наяве... Цялата. Тогава, доста хора остават с увиснала челюст, а после тръгват да се скрият някъде, с наведени глави… Това очаква всички тези, които сега истерично подкрепят войната и вече несъществуващата на практика Украйна, която е като пациент в кома, който е включен на животоподдържащи системи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи