Украйна порази щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Украйна порази щаба на руския Черноморски флот в Севастопол

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинските въоръжени сили нанесоха ракетен удар по щаба на Черноморския флот (ЧФ) в Севастопол. Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев предупреди за възможността от второ нападение, но по-късно заплахата беше отменена. По актуализирани данни на руското министерство на отбраната един военнослужещ е изчезнал след атаката.

Умоляват се жителите да не пътуват до центъра на града, на място има пожарникари, които гасят огъня. На място работят служители на руското Министерство на извънредните ситуации, аеромобилната група е приведена в бойна готовност, въведена е резервна техника.

Отломките от удара са разпръснати на стотици метри, съобщава ТАСС. Щабът е разположен в историческия център на Севастопол в близост до много граждански обекти.

Гражданската инфраструктура около щаба на Черноморския флот и хората по улиците първоначално не са пострадали след ракетния удар, каза Развожаев. Фрагмент е паднал близо до Севастополския руски драматичен театър на името на А. В. Луначарски.

Общо при отразяване на ракетна атака към Севастопол системите за ПВО са свалили пет ракети, уточняват от Министерството на отбраната.

По-късно местните власти съобщиха, че руската противовъздушна отбрана е свалила ракета и край град Бахчисарай.

Полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 година, е честа мишена на украински нападения от началото на руската инвазия в Украйна преди 19 месеца, отбелязва Ройтерс.

Украинската армия продължава да напредва при настъплението си в южната част на страната, сочи още оценка на Института за изследване на войната, предаде ДПА.

На фронтовата линия близо до градчето Роботино (на украински Роботине) в Запорожка област за първи път са били забелязани украински бронирани машини отвъд първата руска отбранителна линия, каза базираният във Вашингтон аналитичен център. Той обаче направи уговорката, че все още е твърде рано да се каже със сигурност, че тази руска отбранителна линия е била пробита.

В днешната си сводка за ситуацията на бойното поле украинският генерален щаб съобщи за напредък на украинските сили при източния град Бахмут и на южния фронт, както и за отблъснати руски контраатаки при Роботино. За момента това не може да бъде потвърдено чрез независим източник, посочва ДПА.

Силите на Киев започнаха контранастъплението през лятото и постепенно си пробиха път през руските отбранителни линии, достигайки село Роботино. Руските войски са се окопали там, като отблъскват танковете с мини и барикади от бетонни конструкции, известни като "драконови зъби". Украинските сили изпитват затруднения при пробиването на тези прегради, особено при липса на въздушна подкрепа, поради това те променят тактиката си. Сега те използват артилерия, за да атакуват руските позиции, които след това завземат чрез малки отряди от пехотинци. Появата на украински бронирани машини зад руската отбранителна линия доказва, че сега те отново могат да се движат по-свободно там, каза Институтът за изследване на войната.

Киев се стреми да напредне още повече, да достигне бреговете на Азовско море и да прекъсне сухопътната връзка между Русия и Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г. Морето обаче все още е на около 100 километра от украинските позиции и наблюдателите се питат дали украинските войски могат да постигнат тази цел до края на годината, отбелязва ДПА.

Източник: dnes.dir.bg

 


 

Коментари

  • ала бала портокала

    22 Sep 2023 19:22ч.

    Мощни удари, счупени драконови зъби и един безследно изчезнал, слава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва Путин

    22 Sep 2023 19:24ч.

    Рано или късно сатанистите от путлеровия Райх ще отговарят за зверствата си. Не само в Хага, както се описа във вбесилата путиноидите пиеса "Хага" /поклон пред НТ Иван Вазов за нея! /, а пред Божия съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    22 Sep 2023 19:28ч.

    Ахам, най-доброто противодействие срещу дявола е да затвориш Божия храм. Къде ви правят такива криви, бе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти няма да

    22 Sep 2023 20:25ч.

    Дочакаш хага ,щото ще си с превърнал на тор . А във скоро време хага няма да същестува като град .Лоша ще му е съдбат много лоша .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Хага не знам

    22 Sep 2023 20:32ч.

    Ама виж за хубавата сграда в Севастопол ме е яд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да говорим истината

    22 Sep 2023 20:33ч.

    Много са такива като теб с промити мозъци и затова голяма част от човечеството ще се замине. Просто няма нужда от дебили и дегенерати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички ще си заминем

    22 Sep 2023 20:49ч.

    Не само дебилите и дегенератите. Някои обаче ще имат късмета да видят разпадането на РФ и окончателния крах на евразийската идея така, както аз имах късмета да видя разпадането на СССР и краха на комунизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    22 Sep 2023 20:52ч.

    Още тази нощ руснаците ще ги заринат с ракети и шебеците, които сега се радват ще се скрият под масите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пред Божия закон отговарят тези, които са Божии хора, а...

    22 Sep 2023 21:00ч.

    ...еретиците като атеисти, троцкисти, неолиберали, протестанти, девианти на 365-те дни и всичката остала животинска утайка директно заминават в ада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 22 Sep 2023 17:49ч. ...както аз имах късмета да видя разпадането на СССР и краха на комунизма.

    22 Sep 2023 21:03ч.

    Странни са хората, които се радват и се осмислят с нечие чуждо разпадне. Вероятно по рождение са били разпаднати?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво

    22 Sep 2023 21:07ч.

    Щом те е яд за хубавата сграда във Севастопол . Ще те пратим там за да я въстановяваш на доброволни начала . А през почивките ще пееш на висок глас Слава на Русия до прегракване .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти ще си жив

    22 Sep 2023 21:09ч.

    Да видиш как се разпада англосаксонският свят и тогава ще хвърлиш топа от мъка .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    22 Sep 2023 21:20ч.

    Преди да се разпадне РФ,ще се разпадне ЕС, заради мигрантската криза, Борел го е казал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борел

    22 Sep 2023 21:24ч.

    Днес си призна че ЕС е пред рзпад заради мигрантите . А преди няколко месеца фъфлеше че ЕС бил райска градина ,оказа се райска градина ама със бурени .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе, краха на Комунизма ... в Северна Корея? Я питай Тръмп как преживя краховият вожд Ким Чен Ин след като му показаха комунистическата ракета достигаща Вашингтон...

    22 Sep 2023 21:57ч.

    Хубаво е да вярваш на пропагандата на Козяк, ама не е безопасно! Със същата сила можеш да вярваш , че като те блъсне кола на улицата - ще ти израстат ангелски крилца и ще отлетиш на Небето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая година ще видиш и разпада на

    22 Sep 2023 22:36ч.

    Жалкото подобие на Ссср.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светът се пука по шевовете и разпада

    22 Sep 2023 23:21ч.

    И България ще бъде между първите, както вървят нещата, за съжаление. А вие тук играете на - дай си ми куклите, ето ти парцалките, вместо да мислите и действате за спасението на Родината ни. Срамота!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Велик си в

    23 Sep 2023 0:36ч.

    скудоумието си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдаа

    22 Sep 2023 19:25ч.

    По- важната новина е, че с подписването на договора между САЩ и 5- те централно азиатски държави Евразийския съюз окончателно се спомина. Оттук нататък пътя е ясен - съюз на Матушката с Беларус и С. Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Geo

    22 Sep 2023 20:26ч.

    Мдаа, в Азия има точно 3 значими държави и те са в много сериозен икономически и военен съюз. Кои други са си играли на игри за възрастни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво какво са

    22 Sep 2023 20:38ч.

    Подписали американските бандити и разбойници ? Че нерабрах , Абе и ти си със психически тумор във главата .Американските военно престъпници си виждат края и драпат със последни сили да си запазят хегемонията си . И приемат всякакви пичи въшки - държави във редиците си за да ги ограбват ,щото вече не им стигт ресурсите . От днес петролът вече се търгува за 90 долара за барел .Запасатит на англосаксонските военно престъпници са на критично ниско ниво . Само за днес бензинът и газьолът във САЩ са поскъпнали със 6% .Догодина БРИКС ще се увеличи със още 6 държави и населението на държавите от БРИКС ще нарасне на 5 милиарда със над 60% от светвният БВП .ШОС също ще се раширява и за англосаксонците ще останат само държави със напълно разсипани икономики .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 22 Sep 2023 16:25ч. По- важната новина е, че с подписването на договора между САЩ и 5- те централно азиатски държави

    22 Sep 2023 21:01ч.

    Кои са тези важни азиатски тигри?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неговите

    22 Sep 2023 21:15ч.

    Азиатски тигри а келявите Виетнамци ,нали наскоро дъртата смрад байдън беше на посещение при тези дето ги бомбандира със оотрови забранени въвцеият свят . И най учудващото тук е че точно тези държави део са избивани от американските военно пртъпници им стават най верните пудели ,вземи яопония и сега виетнам .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да не би да говорите за "5-EYES" договорка на уса?

    23 Sep 2023 12:23ч.

    Петте държави: уса, кАнада, ЮК, Австралия и Нова Зеландия имат взаимносвързани системи за наблюдение и следене. Понеже конституциите на всичките 5 забраняват следене на гражданите на съответната държава (БЕЗ специално искане от съда), то всяка държава може да помоли някоя от останалите 4 да наблюдава определен нейн гражданин, и да докладват... Системите им за наблюдение са взаимносвързани, и де факто всяка държава наблюдава гражданите си - движения по банковите сметки, прехвърляния на средства, видеонаблюдения, телефонни разговори, история на търсенията в Интернет... всичко се следи. Мария Неделчева-Габриел като се натиска България да станела "хъб" за ИИ, всъщност помага да ни ползват като опитни зайци в изпитанията на нови методи и подходи за психоза. Така че сега ако сме безинициативни, отпуснати, свадливи и послушни - ТЕЗИ "качества" на раята в бъдеще ще бъдат изкуствено усилвани многократно И с електронни средства...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    22 Sep 2023 19:27ч.

    Какъв цвят линия беше това?После що азерите „погрешка" трепят руски войници. Даже разни Кирчовци и Тагаревци ги гаврят. Повтарям - най-голямото престъпление на Русия е слабостта. Непростимо слаба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    22 Sep 2023 20:09ч.

    Не бих казал слабост.По-скоро на Путин не му стига решителност да прекрачи някакви неизвестни на нас линии. А между другото Абрамович пак се е навъртал в Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    22 Sep 2023 22:56ч.

    Путин върви по този път! Рано или късно ще ги премине! Интересни неща започнаха да съобщават от Следствения комитет на Руската федерация: западното оръжие в украината се доставя преди започването на конфликта. Никой не слуша какво говори Путин: "Ние все още не сме започнали.":)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    23 Sep 2023 1:09ч.

    Ти си бетер огледален образ на евроатлантическите анти-българи, които фалират Русия от десетилетия. Путин "още не бил започнал"??? ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ руснаци дадоха живота си безсмислено. Защото една група, дето се мислят за велики геополитически гросмайстори, се оказа че могат да играят само на дама. Резил!!! Като окончателно думнат моста вече достатъчна червена линия ли ще бъде или още ще чакаме "да започнат". Отвори си очите, човече. Колосалната грешка на Путин унищожи Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантик

    22 Sep 2023 19:37ч.

    Скоро и други подобни сгради в РФ ще горят, украинците като получат крилати ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луцифер

    22 Sep 2023 19:42ч.

    За да не повтарят грешки от миналото си Русия трябва да използва най - после оръжие след което няма да има въпроси !!! Даже великия памперс и шефчето са на това мнение. Иначе Сатанинските Античовешки Щати ще ги заливат с демокрация, докато им писне на всички от тях, а ние МАТ‘ЕЯЛЪТ намразим себе си !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ забраниха

    22 Sep 2023 20:10ч.

    на Русия да използва ядрено оръжие още в началото на войната. ЦРУ каза в прав текст на Путин, че ще се присъедини към Създателя си три минути след детонация на руско ядрено оръжие в резултат от негова заповед. Американците бяха убедителни. Путин разбра посланието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С макети не става

    22 Sep 2023 20:22ч.

    Дори дебелия Ким разбра, че го пързалят със СУ-57

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MonoLOG

    22 Sep 2023 20:31ч.

    За 3 минути може, ако го изтрелят от кораба на Дарт Вейдър, но пък той нали е от лошите и е на страната на Русия. На плейстейшъна Русия губи ли войната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    22 Sep 2023 20:38ч.

    "САЩ забраниха на Русия да използва ядрено оръжие още в началото на войната." -- вас на психотест подлагат ли ви? преди да ви пуснат да замърсявате форумите. мога хайли лайкли и олмост съртънли да предположа, че не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйнците

    22 Sep 2023 20:42ч.

    Ще получат крилати ракет за да отлетят към АДАсъс тях .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ

    22 Sep 2023 20:48ч.

    Могат да забраняват на пуделите си като Българските фашисти какво да правят . Путин е много търпелив но им каза на стахливите американци .Свят без Русия няма да има . Сатаната вече са на позиция . А руските подводници са готови да прережат транс атлантическите кабели и край на комуникациите на англосаксонските терористи и ще има бой на негри във тъмна нощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо толкова се възпалихте?

    22 Sep 2023 20:53ч.

    САЩ блокираха 300 млрд. долара руски пари. И руснаците не си и помислиха нещо да им направят. Мислите ли, че при това съотношение на силите ЦРУ не може да си позволи да обещае на Путин, че ще го убие, ако той използва ядрено оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ

    22 Sep 2023 21:21ч.

    Са блокирали 300 милиарда руски пари ,ама не смят да ги пипнат ,щото знаят какво ще им се случи И неей забравяй че Русия също блокира над 100 милиарда долаа американски активи и още 80 миларда евро активи на ЕС .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог си знае работата

    22 Sep 2023 21:23ч.

    Не се мисли за безсмъртен. Безотговорно е да се говори с такъв тон и такова безпардонно самочувствие. Има разумни сили, които са над ЦРУ и внимателно следят какво става. Ако е нужно, точно такива сили отвъд хората ще направят каквото трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    22 Sep 2023 22:13ч.

    Това е глупаво твърдение. Може да го плашиш, но ако ти изпрати няколко "Сармата" кел файда, че ще го убиеш. А и това също не е гарантирано. Поне мислете малко, преди да пишете. И двете страни са наясно, че няма да постигнат целите с ЯО, щото света няма да го има. Нооо... ако едната страна е поставена в ъгъла... тогава не се знае, какво ще стане. Мислете, пичове, мислете, не пишете само глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв е тоя ъгъл

    22 Sep 2023 22:35ч.

    Да превземеш едни мижави 80 000 кв. Км. И да се окопаеш с 3 реда окопи като чвор и да почнеш да плашиш с яо. Смешници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде ще се присъединят САЩ ?

    23 Sep 2023 1:42ч.

    Три минути след като "присъединят Путин кам Създателя" ? Дали си наясно, че дори на Путин, Шойгу и Герасимов да им замръзнат ръцете и да не могат да натиснат Копчето, "Периметър" ще свърши работата в автоматичен режим ? Дали схващаш какво ти се обяснява или си твърде тъп ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаеш ли??

    23 Sep 2023 4:48ч.

    Ти,какво е пари?? САЩ блокират виртуална сметката числа във виртуални "американски ценнни книжа"(долари). Тук драги разковничето е американски и книжа.. Хартията нее ресурс в този свят сега .. Тук и сега.. И все по малко ще ги интересува остойностяване в американска хартия.. Разбираш ли го това .. Ако не,няма лошо.. Невежия е щастлив в своето невежество. Остани си с мир братко..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кармалат

    22 Sep 2023 19:56ч.

    Това престъпление на Запада също си го пишем в тефтера. То също няма да остане ненаказано. Който е дал ракетите на лудите си зомбита, ще си го отнесе рано или късно и ще плаче както никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кармалат,

    22 Sep 2023 20:05ч.

    кочината Русия не е способна да превземе и един областен град в Украйна. На кого се заканваш? Кого плашиш? Заканите ти приличат на пиянските брътвежи на Медведев, на които цял свят се смее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: горния 17:05ч.

    22 Sep 2023 20:07ч.

    НЕГРАМОТНИК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ти

    22 Sep 2023 20:11ч.

    ли си пиян, или си просто глупав?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Кармалатчо

    22 Sep 2023 20:15ч.

    Кармалатчо, кретен недоносен, Русия ще изтрие от лицето на земята САЩ за половин част !!! Това да не ти е Булгаристан да му диктуваш как да живее !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кармалат

    22 Sep 2023 20:33ч.

    Ами нали това казах? Англосаксонският свят ще пищи на умрело заради това поредно престъпление с чужди ръце?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно е,

    22 Sep 2023 20:42ч.

    че Русия може да изтрие от лицето на земята САЩ. Също толкова вярно е обаче, че ако започне да прави това, тя също ще бъде изтрита от лицето на земята. Още преди 60 години умните хора са го обяснили в дебелите книги, ама кой да чете. Заканите на Медведев и разни изкукали старчета със запотени очила показват само слабостта на днешна Русия, която не успя да превземе и един областен град в Украйна за две години война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А укро фашистите

    22 Sep 2023 21:05ч.

    Колко града превзеха със бой ,нито един . А соледар ,а бахмут кой го превзе ? Филакишията ли . Сега иде ред на Купянск и на харков . Всички мостове на река оскол са унищожени от руската армия и сега укроармията остана във купянск без продоволствие и боеприпаси . Укрофашисти със пдкрепата на цялото нато едно изтрито от земята село роботино не могат да превземат ,като за 4 -ри месца контраофанзива дадоха фира над71 хиляди убити фашисти нацисти .Със цифрата на убитите украйнски войници от началото на сво отива на 570 хиляди девици при бандера . Във момента на Путин не му трява да превзема градове .Важното за него е да остави украйна без мъже и защитници ,тогава градвете сами ще паднат във ръцее на Русия и Путин .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жорко

    22 Sep 2023 23:43ч.

    Май бъркаш възрастта: погледни годините на Байдън, шефката на американския Сенат Пелоси и на главния прокурор и пак пиши за старчета със запотени очилца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    22 Sep 2023 20:58ч.

    И все пак да уточним. Поразена е историческата сграда на щаба на Черноморския флот. Самият щаб поне от началото на войната не се намира в тази сграда. Там са останали някои незначителни служби. Безспорно това е голям шамар за рускртр ПВО и голям успех на Зеленски. Преди всичко пропаганден, но в такова време живеем. Трябва да се показва някаква перемога защото вчера и онзи ден му намекнаха много явно че трябва да се дава отчет за кинтите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нови удари

    22 Sep 2023 21:45ч.

    Мужиците вече бягат от Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 22:12ч.

    Като изключим пропагандният ефект- точно нула ефективност. Щабът(като сграда) е сборище на чиновници. Вероятността баш там да е АСУВ е клоняща към нула(освен да са го заровили десет етажа под земята , но нада ли) . Що се отнася до "първа отбранителна линия" на този етап ВСУ 4 месеца са заседнали в ничията земя в инжинерните съоръжения и сектора за стрелба. При това в някаква безумна тактика с атака за пробив на 4-5 направления. Не че ме е правено-операция Багратион е атака на 4 направления, квантунската настъпателна-едновременно на десет, но нито имат абсолютно превъзходство в качество и количество, нито имат пан Рокосовски или маршал Конев. Мотаеща се самотна бронирана машина си е жертва на анфиладата от ураган и мста. И продължават да хабят хора при Бахмут заради едни заглавия. Тия са за бесене. Бойните устави са почти едни и същи от 70 години в цял свят. Тия не знам кво четат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ефект Зироу!

    22 Sep 2023 23:01ч.

    Все още не се знае какъв ще бъде ефекта, човече! Ракетите английски, техниката, която ги е водела е американска...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 23:46ч.

    С бранд не се компенсира интелект

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 23:49ч.

    Макар че напоследък май ме е важно какво владееш фактически, а цялата патаклама е за как ще се отрази в новините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 23:51ч.

    Ако една страна изчезне и никой не прочете във фейсбук, то тя изобщо съществувала ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 23:53ч.

    Как еикаше наце на цецоолу-новина-картинка Ово е стандарт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    22 Sep 2023 23:56ч.

    Ей тва от 20,51 наистина ми хареса. Адаш, супер яко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До джо гладника!

    22 Sep 2023 22:59ч.

    вас на психотест подлагат ли ви? преди да ви пуснат да замърсявате форумите. Споко, пич! Те, ако не ги подлагаха, нямаше да са тук! Само психо откачалки могат да играят в техния отбор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 23:07ч.

    Живеем в свободна страна. Джо Гладника има право на мнение, както и да е прав или да греши. Свободата е правото сам да си прецакаш живота, без друг да ти определя наклона(ма перото,наратива, рийш ли) другото е униформено образование по стандартите на Римския клуб. Има и такова нещо кат Закон за разнообразието, дето ме въздържа да псувам ЗИП .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 23:12ч.

    А форумът е по дефиниция мръсно място. Пазарище на което нарочни роби събират гражданите да си губят времето с чужди(обществени) проблеми. Миришело е на зехтин, чесън и аншоа, в топъл ден на пот и непрана вълна. Това е миризмата на атинският форум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А сега ще чакаме

    22 Sep 2023 23:24ч.

    Как и кога ще отговорят руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 23:44ч.

    Не руснаците, а Путин. Все едно да кажеш България за просто Кире.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си чул някъде по света

    23 Sep 2023 4:07ч.

    да казват простото кире или магарев подписаха или решиха това или онова. Не. България изгони руски духовници, България спаси украинците със снаряди и т. н. Избираме си ги, следователно ги харесваме, както и руснаците избират и одобряват своите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    22 Sep 2023 23:58ч.

    Ма що изобщо вадя бойни устави-сун цу написал изкуството на войната, Клаизевиц превърна занаята в наука, днес всичко се свежда до реклама. Нета определя победителя. Война за мишката и десктопа ма потребителя. На загиналите-вечна им статистика

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от съседна тема

    23 Sep 2023 13:55ч.

    Води се война и двете страни водят пропаганда за печелене умовете на неангажираните във войната. И докато укро-пропагандата и запдната й курация не подлежат на коментар, то няколко думи заслужава и отсрещната пропаганда. Специално в България, НАТО-вската страна с най-голям процент от населението, симпатизиращо на Русия, вървят серии от заблуди. Държа да отбележа, че в личен план съм определено на страната на Русия. В същото време не трябва да си затваряме очите пред това което се случва напоследък на бойното поле и около него. Има тревожни тенденции, те не се крият от редица РУСКИ медии и коментатори. Първо за т.н. "контраофанзива" на ВСУ. Почти 4 месеца след нейното начало, въпреки че не е достигнала прокламираните си цели - пробив в Запорожието на юг, прекъсване на сухоземния руски коридор до Крим , обкръжаване на Кримската групировка на РФ ... определено придвижване напред укрите имат. На места то е няколко километра. На други участъци като прословутото Работино, напредъкът им е над 25-30 километра. Големите загуби в жива сила на на ВСУ , към момента над 80 000 от началото на "контраофанзивата" , не намалят постоянните им опити да настъпват ! Човешкият ресурс на Украйна е все още далеч от привършване. Зеленски подготвя есенно усилване на ВСУ с нова вълна на мобилизация. Готвят нов армейски корпус от няколко пехотни бригади и една танкова бригада, обща численост не по-малко от 40 000 човека. Корпусът е почти готов и до месец ще бъде на бойното поле. И това не е края , предстои тотална мобилизация в Украйна и това може да даде още стотици хиляди попълнения за ВСУ ! Украинската армия се "набичка" със западно въоръжение, освен зрелищните ракетни удари, на които сме свидетели, укрите вече имат почти паритет в артилерията с руснаците. Американските артилерийски системи като 777 се оказаха по-далекобойни и по-точни от руските артсистеми. Това позволява на ВСУ да води прицелна стрелба извън зоната на поражение от руската артилерия. Контрабатарейната борба за момента е с превес на ВСУ ! Въпреки че подобриха противодействието, руснаците все още имат проблеми с РСЗО "Хаймърс". Те сковават близкия руски тил и тормозят подвоза на боеприпаси и подкрепления към предните линии. Без съмнение украинският генералитет е добре подготвен и тактически хитър. ВСУ спря тактиката на "месни щурмове" и сега прилага по-щадящата тактика на артилерийски удари по руски позиции, след което малки щурмови групи пехота на ВСУ се опитва да заема руските позиции. Така метър по метър укрите пълзят напред... Въвъ въздуха нещата също не са цветя и рози за РФ. Въпреки въздушното си превъзходство, руските ВВС така и не смеят да навлизат зад линията на фронта поради все по-солидната украинска ПВО. Ударите в дълбочина на Украйна нанасят основно ракетните войски, къде с успех, къде без особен КПД. По неизвестни политически причини продължават да се "щадят" важни стратегически обекти в дълбочина на Украйна каквито са мостовете над Днепър, ЖП линии, тунели, гари --- логистика по която вървят потоците оръжия и боеприпаси за ВСУ на фронта. Няма и удари по енергетиката на 404 , което им позволи да възстановят повредите от миналата зима. Това касае не толкова украинското население, че има ток, колкото военните предприятия на Украйна. Производството на дронове там достига колосални размери - за 2023 то ще бъде над 200 000 дрона ! Голяма част от които са ударни дронове. За това има както западна помощ, така и Хунтата е мобилизирала собствените си кадри /специалисти от консорциума "Антонов", например/. Украйна е голяма територия, малка част от нея се поразява от руските ракетни удари и това не може да намали прехода на 404 към икономика на "военни релси". Нещо което не може да се каже в същата степен за РФ , където все още се чудят "СВО" ли имат или пълноценна война ? В обобщение, войната придобива все повече затегнат характер, вид подобен на ПСВ , където двете противоборстващи страни имат свои плюсове и минуси, но като цяло се уравновесяват. Очакванията за есенно зимна руска офанзива за момента изглеждат неголеми, питанките са основно върху Кремъл и политическата готовност на Русия за офанзива. Иначе резервите в дълбочина на РФ вече са готови и наброяват поне 300 000 подготвени военни, разположени в Западните и Южните окръзи на Русия. Неяснота внася допълнително и готовността на Запада /САЩ/ за оръжейна ескалация в полза на ВСУ , доставката на ракети ATACMS , западни МФИ - Ф 16 , Грипен, Мираж-и ? Това няма как да стане в близките 2-3 месеца. Но ако стане през 2024 не бива да има илюзии, че няма да повлияе на хода на бойните действия. Въпреки противните уверения на Кремъл... Личната ми прогноза е, че този ДИРИЖИРАН конфликт ще продължи по сегашния сценарий поне още 6-12 месеца, до наближаване на американските избори. ВСУ ще се опита да форсира "победа" , изразяваща се в пробив към Крим или Азовско море. Русия ще се опита да организира офанзива, най-вероятно в северния участък и около Харков. В крайна сметка залозите са политически, и на второ място военни. Русия има капацитета да започне големи настъпателни операции. Няма я политическата воля. Украйна напротив - има политическа воля, ако може, да стигне до Урал ! Но във военно отношение е напълно зависима от американските арсенали. Значи края на войната ще се договори от Вашингтон и Москва. Договорнякът ще завърши с нов договрняк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи