Украйна получава от САЩ и Световната банка помощ от 1,7 млрд. долара за заплати на здравните работници

Украйна получава от САЩ и Световната банка помощ от 1,7 млрд. долара за заплати на здравните работници

От началото на руската инвазия досега САЩ са оказали помощ на Украйна в размер на 7,3 млрд. долара, съобщава БТА.

Украйна получава допълнителна помощ от правителството на САЩ и Световната банка в размер на 1,7 млрд. долара, които са предвидени за заплати за здравните работници и за предоставяне на други необходими услуги, съобщи Асошиейтед прес.

Парите, които се отпускат от Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID), министерство на финансите и Световната банка целят преодоляване на болезнения бюджетен дефицит, предизвикан от "бруталната агресия" на руския президент Владимир Путин, посочиха от USAID.

Здравният министър на Украйна Виктор Ляшко заяви, че с всеки месец става все по-трудно изплащането на заплатите на здравните работници "поради огромното бреме на войната".

До момента USAID е осигурила подкрепа за бюджета на Украйна в размер на 4 млрд. долара. Тези пари са използвани за осигуряване на доставките на газ и електричество на болници и училища, оказване на хуманитарна помощ на цивилното население и плащане на заплати на държавните служители и учителите, казаха от организацията.

Миналата седмица администрацията на Джо Байдън съобщи, че изпраща на Украйна военно оборудване за 400 млн. долара, което е 15-ият транш от оръжия и военно оборудване, прехвърлени в Украйна от запасите на американското министерство на отбраната от август миналата година, посочва АП.

От началото на руската инвазия досега САЩ са оказали помощ на Украйна в размер на 7,3 млрд. долара. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Бай Мангал Калайджията

    12 Юли 2022 19:32ч.

    Негамотниците от БТА нека не пишат глупости. Украйна е получила КРЕДИТИ, а не помощ. И кредитите се връщат и то с лихвите, за разлика от помощта, която е везвъзмездна. Еврейски банки и помощ - нонсенс и смях в залата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И малко обратно на фронта

    12 Юли 2022 23:12ч.

    Продажните хохли днес вече ИЗТЪРГУВАХА ПЪРВИЯ ХАЙМЪРС !!! На Краматорското направление корумпета от ВСУ са продали на руснаците HIMARS за , внимание ! 880 хил.$ (осемстотин и осемдесет хиляди долара) Казано на чиста мова - "Без коментарів !"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Юли 2022 23:36ч.

    Да им се не нарадваш!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи