Украйна получава двегодишен мораториум по външния си дълг

Украйна получава двегодишен мораториум по външния си дълг

Украйна получи от международните си кредитори двегодишен мораториум по външния си дълг, оценяван на 20 милиарда долара, съобщи премиерът Денис Шмигал, цитиран от Франс прес.

"Инвеститорите във външен дълг на Украйна се съгласиха плащанията да се забавят до 2024 г. Това позволява на Украйна да поддържа макрофинансовата стабилност и да засили икономическата си жизнеспособност", посочи Шмигал в Туитър.
       
Министърът на финансите Сергей Марченко изрази признателност към инвеститорите за това, че са приели украинското предложение и изтъкна, че благодарение на солидарността с Украйна, проявена от частните инвеститори и официалния държавен сектор, страната ще бъде в състояние да отговори на нуждите на украинския народ.

Група западни кредитори, включваща Франция, САЩ, Япония и Великобритания, се съгласи на 20 юли да бъде отложено плащането на лихви по украинския дълг след молба на Киев, в която се призовават и другите притежатели на облигации да последват този пример.

Украинската икономика се срина от началото на руската инвазия на 24 февруари и последвалата война. Според последните прогнози на Световната банка от юни БВП на страната може да потъне с 45 процента тази година.

Отлагането на плащанията по падежите на украинските облигации може да позволи на Киев да спести най-малко 3 милиарда долара за две години, по изчисления на Блумбърг.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Pontifex Maximus

  11 Авг 2022 13:42ч.

  Ама да и го опростят направо! Какво е това- 2 годишен мораториум. А после....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ivosav

  11 Авг 2022 13:51ч.

  после следва глава 7-ма от поемата Септември-започва трагедията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брей!

  11 Авг 2022 14:07ч.

  Брех, що пара се изля в тази Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  11 Авг 2022 15:39ч.

  Украйна е банкрутирала и това не може да се скрие с никакви технически термини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  11 Авг 2022 16:02ч.

  Част от този дълг ще го плащаме и ние бедните българи. Плащаме за войната на САЩ с Русия. Дано Д Б не ни направят майдан със стрелби в гръб и избият поне 10 човека от своите привърженици пред президенството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Авг 2022 17:21ч.

  Получи, щото е част от Запада, а Русийката я фалираха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи